Τετάρτη 20 Δεκέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΠΑΤΡΑΣ
Πλαίσιο διεκδικήσεων για την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών των λαϊκών οικογενειών

Σε ενημερωτική επιστημονική εκδήλωση με θέμα «Ο κοινωνικός ρόλος των φορέων και των οργανώσεων Αλληλεγγύης σε περιόδους κρίσης» παραβρέθηκε προχτές ο δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης. Ανάμεσα σε άλλα ο δήμαρχος Πατρέων στο χαιρετισμό του επισήμανε:

«Για εμάς, το ζήτημα της αλληλεγγύης συνδέεται άμεσα με την ανάλογη δράση που πρέπει να αναπτύξουν μέσα σε αυτές τις συνθήκες το κίνημα, οι μαζικοί φορείς, ο λαός μας συνολικά. Καμία σχέση δεν έχει η αλληλεγγύη με την προσπάθεια των μηχανισμών της ΕΕ, της κυβέρνησης να την ταυτίσουν με τα προγράμματα διαχείρισης της φτώχειας, τα επιδόματα, το λεγόμενο "κοινωνικό μέρισμα". Με προκλητικό τρόπο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, την ίδια ώρα που διατηρεί σταθερά 9 στους 10 ανέργους χωρίς επίδομα ανεργίας, ονοματίζει "Εκτακτο Επίδομα Νεανικής Αλληλεγγύης" τη χορήγηση μιας εφάπαξ ενίσχυσης!

(...) Ως δημοτική αρχή, μέσα σε αυτές τις συνθήκες και με δεδομένο το ασφυκτικό πλαίσιο του "Καλλικράτη", δεν έχουμε καθίσει με σταυρωμένα χέρια. Συνεχίζουμε στην ίδια ρότα, της ανακούφισης όσο είναι δυνατό των λαϊκών οικογενειών από τα βάρη και τους φόρους που τους φορτώνουν οι πολιτικές της ΕΕ, της κυβέρνησης, του κεφαλαίου. Παίρνουμε μέτρα ελάφρυνσης στην πολιτική δημοτικών τελών και τιμολόγησης του νερού. Διατηρούμε και δεν αυξάνουμε τους υπάρχοντες συντελεστές.

(...) Υλοποιούμε νέες δράσεις στήριξης της λαϊκής οικογένειας, που δυσκολεύεται να ανταποκριθεί στις στοιχειώδεις ανάγκες της. Καθιερώσαμε το Λαϊκό Φροντιστήριο, στο οποίο συμμετείχαν 400 παιδιά για τη σχολική χρονιά 2016 - 2017. Λειτουργήσαμε τις παιδικές κατασκηνώσεις στην Πλαζ, τα τρία τελευταία χρόνια ωφελήθηκαν 2.250 παιδιά. Προχωρά η κατασκευή της κατασκήνωσης στα Ροΐτικα. Δημιουργήθηκαν 320 νέες θέσεις στους παιδικούς σταθμού του δήμου μας και στο Δημοτικό Βρεφοκομείο. Κατασκευάσαμε και διαμορφώσαμε νέους χώρους όπως τα κτίρια στην Πλαζ και τον περιβάλλοντα χώρο, το Νότιο Πάρκο, το Πλατανόδασος, το Ριγανόκαμπο, τον Κόκκινο Μύλο με τη συνδρομή των εργαζομένων του δήμου. Αναπτύσσουμε πολιτιστική δραστηριότητα, τόσο με τις κεντρικές παραγωγές όσο και με δραστηριότητα στις γειτονιές. Μέσω του Κοινωνικού Οργανισμού παρέχεται δεκατιανό σε 1.200 μαθητές των σχολείων της πόλης μας. 1.500 οικογένειες λαμβάνουν τρόφιμα από την Τράπεζα Τροφίμων. Δραστηριοποιηθήκαμε για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των προσφύγων που έχουν εγκλωβιστεί στην πόλη μας από τις πολιτικές της ΕΕ στο Μεταναστευτικό.

Σε αυτήν την κατεύθυνση, πήραμε πρωτοβουλίες διεκδικώντας ουσιαστικά μέτρα στήριξης των ανέργων και των οικογενειών τους. Διοργανώσαμε τη μεγάλη πορεία αγώνα Πάτρα - Αθήνα, πήραμε νέα αγωνιστική πρωτοβουλία στις 25 Ιούνη στη Γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου.

(...) Μας απασχολεί πώς θα μπορέσουμε να συμβάλουμε σε όλα τα επίπεδα, ώστε να μη λεηλατηθούν η περιουσία και οι κόποι μιας ζωής της λαϊκής οικογένειας στο βωμό της καπιταλιστικής ανάπτυξης. Σε αυτήν την κατεύθυνση κινείται και η κατά πλειοψηφία απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του δήμου Πατρέων για το ζήτημα των πλειστηριασμών. Πήραμε την πολιτική πρωτοβουλία και δεν εφαρμόζουμε το μέτρο της αναγκαστικής είσπραξης για τους μικροοφειλέτες, όπως υποχρεούμαστε από τους νόμους περί είσπραξης των δημοσίων εσόδων.

Πλαίσιο διεκδικήσεων

Η αλληλεγγύη σήμερα πρέπει να εκφραστεί και μέσα από τη διεκδίκηση των σύγχρονων αναγκών του λαού μας. Το Δημοτικό μας Συμβούλιο, με απόφασή του, διεκδικεί:

  • Δραστική αύξηση των κρατικών δαπανών από τον προϋπολογισμό για τη λειτουργία των δήμων και των υπηρεσιών τους, την κοινωνική πολιτική, την ενίσχυση και στήριξη της λαϊκής οικογένειας, για διευρυμένες και στελεχωμένες κοινωνικές δομές, δωρεάν δομές πολιτισμού και άθλησης, καθαριότητα, πράσινο, ελεύθερους χώρους κ.λπ.
  • Αντιτασσόμαστε στη μεταφορά αρμοδιοτήτων που θα πρέπει να είναι στην ευθύνη του κεντρικού κράτους, γιατί αλλιώς σημαίνει μεταφορά του κόστους στις πλάτες του λαού, όπως και γίνεται σήμερα, πράγμα που το ζούμε σήμερα με ένταση στα σχολεία, τους παιδικούς σταθμούς κ.λπ.
  • Απαιτούμε και παλεύουμε να καταργηθεί κάθε είδους τοπική φορολογία και ανταπόδοση και θα δράσουμε με όρους ανυπακοής στο φορολογικό κυνήγι των λαϊκών νοικοκυριών που μας σπρώχνει η πολιτική της κυβέρνησης.
  • Θα εντείνουμε τον αγώνα για αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα στους βασικούς κοινωνικούς τομείς της Υγείας - Πρόνοιας και Παιδείας με πλήρη χρηματοδότηση από το κράτος.
  • Αγωνιζόμαστε μαζί με τους εργαζόμενους, τα λαϊκά στρώματα της περιοχής μας, τους υπαλλήλους του δήμου μας, για το μεγάλο ζήτημα της ανεργίας, το δικαίωμα στη μόνιμη σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα για όλους, τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και των εργαζομένων στα προγράμματα, την ουσιαστική στήριξη των ανέργων.
  • Παλεύουμε για να ανατραπεί το νομοθετικό μνημονιακό πλαίσιο που καθιστά τους δήμους και τις Περιφέρειες πεδίο επιχειρηματικής δραστηριότητας και φοροεισπρακτικού μηχανισμού».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ