Πέμπτη 14 Δεκέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
Φουντώνει ο ανταγωνισμός στην Ανατολική Μεσόγειο

Συμφωνία Ρωσίας - Συρίας για χρήση της βάσης στο Ταρτούς ανακοινώθηκε χτες, ενώ οι ΗΠΑ εξοπλίζουν τον Λίβανο

ΜΟΣΧΑ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΒΗΡΥΤΟΣ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Σχέδιο συμφωνίας για την επέκταση της μεγάλης ρωσικής ναυτικής βάσης στο Ταρτούς της Συρίας, με ισχύ 49 χρόνια και δυνατότητα αυτόματης παράτασης για άλλα 25 χρόνια, κατέθεσε χτες στη ρωσική Κάτω Βουλή η κυβέρνηση του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, μερικές μέρες μετά την επίσκεψη που πραγματοποίησε ο Ρώσος ηγέτης τη Δευτέρα στη Λατάκεια της Συρίας και την ανακοίνωση της μερικής αποχώρησης των ρωσικών στρατευμάτων από τη χώρα μετά την ήττα των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους».

Η επέκταση της ρωσικής ναυτικής βάσης στο Ταρτούς θα γίνει ώστε να μπορεί να φιλοξενεί και πυρηνοκίνητα ρωσικά πλοία. Θα δίνει επίσης τη δυνατότητα σε ρωσικά πολεμικά σκάφη και υποβρύχια να κινούνται στα συριακά εγχώρια ύδατα και να έχουν πρόσβαση και σε άλλα λιμάνια της Συρίας (πλην του Ταρτούς).

Ο πρώην αρχηγός του επιτελείου του Ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού, ναύαρχος Βίκτορ Κραβτσένκο, μιλώντας στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων «ΙΝΤΕΡΦΑΞ», υποστήριξε ότι η διεύρυνση της ρωσικής ναυτικής βάσης στο Ταρτούς θα καλύπτει τις επιχειρησιακές δυνατότητες του ρωσικού στόλου στη Μεσόγειο και ευρύτερα στη Μέση Ανατολή.

Επιπλέον, το σχέδιο συμφωνίας, που φέρεται πως επήλθε σε συνεννόηση με την κυβέρνηση της Συρίας, αναφέρει μεταξύ άλλων πως το προσωπικό της ρωσικής ναυτικής βάσης και οι εκεί εγκαταστάσεις θα λειτουργούν υπό καθεστώς διπλωματικής ασυλίας, ενώ οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις θα κάνουν χρήση των εγκαταστάσεων στο συριακό έδαφος δωρεάν, δίχως να καταβάλλουν οικονομικές αποζημιώσεις στις συριακές αρχές.

Το ίδιο 24ωρο, στη Μόσχα ο επικεφαλής της Επιτροπής Ασφάλειας του Συμβουλίου Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βίκτορ Μποντάρεφ, προέβλεψε ότι η συριακή Πολεμική Αεροπορία θα μπορούσε να προχωρήσει στην αγορά σύγχρονων ρωσικών στρατιωτικών αεροσκαφών και ελικοπτέρων τύπων «MiG 21 Su-17», «μόλις συνέλθει» η χώρα από τις δυσμενείς επιπτώσεις του πολυετούς πολέμου...

Η «βοήθεια» των ΗΠΑ

«Συμπτωματικά», την ίδια στιγμή οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν πως θα χορηγήσουν «νέα βοήθεια» στο στρατό του Λιβάνου συνολικού ύψους 120 εκατομμυρίων δολαρίων, στην οποία θα συμπεριλαμβάνονται έξι ελαφρά στρατιωτικά ελικόπτερα, έξι μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τηλεπικοινωνιακός εξοπλισμός και γυαλιά νυχτερινής όρασης. Η νέα «βοήθεια» στον Λίβανο αποκαλύφτηκε στη διάρκεια επίσκεψης του επικεφαλής της Κεντρικής Διοίκησης του αμερικανικού στρατού, στρατηγού Τζόζεφ Βότελ, στη Βηρυτό χτες. Ο Αμερικανός στρατηγός συνάντησε, μεταξύ άλλων, τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού του Λιβάνου και τον Λιβανέζο πρωθυπουργό Σαάντ Χαρίρι.

Νωρίτερα, ο Αμερικανός στρατηγός επιτελάρχης Τζόζεφ Ντάνφορντ ανακοίνωσε ότι μέσα στον τελευταίο μήνα συνελήφθησαν περίπου 50 ξένοι τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» σε Συρία και Ιράκ και ότι αρκετοί από αυτούς προσπαθούσαν να κρυφτούν σε πολιτικά οχήματα και αργότερα εντοπίστηκαν είτε από τις φιλοαμερικανικές «Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις» είτε από τις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας. Ο Ντάνφορντ είχε μάλιστα δηλώσει στο CNN την προηγούμενη βδομάδα ότι το «Ισλαμικό Κράτος» προσπαθεί να οργανώσει μικρές τρομοκρατικές οργανώσεις «σε χώρες που σπαράσσονται από εμφύλιο πόλεμο», όπως το Αφγανιστάν, η Λιβύη και η Υεμένη, και να τους βοηθήσει να διασχίσουν τα σύνορα και να ενωθούν με άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις.

Τέλος, χτες από το Παρίσι, ο Ιρακινός πρωθυπουργός Χάιντερ αλ Αμπάντι δήλωσε ότι οι τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους», αφότου ηττήθηκαν στη χώρα του, μπορεί «να επανεμφανιστούν αλλού» εάν δεν υπάρξει «διεθνής συνεργασία» για την πάταξη της οργάνωσης. Ο Αμπάντι εξέφρασε έντονα την ανησυχία του για τη μεγάλη, όπως είπε, ευκολία με την οποία στελέχη των τζιχαντιστών μπορούν να στρατολογήσουν «νεαρούς πάρα πολύ γρήγορα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ