Τρίτη 19 Δεκέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Σε διαβούλευση το νομοσχέδιο για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής

Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε από χτες το σχέδιο νόμου του υπουργείου Παιδείας για την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, το οποίο θα προκύψει από τη συγχώνευση των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά. Μέσα από τις διατάξεις του υπηρετούνται οι γενικότερες κατευθύνσεις για την Ανώτατη Εκπαίδευση, εντάσσεται στη λογική των συγχωνεύσεων και του 4ου μνημονίου και επιβεβαιώνεται πως από μόνη της η ίδρυσή του δε λύνει λύση στο αίτημα για πραγματική αναβάθμιση των όρων μέσα στους οποίους σπουδάζουν οι φοιτητές, για εξασφάλιση δουλειάς με δικαιώματα.

Το νομοσχέδιο προβλέπει την ίδρυση 5 σχολών που θα περιλαμβάνουν συνολικά 26 τμήματα:

α) Σχολή Μηχανικών, η οποία συγκροτείται από τα Τμήματα: Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών. Μηχανικών Βιοϊατρικής. Μηχανικών Βιομηχανικής Σχεδίασης και Παραγωγής. Μηχανικών Πληροφορικής και Υπολογιστών. Μηχανικών Τοπογραφίας και Γεωπληροφορικής. Μηχανολόγων Μηχανικών. Ναυπηγών Μηχανικών. Πολιτικών Μηχανικών.

β) Σχολή Διοικητικών, Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών, η οποία συγκροτείται από τα Τμήματα: Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης. Διοίκησης Επιχειρήσεων. Διοίκησης Τουρισμού. Κοινωνικής Εργασίας. Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής.

γ) Σχολή Εφαρμοσμένων Τεχνών και Πολιτισμού, η οποία συγκροτείται από τα Τμήματα: Γραφιστικής και Οπτικής Επικοινωνίας. Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής. Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Εργων Τέχνης. Φωτογραφίας και Οπτικοακουστικών Τεχνών.

δ) Επιστημών Υγείας η οποία συγκροτείται από τα Τμήματα: Βιοϊατρικών Επιστημών, Δημόσιας Υγείας, Εργοθεραπείας, Μαιευτικής, Νοσηλευτικής, Προσχολικής Αγωγής, Φυσικοθεραπείας.

ε) Σχολή Επιστημών Τροφίμων, η οποία συγκροτείται από το Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων και το Τμήμα Επιστημών Οίνου, Αμπέλου και Ποτών.

Για τα προπτυχιακά μαθήματα Τμημάτων των απορροφώμενων ΤΕΙ προβλέπεται πως συνεχίζονται σύμφωνα με το καθορισμένο πρόγραμμα σπουδών μέχρι την ολοκλήρωση των εξαμήνων και των εξετάσεων για το ακαδημαϊκό έτος 2017 - 2018. Τα προπτυχιακά προγράμματα σπουδών των Τμημάτων του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής εφαρμόζονται από το χειμερινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2018 - 2019.

Από τις διατάξεις φαίνεται πως διατηρούνται οι διάφορες εργασιακές σχέσεις και στο νέο ίδρυμα, άγνωστο παραμένει το ζήτημα της ρύθμισης των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων, ενώ απουσιάζουν οι προβλέψεις για τη φοιτητική μέριμνα.

Στο ίδιο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται η ίδρυση και λειτουργία των Δομών Διετούς Επαγγελματικής Εκπαίδευσης μέσα σε Κέντρα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης στα ΑΕΙ. Με τις ρυθμίσεις του και παίρνοντας τη σκυτάλη από προηγούμενα νομοθετήματα, τα ιδρύματα μπαίνουν ακόμα πιο βαθιά στην «αγορά» επαγγελματικής κατάρτισης αφού, όπως προβλέπεται, σε κάθε ΑΕΙ ιδρύεται τέτοιο Κέντρο. Οι καταρτιζόμενοι επιλέγονται στο πρόγραμμα βάσει του βαθμού του απολυτηρίου από το ΕΠΑΛ. Συστατικό στοιχείο των διετών προγραμμάτων είναι η μαθητεία και η σύνδεσή τους με τις ανάγκες της αγοράς αφού προβλέπεται, μεταξύ άλλων, πως πρέπει στην πρόταση ίδρυσής τους να αναγράφεται «η σκοπιμότητα ίδρυσής του σύμφωνα με τις εθνικές και περιφερειακές ανάγκες της εθνικής οικονομίας και σύμφωνα με το εθνικό, περιφερειακό και τοπικό πρόγραμμα διά βίου μάθησης». Η φοίτηση στις Δομές Διετούς Επαγγελματικής Εκπαίδευσης διαρκεί τέσσερα εξάμηνα θεωρητικής και εργαστηριακής κατάρτισης, συνολικής διάρκειας 1.200 διδακτικών ωρών, σύμφωνα με το πρόγραμμα σπουδών, συν ένα εξάμηνο πρακτικής άσκησης ή μαθητείας συνολικής διάρκειας 960 ωρών.

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει επίσης άρθρα για τα οικονομικά των Ερευνητικών Κέντρων, των ΕΛΚΕ των ΑΕΙ και των Ερευνητικών Πανεπιστημιακών Ινστιτούτων κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ