Τετάρτη 20 Δεκέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΛΓΙΟ
Κινητοποιήσεις ενάντια στη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση

Από τη χτεσινή διαδήλωση στις Βρυξέλλες

Copyright 2017 The Associated

Από τη χτεσινή διαδήλωση στις Βρυξέλλες
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Κινητοποιήσεις ενάντια στη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση έγιναν χτες στην πρωτεύουσα του Βελγίου από τις τρεις μεγαλύτερες συνδικαλιστικές ομοσπονδίες (FGTB, CSC, CGSLB), με τη συμμετοχή χιλιάδων εργαζομένων. Ιδιαίτερα διαμαρτύρονται για το σχεδιαζόμενο «σύστημα πόντων» για τον υπολογισμό των συντάξεων, ανάλογα με τα χρόνια εργασίας, το επάγγελμα, την κατάσταση της οικονομίας και τα δημοσιονομικά περιθώρια της κάθε κυβέρνησης.

Αυτό θα οδηγήσει σε αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης πάνω από τα 67 χρόνια και σε μείωση των συντάξεων, δεδομένου ότι πλέον οι νέοι εισέρχονται στην αγορά εργασίας σε μεγαλύτερη ηλικία, κυριαρχούν οι «ελαστικές μορφές» και μεσολαβούν τακτά χρονικά διαστήματα ανεργίας. Σύμφωνα με τα συνδικάτα, οι μειώσεις στις συντάξεις θα φτάσουν τα 250 - 300 ευρώ.

Χωρίς να διαψεύδει επί της ουσίας μελλοντικό πετσόκομμα των συντάξεων και αύξηση του ορίου ηλικίας, ο υπουργός Συνταξιοδότησης, Ντανιέλ Μπακελέν, δήλωσε: «Αυξήσαμε τη μέση σύνταξη, ειδικά για τους πιο αδύναμους πολίτες». Επίσης, «όσο περισσότερο εργάζεται κάποιος, τόσο μεγαλύτερη σύνταξη θα παίρνει», πρόσθεσε.

Πάντως, μερίδα του βελγικού Τύπου, επιχειρηματολογώντας υπέρ του κυβερνητικού σχεδίου, σημειώνει τις «κακές επιδόσεις» του Βελγίου σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες και προβάλλεται η «ανάγκη» να αυξηθούν τα εργάσιμα χρόνια: «Κατά μέσο η συνταξιοδότηση στο Βέλγιο έρχεται μετά από 32 χρόνια δουλειάς. Η χώρα πρέπει να προσαρμοστεί στα 35 χρόνια του ευρωπαϊκού μέσου όρου και στα 39 χρόνια της Ολλανδίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ