Σάββατο 2 Δεκέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Εκτός ατζέντας το μέλλον του Ασαντ στα «παζάρια» της Γενεύης

Με φόντο την ξεκάθαρη ήττα των τζιχαντιστών της «Αλ Κάιντα» και του «Ισλαμικού Κράτους» στη Συρία και τη βολιδοσκόπηση προθέσεων και σχεδίων που καταστρώνουν τα μονοπώλια ενόψει της «επόμενης μέρας» ανοικοδόμησης της χώρας, ξεκίνησε την Τρίτη στη Γενεύη ο όγδοος (κατά σειρά) γύρος διαβουλεύσεων ανάμεσα στις αντιπροσωπείες της συριακής κυβέρνησης με επικεφαλής τον Σύρο πρέσβη, Μπασάρ Τζααφάρι, και της συριακής αντιπολίτευσης με επικεφαλής τον Νάσερ Χαρίρι.

Σε δηλώσεις που έκανε αργά το βράδυ της Πέμπτης στη Γενεύη ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Συρία και μεσολαβητής στις διαπραγματεύσεις, Στάφαν ντε Μιστούρα, ανέφερε ότι οι ενδοσυριακές διαβουλεύσεις θα διαρκέσουν τουλάχιστον έως τις 15 τρέχοντος μηνός και ότι βασικά θέματα στην ατζέντα των διαπραγματεύσεων θα είναι η σύνταξη ενός νέου συντάγματος στη βάση 12 βασικών αρχών και μία συμφωνία για τη διεξαγωγή νέων προεδρικών και βουλευτικών εκλογών υπό την εποπτεία του ΟΗΕ.

Ο Ντε Μιστούρα ξεκαθάρισε ότι δεν θα τεθεί επί τάπητος το μέλλον του Σύρου Προέδρου, Μπασάρ Ασαντ, στο οποίο διαφωνούν ριζικά οι δύο πλευρές.

Η κυβερνητική αντιπροσωπεία αρνείται να κάνει την παραμικρή συζήτηση επί του θέματος, δεδομένης της ξεκάθαρης νίκης του συριακού στρατού σε βάρος των τζιχαντιστών και των περισσότερων αντικαθεστωτικών με τη βοήθεια συμμάχων του σε Ρωσία, Ιράν και «Χεζμπολάχ». Για το λόγο αυτό, καθυστέρησε την άφιξή της στη Γενεύη, ενώ χτες το μεσημέρι, όταν η αντιπολίτευση επανέφερε την απαίτησή της για αποχώρηση του Ασαντ, ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας Μπ. Τζααφάρι ανακοίνωσε ότι θα αναχωρήσει από τη Γενεύη εντός τρέχοντος 24ώρου, δίχως να ξεκαθαρίζει εάν θα επανέλθει μέχρι τις 15/12.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ