Τετάρτη 20 Δεκέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΕΞ
Δρομολογεί «διευθετήσεις» σε μια σειρά από μέτωπα

Αλλη μια συνέντευξη παραχώρησε προχτές το βράδυ ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς, αυτή τη φορά στην ΕΡΤ, προσπαθώντας να υπερασπιστεί τις επιλογές της κυβέρνησης στο πεδίο αρμοδιοτήτων του, όπως αναπτύσσονται για την εξυπηρέτηση συμφερόντων του κεφαλαίου.

Ο Ν. Κοτζιάς επιβεβαίωσε ουσιαστικά ότι η κυβέρνηση δρομολογεί «διευθετήσεις» σε μια σειρά από ανοιχτά μέτωπα της εξωτερικής πολιτικής, στο πλαίσιο και των πιο «ενεργών ρόλων» που αναλαμβάνει για την προώθηση των σχεδιασμών ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στην περιοχή. Σημείωσε ότι «η σημερινή εξωτερική πολιτική έχει ένα στόχο, να λύσει τα προβλήματα με τρόπο που να εξυπηρετεί τη χώρα, χωρίς όμως να ηττάται η απέναντι πλευρά».

Εκανε εκ νέου αναφορά στον προσδιορισμό ΑΟΖ σημειώνοντας ότι «για την αιγιαλίτιδα, εμείς θα προχωρήσουμε στον προσδιορισμό της, τμηματικά», ότι «η αιγιαλίτιδα ζώνη έχει μεγάλη σημασία για τον προσδιορισμό της ΑΟΖ με όλες τις χώρες, ιδιαίτερα με την Αλβανία». Το θέμα αναμένεται, άλλωστε, να είναι ένα από αυτά που θα συζητήσει σήμερα και με τον Ιταλό ομόλογό του, στην επίσκεψή του στη Ρώμη.

Για, δε, το Σκοπιανό, ουσιαστικά επιβεβαίωσε ότι ασκούνται στην κυβέρνηση πιέσεις από το ΝΑΤΟ, αφού, όπως δήλωσε, ο ίδιος τους είπε «να μην μπερδεύονται γιατί κάθε φορά που μπερδεύονται δημιουργούν προβλήματα στη διαπραγμάτευση». Τόνισε ότι «αυτό που χρειάζεται είναι η FYROM να αποκτήσει, και εμείς να το επιδείξουμε, μια κουλτούρα συναίνεσης και συμβιβασμού, που σημαίνει ότι ούτε εμείς ούτε εκείνοι μπορούν να τα πάρουν όλα. Πρέπει να βρούμε έναν συμβιβασμό που να είναι ωφέλιμος και για τα δύο κράτη, ο οποίος να αντέχει στο χρόνο».

Επέμεινε ότι κανένα όνομα δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή πάνω στο τραπέζι, αλλά απέκλεισε επίσης το να μπει με το προσωρινό της όνομα η FYROM στο ΝΑΤΟ. Ωστόσο, ερωτηθείς σχετικά με τη δήλωση Καμμένου, ως αρχηγού κόμματος, ότι δεν θα συναινέσει σε όνομα που θα περιλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία», ο Ν. Κοτζιάς απάντησε κάνοντας την εκτίμηση ότι υπάρχει πλειοψηφία στη Βουλή για το θέμα αυτό, τονίζοντας ότι «αυτό που χρειάζεται είναι μία πλειοψηφία βουλευτών, όχι μία πλειοψηφία κομμάτων. Και μια πλειοψηφία ευθύνης». Επανέλαβε, άλλωστε, ότι «εμείς είμαστε μια κυβέρνηση που ήρθαμε να λύσουμε προβλήματα» και επέμεινε ότι το 2018 θα ήταν καλό να λυθεί το θέμα της ονομασίας καθώς «υπάρχουν ορισμένες προϋποθέσεις που δείχνουν ότι μπορούμε να το λύσουμε».

Επιβεβαίωσε ακόμη ότι στην κυβέρνηση γίνονται συζητήσεις για τη μουφτεία στη Θράκη, προσθέτοντας ότι ο ίδιος υποστηρίζει «ένα πιο διευρυμένο σώμα» εκλογής του μουφτή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ