Τετάρτη 20 Δεκέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
Στο Μπανγκλαντές ο Τούρκος πρωθυπουργός

ΝΤΑΚΑ.--

Υπό το πρίσμα της τουρκικής «ετοιμότητας» να «υπερασπιστεί τους μουσουλμάνους» σε όλο τον πλανήτη, ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ ολοκληρώνει σήμερα διήμερη επίσημη επίσκεψη στο Μπανγκλαντές.

Τα τουρκικά ΜΜΕ εμφάνιζαν το ζήτημα των Ροχίνγκια να βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα των επαφών Γιλντιρίμ, ωστόσο και η «οικονομική συνεργασία» αποτελούσε βασική προτεραιότητα. Αλλωστε, όλη η «αγωνία» της Αγκυρας για τις τύχες των μουσουλμάνων σε Μέση Ανατολή, Ασία κ.α. δεν αφορά παρά τη διασφάλιση ευνοϊκότερων όρων δράσης για τα τουρκικά μονοπώλια.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, από τον Αύγουστο του 2017 έχουν μετακινηθεί από τη (διπλανή) Μιανμάρ στο Μπανγκλαντές πάνω από 500.000 μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας Ροχίνγκια. Οι περισσότεροι έφυγαν από την πολιτεία Ρακίν, στα σύνορα των δύο χωρών, και η τύχη τους αξιοποιείται σε ευρύτερες ενδοϊμπεριαλιστικές κόντρες στη Νοτιοανατολική Ασία, που «ενδιαφέρει» ισχυρά γεωπολιτικά κέντρα, όπως τις ΗΠΑ, την Κίνα κτλ.

  • Οι σχέσεις Τουρκίας - ΕΕ «δεν είναι σχέσεις βασισμένες στην ανάγκη, αλλά σχέσεις αμοιβαίου οφέλους», δήλωσε ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ομέρ Τσελίκ από το βήμα της τουρκικής Βουλής. Υποστήριξε ακόμα ότι υπάρχει συμφωνία (της πλειοψηφίας) για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην Ευρώπη, κάτι που είναι «ευχάριστο για τα συμφέροντα της χώρας».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ