Πέμπτη 14 Δεκέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Τριβές για τη μορφή της κυβερνητικής συνεργασίας

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Συνάντηση για μια πρώτη «διερεύνηση» των κοινών σημείων και για να καθοριστεί η περαιτέρω διαδικασία των συνομιλιών είχαν χτες το βράδυ οι ηγέτες των Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU), Αγκελα Μέρκελ, Χορστ Ζεεχόφερ και των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), Μάρτιν Σουλτς. Η συνάντηση δεν θεωρείται επίσημη έναρξη των διαπραγματεύσεων για το σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία, οι οποίες ενδέχεται να ξεκινήσουν ακόμα και το Γενάρη.

Στο μεταξύ, αντιδράσεις έχει προκαλέσει η πρόταση που ακούστηκε στην κοινοβουλευτική ομάδα του SPD, το κόμμα να προχωρήσει με την CDU/CSU σε έναν «συνασπισμό συνεργασίας», αντί για έναν ακόμα μεγάλο συνασπισμό. Δηλαδή η μεταξύ τους κυβερνητική συμφωνία να περιλαμβάνει ορισμένα μόνο βασικά ζητήματα (ευρωπαϊκή πολιτική, προϋπολογισμό κ.ά.) και τα υπόλοιπα να τίθενται για ψηφοφορία στο γερμανικό κοινοβούλιο.

Ο πρόεδρος της CSU, Χ. Ζεεχόφερ, σημείωσε πως «δεν γίνεται και να κυβερνούν και να αντιπολιτεύονται», ενώ το στέλεχος της CDU, Γιούλια Κλέκνερ, απέρριψε «μισές συμφωνίες με το SPD», λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν υπάρχει ολίγον έγκυος».

Παράλληλα, το Οικονομικό Συμβούλιο της CDU (γνωστό και ως «επιχειρηματική πτέρυγα») αυξάνει τις πιέσεις προς την ηγεσία του κόμματος για σχηματισμό κυβέρνησης μειοψηφίας αντί για μεγάλο συνασπισμό με το SPD. «Με τον τρόπο αυτό, η Ενωση θα μπορούσε, για πρώτη φορά σε μια κυβέρνηση, να παρουσιάσει ένα σαφές προφίλ αστικής οικονομίας της αγοράς», δήλωσε ο επικεφαλής του Συμβουλίου και επιχειρηματίας, Βέρνερ Μίχαελ Μπάλσεν, ζητώντας κυνικά ακόμη μεγαλύτερη προσήλωση στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του γερμανικού κεφαλαίου, «χωρίς ακριβές φαντασιώσεις για κράτος πρόνοιας». Στις «ακριβές απαιτήσεις» των σοσιαλδημοκρατών αναφέρονται τόσο γερμανικά ΜΜΕ, όσο και οικονομολόγοι, προαναγγέλλοντας πιο αυστηρή αντιλαϊκή πολιτική.

Ο αναπληρωτής πρόεδρος του SPD και δήμαρχος του Αμβούργου, Ολαφ Σολτς, δήλωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa) πως δεν πρέπει να επαναληφθούν τα λάθη των προηγούμενων αποτυχημένων διαπραγματεύσεων (CDU/CSU - Φιλελευθέρων - Πρασίνων): «Δεν θα ήταν έξυπνο σε αυτή τη φάση να μπουν "κόκκινες γραμμές" και να τεθούν μη διαπραγματεύσιμα ζητήματα» και από τις δυο πλευρές. «Δεν διεξάγουμε συνομιλίες για να αποτύχουν ευθύς εξαρχής», συμπλήρωσε, δείχνοντας διάθεση για συμβιβασμούς. Την ίδια άποψη εξέφρασε και η άλλη αναπληρώτρια πρόεδρος του SPD και πρωθυπουργός του κρατιδίου Ρηνανίας - Παλατινάτου, Μαλού Ντράιερ:«Δεν έχουμε ορίσει "κόκκινες γραμμές". Καταρχάς είναι σημαντικό να αισθανόμαστε ότι υπάρχει μια βάση εμπιστοσύνης».

  • Προχτές το γερμανικό Κοινοβούλιο ενέκρινε την επέκταση της παραμονής των γερμανικών στρατιωτικών αποστολών στο εξωτερικό. Πιο συγκεκριμένα, αποφασίστηκε παράταση τριών μηνών (έως τα τέλη Απρίλη 2018) για: Την παρουσία των περίπου 970 Γερμανών στρατιωτών στο Μάλι, των 1.080 στρατιωτών στο Αφγανιστάν, τη συμμετοχή των 175 στρατιωτών στη ΝΑΤΟική «αντιτρομοκρατική» αποστολή στη Μεσόγειο «Sea Guardian» και τη συμμετοχή στον «αγώνα κατά του "Ισλαμικού Κράτους"» με γερμανικά αναγνωριστικά αεροσκάφη «Tornado» σε Συρία και Ιράκ και εκπαίδευση Κούρδων στρατιωτών στο Βόρειο Ιράκ.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Το SPD αποφάσισε ότι παραμένει στον «μεγάλο συνασπισμό» (2019-12-10 00:00:00.0)
Σε εξέλιξη η «κρίση» με αφορμή το Μεταναστευτικό (2018-07-03 00:00:00.0)
«Καταστροφική» η αποτυχία σχηματισμού κυβέρνησης προειδοποιεί ο Ζεεχόφερ (2018-02-01 00:00:00.0)
Επιφυλάξεις κεφαλαιοκρατών για τη συνέχιση του μεγάλου συνασπισμού (2018-01-24 00:00:00.0)
Στις 7 Γενάρη ξεκινούν οι διερευνητικές συνομιλίες για μεγάλο συνασπισμό (2017-12-21 00:00:00.0)
Αύριο η συνάντηση με τον Πρόεδρο Σταϊνμάγερ (2017-11-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ