Πέμπτη 14 Δεκέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΙΓΥΠΤΟΣ - ΚΥΠΡΟΣ
Περαιτέρω ενίσχυση «αμυντικής συνεργασίας»

Από τη συνάντηση των υπουργών Αμυνας των δύο χωρών
Από τη συνάντηση των υπουργών Αμυνας των δύο χωρών
ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

«Οσα δεν έχουν γίνει σε 55 χρόνια έχουν γίνει μόνο σε δύο», δήλωσε ο υπουργός Αμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας Χριστόφορος Φωκαΐδης προχτές, για να περιγράψει τις διαστάσεις που αποκτά η συνεργασία της χώρας του με την Αίγυπτο «στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας».

Ο Φωκαΐδης συνάντησε στη Λευκωσία τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σέντκι Σόμπχι, που έχει επαφές στην Κύπρο από τις αρχές της βδομάδας, και σήμερα θα πάρει μέρος στη συνάντηση υπουργών Αμυνας Κύπρου - Ελλάδας - Αιγύπτου.

Τα τελευταία χρόνια, τόνισε ο Κύπριος υπουργός, «οι διμερείς μας σχέσεις γνωρίζουν μια πρωτοφανή άνθηση, με σημαντική πρόοδο σε όλους σχεδόν τους τομείς, από την Ενέργεια, την οικονομία και το εμπόριο, μέχρι την Παιδεία και τη γεωργία. Ανάμεσα σε όλα αυτά, η στρατηγική συνεργασία που αναπτύσσουμε στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας κατέχει εξέχουσα θέση. Γιατί χωρίς ασφάλεια δεν μπορεί να υπάρξει ούτε οικονομική ανάπτυξη, ούτε κοινωνική πρόοδος. Γι' αυτό και η κοινή μας προσπάθεια στρέφεται ακριβώς στην κατεύθυνση διαμόρφωσης συνθηκών σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή μας, σε αυτήν την ασταθή και ταραγμένη γειτονιά». Ο ίδιος υποστήριξε ότι «η Αίγυπτος αποτελεί χώρα κλειδί για τη σταθερότητα, όχι μόνο στη Μέση Ανατολή αλλά και ευρύτερα στον αραβικό κόσμο και στην Αφρική», και γι' αυτό τόνισε τη «σταθερή και σθεναρή θέση» της Λευκωσίας και «εντός της ΕΕ, ότι η Αίγυπτος θα πρέπει να τύχει μεγαλύτερης και πιο ουσιαστικής - έμπρακτης στήριξης».

Από τη μεριά του, ο Σόμπχι σημείωσε ότι «συμφωνήσαμε να ενισχύσουμε τη στρατιωτική μας συνεργασία σε πολλούς τομείς, και ειδικότερα σε κοινές ασκήσεις, στρατιωτικές εκπαιδεύσεις και ανταλλαγές εμπειρογνωμοσύνης... Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών μας επικεντρωθήκαμε στις κοινές απειλές και σε τρόπους συνεργασίας για να αντιμετωπισθούν, και ειδικότερα στα φαινόμενα της τρομοκρατίας, του εξτρεμισμού και της παράνομης μετανάστευσης, καθώς και σε τρόπους για να διασφαλισθούν τα συμφέροντα των χωρών μας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».

Τονίζουμε ότι οι δύο πλευρές υπέγραψαν Πρωτόκολλο Συνεργασίας στην έρευνα και διάσωση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ