Τετάρτη 20 Δεκέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ
Λαϊκές αντιδράσεις για το τσάκισμα των συντάξεων

Δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι συμμετείχαν τη Δευτέρα το βράδυ έως τα ξημερώματα της Τρίτης στις διαδηλώσεις ενάντια στις αντισυνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις που προωθεί η νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση του Μαουρίσιο Μάκρι στην Αργεντινή. Μετά από συνεδρίαση 16 ωρών, τα ξημερώματα της Τρίτης ψηφίστηκε το σχετικό νομοσχέδιο με 128 ψήφους υπέρ, 116 κατά και 2 αποχές, με τη στήριξη και βουλευτών της αντιπολίτευσης του λεγόμενου περονικού χώρου (από τον Χουάν Περόν, λαϊκιστή αστό πολιτικό, δυο φορές Πρόεδρο της χώρας τις δεκαετίες του '60 και του '70).

Τις τελευταίες μέρες, όπως και την προηγούμενη βδομάδα, που ξεκίνησαν οι κινητοποιήσεις, υπήρξε καταστολή από τις δυνάμεις ασφαλείας, με 150 τραυματίες διαδηλωτές και πάνω από 150 συλληφθέντες. Η στρατοαστυνομία χρησιμοποίησε πλαστικές σφαίρες, δακρυγόνα και αντλίες νερού, με πρόσχημα τη δράση λίγων κουκουλοφόρων.

Αυτή καθαυτή η αντιλαϊκή μεταρρύθμιση προβλέπει αλλαγή του τρόπου αναπροσαρμογής των συντάξεων, συνδέοντάς τες με τον επίσημο δείκτη του τιμάριθμου, καθώς και την αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 στα 70 έτη για τους άνδρες και από τα 60 στα 63 για τις γυναίκες. Οι περικοπές εμφανίζονται ως αναγκαίες «για μείωση των αναγκών» του Δημοσίου και του ελλείμματος, από το 4,2 του ΑΕΠ στο 3,2%, και του πληθωρισμού από το 20% στο 8 - 12%. Αυτοί που και πάλι θα υποστούν τα βάρη είναι οι χαμηλοσυνταξιούχοι και οι επόμενες γενιές, που βλέπουν την προοπτική της δουλειάς μέχρι τα βαθιά γεράματα για να αυγαταίνουν τα κέρδη του κεφαλαίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ