Τετάρτη 20 Δεκέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΩΝ ΗΠΑ
Αμεσες αντιδράσεις της Κίνας και της Ρωσίας

ΜΟΣΧΑ - ΠΕΚΙΝΟ.--

Η νέα «εθνική στρατηγική για την ασφάλεια των ΗΠΑ», που παρουσίασε προχτές βράδυ ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, και σηματοδοτεί όξυνση του ενδοϊμπεριαλιστικού ανταγωνισμού, προκάλεσε χτες τις έντονες αντιδράσεις της Κίνας και της Ρωσίας, οι οποίες εμφανίζονταν ως «αναθεωρητικές δυνάμεις» που αμφισβητούν την επιρροή των ΗΠΑ και «προσπαθούν να ανατρέψουν το παγκόσμιο status quo». Η επικαιροποιημένη στρατηγική ασφαλείας έρχεται σε μια περίοδο όπου υπάρχουν ανακατατάξεις συμμαχιών, επίκειται νέα μοιρασιά στη Μέση Ανατολή, αλλά και στην περιοχή του Ινδικού και Ειρηνικού Ωκεανού, στην Αφρική, στα Βαλκάνια και αλλού, ανάμεσα σε ισχυρά ιμπεριαλιστικά κέντρα και περιφερειακές δυνάμεις με στόχο τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών, αγωγών μεταφοράς Ενέργειας, αγορών, «δρόμων κίνησης» εμπορευμάτων, όπως οι «νέοι δρόμοι μεταξιού» της Κίνας. Οι αντιθέσεις, όπως φαίνεται και από το αναλυτικό κείμενο της «νέας στρατηγικής», αφορούν και «σύμμαχες δυνάμεις» στο ΝΑΤΟ (ΗΠΑ - Γερμανία και συνολικά ΕΕ, άλλους περιφερειακούς συμμάχους των ΗΠΑ). Οι εξελίξεις αυτές φέρνουν όλο και περισσότερους κινδύνους για τους λαούς και απαιτούν πιο προσεκτική παρακολούθηση και επαγρύπνηση.

Βεβαίως, αναμενόμενες για τα δικά τους συμφέροντα ήταν οι αντιδράσεις των δύο βασικών δυνάμεων που «στοχοποιούνται» από τις ΗΠΑ.

Στο Πεκίνο, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Χουά Τσανγίν, κάλεσε τις ΗΠΑ «να σταματήσουν να διαστρεβλώνουν τις στρατηγικές επιδιώξεις της Κίνας, επειδή διαφορετικά θα τραυματίσουν άλλους ή θα πλήξουν τον εαυτό τους». Παράλληλα, η πρεσβεία της Κίνας στις ΗΠΑ εξέδωσε σχετική ανακοίνωση, επισημαίνοντας πως το Πεκίνο είναι πρόθυμο «να συνυπάρξει ειρηνικά με όλες τις χώρες». Κάλεσε επίσης τις ΗΠΑ «να προσαρμοστούν και να αποδεχθούν την άνοδο της Κίνας», προσθέτοντας ότι «είναι εγωιστικό να θέτουν το εθνικό τους συμφέρον πάνω από το συμφέρον άλλων χωρών και το αμοιβαίο, διεθνές συμφέρον».

Στο Κρεμλίνο, ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Ρώσου Προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, χαρακτήρισε τη «νέα εθνική στρατηγική» του Προέδρου Τραμπ «αυτοκρατορική», προσθέτοντας ότι η προχτεσινή ομιλία του Προέδρου Τραμπ δείχνει «απέχθεια σε έναν πολυπολικό κόσμο». Εκφράστηκε εντούτοις θετικά για σημεία της στρατηγικής του Αμερικανού Προέδρου που διατύπωναν τη διάθεση για συνεργασία με τη Ρωσία «σε τομείς κοινού συμφέροντος».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ