Σάββατο 2 Δεκέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΣ ΣΑΓΚΑΗ (SCO)
Συνάντηση πρωθυπουργών στο Σότσι

ΣΟΤΣΙ.--

Στο Σότσι της Ρωσίας αναμενόταν χτες να ολοκληρωθεί η 16η συνάντηση πρωθυπουργών των κρατών - μελών της Οργάνωσης για τη Συνεργασία της Σαγκάη. Είναι η πρώτη τέτοια συνάντηση που γίνεται μετά τη διεύρυνση της συγκεκριμένης λυκοσυμμαχίας το καλοκαίρι, όταν ολοκληρώθηκε η ένταξη της Ινδίας και του Πακιστάν.

Τα άλλα μέλη της οργάνωσης είναι οι Κίνα, Ρωσία, Καζακστάν, Κιργιστάν, Τατζικιστάν, Ουζμπεκιστάν.

Η SCO ιδρύθηκε το 2001, με έμφαση αρχικά σε ζητήματα ασφάλειας, ωστόσο τα τελευταία χρόνια εξελίσσεται σε πεδίο σχεδιασμών μεγάλων επενδυτικών συμφερόντων. Αλλωστε, και οι ίδιες οι «εκκλήσεις» και αναμετρήσεις γύρω από την «υπεράσπιση της ασφάλειας» και της «σταθερότητας» ουσιαστικά δεν αφορούν παρά ανταγωνιστικά σχέδια επιχειρηματικών ομίλων, όπως και ευρύτερες γεωπολιτικές επιδιώξεις.

Αναχωρώντας από την Κίνα για να μεταβεί στο Σότσι, ο πρωθυπουργός της χώρας Λι Κετσιάνγκ δήλωσε πως «μετά την επέκταση των μελών (μας), θα επανεξετάσουμε θετικές εξελίξεις, θα ανιχνεύσουμε περισσότερες προοπτικές και από αυτήν την αφετηρία, θα δώσουμε ώθηση στη συνεργασία στην πολιτική, την ασφάλεια, την οικονομία, τον πολιτισμό και την ανταλλαγή επισκέψεων».

Οπως τόνιζε και χτεσινό ρεπορτάζ του «Σινχουά», «παρατηρητές» στη SCO είναι οι Ιράν, Αφγανιστάν, Λευκορωσία, Μογγολία, ενώ «εταίροι σε διάλογο» είναι οι Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Καμπότζη, Νεπάλ, Σρι Λάνκα και Τουρκία.

Η Οργάνωση αντιπροσωπεύει τα 3/5 της Ευρασίας αλλά και σχεδόν το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Η Κίνα έχει την προεδρία στη SCO αυτήν την περίοδο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ