Σάββατο 29 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η «σφαγή» των βαμβακοπαραγωγών

Χωρίς επιδότηση μεγάλες ποσότητες βαμβακιού που παραδίδονται στα εκκοκκιστήρια, με τις ευλογίες της κυβέρνησης!

Εκτός επιδότησης βγαίνουν μεγάλες ποσότητες βαμβακιού που παραδίδονται στα εκκοκιστήρια - η νέα εκκοκκιστική περίοδος ξεκίνησε στα μέσα της εβδομάδας που διανύουμε - με αποτέλεσμα οι βαμβακοπαραγωγοί, που πληρώνονται μόνο την εμπορική τιμή για τις μη επιλέξιμες ποσότητες, να υπόκεινται σε τεράστια οικονομική ζημιά.

Οπως κατήγγειλαν χτες βαμβακοπαραγωγοί από την Καρδίτσα, το βαμβάκι τους, που χαρακτηρίστηκε αυθαίρετα μη επιλέξιμο, παραλήφθηκε από εκκοκκιστήριο με εμπορική τιμή 56,1 δραχμές το κιλό. Με δεδομένο ότι η επιδότηση παραγωγού είναι τώρα 125 δραχμές το κιλό και η τιμή των επιδοτούμενων ποσοτήτων κυμαίνεται από 200 μέχρι 215 δραχμές το κιλό, αυτό σημαίνει πως οι βαμβακοπαραγωγοί χάνουν από τις μη επιδοτούμενες ποσότητες πάνω από 140 δραχμές το κιλό. Και το ερώτημα που τίθεται επιπρόσθετα είναι γιατί, για παράδειγμα, δίνεται από εκκοκκιστήρια εμπορική τιμή 56,1 δραχμές το κιλό στο μη επιλέξιμο βαμβάκι, όταν η διεθνής τιμή είναι 67,6 δραχμές το κιλό;

Ο παραγωγός δε γνωρίζει, πριν παραδώσει το προϊόν του, αν και πόση από την παραγωγή του θα είναι μη επιλέξιμη και ως εκ τούτου, μη επιδοτούμενη. Και μόνο όταν φτάνει στο εκκοκκιστήριο και αφού ζυγίσει και ξεφορτώσει την παραγωγή του, του δηλώνεται ότι μέρος της παραγωγής του δε θα επιδοτηθεί. Μάλιστα η μη επιδοτούμενη ποσότητα εγγράφεται σε ξεχωριστή στήλη στην κατάσταση παραλαβής. Φυσικά δεν εξηγείται ακριβώς στους βαμβακοπαραγωγούς γιατί γίνεται αυτό και απλώς αναφέρεται ότι για τον υπολογισμό της μη επιδοτούμενης παραγωγής, λαμβάνει υπόψη ο μέσος όρος στρεμματικής παραγωγής του συγκεκριμένου βαμβακοπαραγωγού, την τελευταία τριετία.

Παράδειγμα, για να κατανοηθεί η διαδικασία και να γίνει αντιληπτό πόσα χάνουν οι βαμβακοπαραγωγοί, αποτελεί το παρακάτω: Αν ένας παραγωγός παρήγαγε φέτος 320 κιλά βαμβάκι το στρέμμα, αλλά ο μέσος όρος παραγωγής του στην τελευταία τριετία ορίστηκε στα 250 κιλά, τότε θα παραδώσει ως επιδοτούμενα 250 κιλά το στρέμμα και για τα υπόλοιπα 70 κιλά που θα παραδώσει θα πληρωθεί μόνο την εμπορική τιμή. Τα πρώτα στοιχεία που αφορούν στην Καρδίτσα δείχνουν ότι από την παραγωγή πολλών αγροτών βγαίνουν εκτός επιδότησης μέχρι και 100 κιλά το στρέμμα - φέτος η παραγωγή βαμβακιού είναι πολύ καλή ποσοτικώς λόγω ευνοϊκών καιρικών συνθηκών - με αποτέλεσμα να χάνουν μέχρι και 15.000 δραχμές το στρέμμα!

Το «μεγάλο κόλπο»

Φυσικά οι εκκοκκιστές δεν «κάνουν του κεφαλιού τους». Ενεργούν στη βάση των κατευθύνσεων και των εντολών της κυβέρνησης η οποία επιχειρεί, μ' αυτό τον τρόπο, να μειώσει τη φετινή παραγωγή βαμβακιού στη χώρα μας. Συγκεκριμένα επιχειρεί να εμφανίσει την επιδοτούμενη παραγωγή πλασματικά περιορισμένη στους 1.100.000 τόνους περίπου, ώστε να περιοριστεί, κατά το δυνατόν στα χαρτιά, η νέα μείωση της τιμής του προϊόντος φέτος, ως αποτέλεσμα του καταστροφικού κανονισμού, που μετά τους 1.137.000 τόνους αυξάνει απεριόριστα το πρόστιμο συνυπευθυνότητας.

Ως γνωστόν κοντά στους 1.100.000 τόνους, ακριβώς 1.095.000 τόνους, ήταν και η «προεκτίμηση» του υπουργείου Γεωργίας για το ύψος της προβλεπόμενης συνολικής παραγωγής βαμβακιού της χώρας μας που έγινε πριν λίγο καιρό και την οποία, τελικά, αποδέχτηκε η Διαχειριστική Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Μόνο που αυτή η «προεκτίμηση» ήταν «λαθεμένη» καθώς στηριζόταν σε «μαγειρεμένα» στοιχεία. Συγκεκριμένα το υπουργείο υποστήριξε ότι φέτος καλλιεργήθηκαν μόνο 3.805.000 στρέμμα με βαμβάκι - στην πραγματικότητα καλλιεργήθηκαν πάνω από 4.000.000 στρέμματα και αυθαιρέτως προϋπολόγισε ότι η στρεμματική παραγωγή θα είναι 288 κιλά ενώ φέτος, λόγω και των ευνοϊκών καιρικών συνθηκών, η παραγωγή αναμένεται να είναι μεγάλη και υπολογίζεται ότι θα κυμανθεί πολύ πιο πάνω από τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης. Επειδή όμως, αυτή η επιτούτου «λαθεμένη προεκτίμηση» πρέπει, πάση θυσία να επιβεβαιωθεί, η κυβέρνηση θέτει σε εφαρμογή το «μεγάλο κόλπο» που αφορά στο «κόψιμο» ποσοτήτων βαμβακιού που παραδίνεται, από την επιδότηση! Και τούτο διότι γνωρίζουν στο υπουργείο Γεωργίας ότι αν χαρακτηριστούν ως επιλέξιμες κι άρα επιδοτούμενες όλες οι ποσότητες βαμβακιού που θα παραδοθούν φέτος στα εκκοκκιστήρια, τότε η παραγωγή θα κυμανθεί κοντά στα περσινά επίπεδα - δηλαδή περί τους 1.250.000 τόνους ίσως και περισσότερο- με αποτέλεσμα η τιμή του προϊόντος να μειωθεί πάνω από 40 δραχμές σε σύγκριση με πέρσι και η εξόφληση να είναι μηδαμινή.

Χωρίς «νομιμοποίηση»

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι αυτή η ενέργεια της κυβέρνησης μπορεί να χαρακτηριστεί πέρα για πέρα παράνομη, καθώς δεν προβλέπεται συγκεκριμένα από καμία επίσημη απόφαση, ούτε αναφέρεται μ' αυτό τον τρόπο στο νέο κανονισμό για το βαμβάκι. Στον κανονισμό αναφέρεται μεν η δυνατότητα περιορισμού στρεμμάτων, αλλά ως απόρροια ειδικών συνθηκών και σε συγκεκριμένες περιοχές - όπως πχ λόγω νιτρορύπανσης κλπ - και όχι ως αυθαίρετη επιβολή «πλαφόν» περιορισμού σε στρέμματα και κιλά για όλους τους βαμβακοπαραγωγούς της χώρας.

Φαίνεται όμως ότι η κυβέρνηση δε χρειάζεται καμιά «νομιμοποίηση» για να προωθήσει την πολιτική δραστικού περιορισμού της βαμβακοκαλλιέργειας και ξεκληρίσματος και άλλων μικρομεσαίων αγροτών. Αλλωστε όσα γίνονται τώρα με την έναρξη της φετινής εκκοκκιστικής περιόδου, περιλήφτηκαν στην Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργείων Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Γεωργίας για τη φετινή εκκοκκιστική περίοδο, στην οποία αναφέρεται:

«Σε περίπτωση που, με βάση τα στοιχεία της σύμβασης, η ποσότητα συσπόρου βάμβακος ανά αγροτεμάχιο, που παραδίδει ο παραγωγός υπερβαίνει την ηρτημένη απόδοση όπως προσδιορίστηκε από τον ΟΠΕΚΕΠΕ στη βάση πραγματικών στοιχείων παραγωγής της ζώνης καλλιέργειας που βρίσκονται τα αγροτεμάχια αλλά και στατιστικών στοιχείων παραγωγής του παραγωγού την τελευταία τριετία, η επιπλέον παραδιδόμενη ποσότητα πέραν της ηρτημένης που προκύπτει από αυτή τη διαφορά, σημειώνεται στην κατάσταση των ημερήσιων παραλαβών, ως ξεχωριστή παρτίδα και δεν τυγχάνει ενίσχυσης.

Ο παραγωγός, εφόσον διαφωνεί, συντάσσει δήλωση - αίτηση για την αιτιολόγηση της επιπλέον παραγωγής και την παραδίδει στα ελεγκτικά όργανα. Η σχετική ποσότητα παραμένει σε εκκρεμότητα ως προς την επιλεξιμότητά της έως ότου η σχετική αίτηση - δήλωση ελεγχθεί από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και γίνει ή όχι αποδεκτή με απόφασή του».


Π.Ρ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ