Τετάρτη 13 Δεκέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΕ - ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Σκληρότερα τα επόμενα παζάρια για το Brexit

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Το μακρύ δρόμο των επόμενων σκληρών παζαριών ανάμεσα στη Βρετανία και την ΕΕ υπέδειξε χτες ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, προειδοποιώντας ότι θα είναι «μία λυσσαλέα μάχη με το χρόνο» η ολοκλήρωση της συνθήκης για το Brexit και η σύναψη μιας συμφωνίας για τις μελλοντικές σχέσεις των δύο πλευρών.

Ο Τουσκ κάλεσε τις 27 χώρες - μέλη της ΕΕ να διατηρήσουν την ενότητά τους για να αποφύγουν τυχόν οικονομικές αναταράξεις, ενώ απευθυνόμενους στους ηγέτες των χωρών - μελών ενόψει της Συνόδου Κορυφής, την Πέμπτη και την Παρασκευή, ζήτησε την έγκρισή τους προκειμένου να προχωρήσει η δεύτερη φάση των διαπραγματεύσεων που θα αφορά τη μεταβατική φάση και τους μελλοντικούς δεσμούς με τη Βρετανία. Αξιολόγησε την πρόοδο της πρώτης φάσης των διαπραγματεύσεων ως «μέτρια», τονίζοντας ότι απομένουν «μόλις 10 μήνες για να καθορίσουμε τη μεταβατική περίοδο και τις μελλοντικές σχέσεις μας με το Ηνωμένο Βασίλειο». «Η μέχρι στιγμής εμπειρία έχει δείξει ότι η ενότητα είναι εκ των ων ουκ άνευ για ένα ομαλό Brexit», τόνισε ο Τουσκ.

Παράλληλα, ο επικεφαλής διαπραγματευτών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της ΕΕ, Μισέλ Μπαρνιέ, υποστήριξε χτες ότι «δεν υπάρχει καμία πιθανότητα» το Λονδίνο και οι Βρυξέλλες να καταλήξουν σε μια εμπορική συμφωνία για τις μελλοντικές σχέσεις τους πριν από την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση, το Μάρτη του 2019.

Ερωτηθείς για τις φήμες στο Λονδίνο ότι μια εμπορική συμφωνία θα μπορούσε να είναι έτοιμη προς υπογραφή σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα μετά το «διαζύγιο», ο Μπαρνιέ επανέλαβε ότι η επίσημη γραμμή της ΕΕ είναι πως μόνο μια «πολιτική διακήρυξη» που θα περιγράφει τις μελλοντικές εμπορικές σχέσεις θα είναι έτοιμη την περίοδο που θα αποχωρεί η Βρετανία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ