Τετάρτη 20 Δεκέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Ετοιμασίες για τις γεωτρήσεις της «Exxon Mobil» στην Κύπρο

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Το ενισχυμένο ενδιαφέρον των αμερικανικών μονοπωλίων για την Ανατολική Μεσόγειο αναδεικνύουν οι γεωτρήσεις του κολοσσού «Exxon Mobil», που με βάση κυπριακά δημοσιεύματα μπαίνουν στην τελική ευθεία. Συγκεκριμένα, χτες, ο «Φιλελεύθερος» μετέδωσε στην ιστοσελίδα του ότι το αρμόδιο υπουργείο έχει δώσει εντολή να εκδοθεί το συντομότερο δυνατόν η άδεια που απαιτείται για την έναρξη των ερευνών, οι οποίες εκτός απροόπτου θα ξεκινήσουν μέσα στους επόμενους μήνες, στο «οικόπεδο 10» της κυπριακής ΑΟΖ.

Ηδη η κοινοπραξία - στην οποία εκτός από την «Exxon Mobil» συμμετέχει και η αραβικών συμφερόντων «Qatar Petroleum» - έχει προχωρήσει σε απαιτούμενες μετρήσεις για θέματα που αφορούν τη βάση εργασιών, τα σκάφη ανεφοδιασμού, ελικόπτερα μεταφοράς προσωπικού και άλλες σχετικές υπηρεσίες. Επίσης, προετοιμάζονται τα τηλεκατευθυνόμενα υποβρύχια ρομπότ που θα χρησιμοποιηθούν στο βυθό.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, έγινε γνωστό ότι ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, την πρώτη βδομάδα του Γενάρη θα επισκεφτεί τη Σαουδική Αραβία. Σχολιάζοντας τη σημασία που αποκτά η διερεύνηση συνεργασιών στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης Νίκος Χριστοδουλίδης σημείωσε χτες ανάμεσα σε άλλα: «Βρισκόμαστε σε μια περιοχή ιδιαίτερης γεωστρατηγικής σημασίας τόσο για την ΕΕ όσο και γενικότερα για το διεθνές σύστημα, και όπου διαχρονικά υπάρχουν εξελίξεις, προβλήματα, αντιπαραθέσεις και διαφορετικές προσεγγίσεις... Πρέπει δηλαδή να διεκδικήσεις ενεργητική συμμετοχή στις εξελίξεις και σίγουρα να μην παραμείνεις παθητικός θεατής».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ