Σάββατο 23 Δεκέμβρη 2017 - Κυριακή 24 Δεκέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ - ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΟΔΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΙΜΑ
Η «κλιματική αλλαγή» το πρόσχημα ανταγωνισμών που οξύνονται

Οι «άξονες δράσης» που τέθηκαν, εστιάζουν σε περιοχές του πλανήτη με έντονο γεωπολιτικό και οικονομικό ενδιαφέρον

«Υπάρχει μόνο ένας πλανήτης Γη», σημείωναν οι διοργανωτές της Συνόδου, αναγγέλλοντας νέα έφοδο των μονοπωλίων

Copyright 2017 The Associated

«Υπάρχει μόνο ένας πλανήτης Γη», σημείωναν οι διοργανωτές της Συνόδου, αναγγέλλοντας νέα έφοδο των μονοπωλίων
Η νέα Σύνοδος Κορυφής που έγινε για την «αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών» και την «υπεράσπιση του περιβάλλοντος», και πάλι στο Παρίσι, επιβεβαίωσε ότι με «όχημα» εξελίξεις που αφορούν το κλίμα του πλανήτη, ξετυλίγονται μερικοί από τους κρισιμότερους ανταγωνισμούς μεταξύ μονοπωλίων αλλά και συνολικά ιμπεριαλιστικών κέντρων.

Η συνάντηση που έγινε στις 12 Δεκέμβρη 2017, στο Παρίσι, με τον τίτλο «One Planet Summit» (Σύνοδος «Ενας Πλανήτης»), πραγματοποιήθηκε δυο χρόνια μετά την Παγκόσμια Διάσκεψη για το Κλίμα, που είχε συγκληθεί το Δεκέμβρη του 2015, και πάλι στο Παρίσι.

Μέσα σε αυτήν τη διετία, οξύνθηκε η αναμέτρηση γύρω από την προώθηση και την «κυριαρχία» «παλιών» και «νέων» μορφών Ενέργειας, για τον έλεγχο αγορών και πρώτων υλών, για τον εκτοπισμό ανταγωνιστών ή την αναβάθμιση νέων «παικτών» στην παγκόσμια ενεργειακή «σκακιέρα», και όχι μόνο. Η επιλογή της κυβέρνησης (Τραμπ) των ΗΠΑ να αποσυρθεί από τη «Συμφωνία για το Κλίμα» (με την οποία «έκλεισε» η Διάσκεψη του 2015) ήταν ενδεικτική αυτής της όξυνσης.

Ταυτόχρονα, «έτρεξαν» ακόμα πιο γοργά «κόντρες» γύρω από την ανάπτυξη πολλών τομέων της βιομηχανίας, με «αξιοποίηση» «εναλλακτικών μορφών Ενέργειας», με πλατιά χρήση πιο «οικολογικών» μέσων παραγωγής. Είναι χαρακτηριστικά τα φιλόδοξα σχέδια που θέτουν ισχυρά μονοπώλια (Κίνας, Γερμανίας κ.τ.λ.) στην αυτοκινητοβιομηχανία, για την ευρεία παραγωγή ηλεκτροκίνητων οχημάτων.

«Επείγουσες ανάγκες» και «ευκαιρίες»

Η «υπεράσπιση του περιβάλλοντος» αποδεικνύεται πολύ ελπιδοφόρο κεφάλαιο για τους μεγάλους μονοπωλιακούς ομίλους, που εξαιτίας της αναιμικής καπιταλιστικής ανάκαμψης (ή και στασιμότητας σε ορισμένες περιπτώσεις) βλέπουν τα κέρδη τους να μην αυξάνονται με τους απαιτούμενους ρυθμούς και αντίπαλα συμφέροντα να κερδίζουν προβάδισμα, σε παλιές και νέες αγορές, σε παλιούς και νέους κλάδους.

Δεν είναι τυχαίο ότι για τη Γαλλική Υπηρεσία Ανάπτυξης (Agence Francaise de Development - AFD) «από το 2005, το κλίμα αποτελεί μια προτεραιότητα». «Γιατί - όπως εξηγεί η ίδια η AFD στην ιστοσελίδα της - το κλίμα και η ανάπτυξη αποτελούν δύο επείγουσες ανάγκες που συνδέονται. Γιατί σε όλο τον κόσμο, οι ενεργειακές και οικολογικές μεταβάσεις είναι γεμάτες ευκαιρίες...».

Η AFD είναι ένας από τους βασικότερους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς που έχει ιδρύσει η γαλλική κυβέρνηση για να πριμοδοτεί, όχι μόνο οικονομικά, τις προτεραιότητες των γαλλικών ομίλων και των συνεργατών τους στις πέντε ηπείρους.

Οι «ευκαιρίες» που εντοπίζει η γαλλική πλουτοκρατία - και αντίστοιχα φυσικά αμέτρητοι επιχειρηματικοί όμιλοι από κάθε χώρα - εστιάζουν αφενός στην «αξιοποίηση» μορφών Ενέργειας που δεν αφορούν τα ορυκτά καύσιμα, αφετέρου στη συνολικότερη «αξιοποίηση» περιοχών του πλανήτη, που έχουν ευρύτερη σημασία για τις γεωπολιτικές ισορροπίες.

Ωστόσο, δεν είναι μόνο η Γαλλία που ιεραρχεί την «υπεράσπιση του πλανήτη» για να υπερασπιστεί το ρόλο και τη θέση των μονοπωλίων της.

Στις «12 δεσμεύσεις για τον Πλανήτη», που ο Μακρόν παρουσίασε ως αποφάσεις της Συνόδου στο «κλείσιμο», ξεχωρίζουν σχεδιασμοί για γεωγραφικές ζώνες όπου στρέφουν το ενδιαφέρον τους ισχυρά ιμπεριαλιστικά κέντρα και για τις οποίες τα τελευταία χρόνια δυναμώνουν όχι μόνο οι επενδυτικοί, αλλά και ταυτόχρονα οι στρατιωτικοί σχεδιασμοί. Μεταξύ άλλων:

  • Ψηλά στην ατζέντα είναι οι σχεδιασμοί για την Αφρική. Δηλαδή μια περιοχή για την οποία τον τελευταίο καιρό «τρέχουν» πολλοί σχεδιασμοί σε όλα τα επίπεδα: Επενδυτικό, στρατιωτικό, γεωπολιτικό. Οι «δεσμεύσεις» της Συνόδου μιλούν για «δημιουργία 100 σχεδίων για το κλίμα και το νερό». Σε αυτά τα σχέδια εμπλέκονται συνολικά 450 «υπογράφοντες» (κυβερνήσεις, ΜΚΟ κ.τ.λ.) από 94 χώρες και 47 επιχειρήσεις, «με την (ειδική) στήριξη από Ιταλία και Γαλλία». Στόχος είναι αυτά τα 100 σχέδια να ξεκινήσουν μέσα στην επόμενη πενταετία.
  • Αυξημένες φιλοδοξίες υπάρχουν για την Καραϊβική, με στόχο την «ανοικοδόμησή» της και τη μετατροπή της στην «πρώτη Κλιματικά Εξυπνη Ζώνη», με «κινητοποίηση 3 δισ. δολαρίων σε σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα εντός ενός (συνολικού) σχεδίου επενδύσεων 8 δισ.». «Η εύθραυστη φύση της περιοχής απαιτεί νέες προσεγγίσεις που συγκρούονται με τρέχουσες πρακτικές» αναφέρουν οι δεσμεύσεις, με τις «προσεγγίσεις» αυτές να περιλαμβάνουν «επενδύσεις χαμηλών εκπομπών άνθρακα σε τομείς προτεραιότητας που αφορούν ενεργειακά δίκτυα και υποδομές».
  • Στις περιοχές που ξεχωρίζουν είναι και η ζώνη του Ειρηνικού. Ο ίδιος ο Μακρόν, «κλείνοντας» τη Σύνοδο, τόνισε ότι «πρέπει να κάνουμε πολλά στον Ειρηνικό», εκτιμώντας ότι γενικά υπάρχει καθυστέρηση στην «αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών» στη συγκεκριμένη περιοχή. Μάλιστα, όλο νόημα, σημείωσε ότι η χώρα του διατηρεί ακόμα δύο εξωχώριες κτήσεις στην περιοχή (π.χ. η Νέα Καληδονία), των οποίων η δυνατότητα (πολυεπίπεδης) «αξιοποίησης» αναβαθμίζεται μέσα στις συνθήκες μεγάλης όξυνσης των ανταγωνισμών συνολικά σε Ασία - Ειρηνικό.

Δραστήρια συμμετοχή στους ανταγωνισμούς γύρω από μεγάλα μονοπωλιακά σχέδια, έχει το σύνολο της ΕΕ. Στο πλαίσιο αυτό, και η ελληνική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, την οποία εκπροσώπησε στη Σύνοδο ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, υποστήριξε ότι «η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι η ατμομηχανή για τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις προκειμένου να προστατεύσουμε τον πλανήτη, να προστατεύσουμε τις επόμενες γενιές από την κλιματική αλλαγή». Η κυβέρνηση πρωτοστατεί και στην επιτάχυνση «πράσινων» επενδύσεων, προκειμένου να στηρίξει τις προσπάθειες ανάκαμψης του ντόπιου κεφαλαίου.

«Μετασχηματισμοί» προς όφελος των μονοπωλίων

Ολες συνολικά οι «δεσμεύσεις» της Συνόδου, που με λιγότερες ή περισσότερες λεπτομέρειες χαράσσουν άξονες νέων επιχειρηματικών πρωτοβουλιών, προμηνύουν κλιμάκωση των μονοπωλιακών ανταγωνισμών και σε πολλούς τομείς της βαριάς βιομηχανίας. Για παράδειγμα, γίνεται ειδική αναφορά στην ανάγκη να προχωρήσουν σοβαροί «μετασχηματισμοί» στον τομέα των Μεταφορών, μαζικών και εμπορικών, μέσα από την προώθηση «decarbonized transport» και «clean mobility solutions», δηλαδή «μέσων και δικτύων μεταφορών που θα αναπτυχθούν με μειωμένες εκπομπές ρύπων» και «λύσεων καθαρής κίνησης».

Μάλιστα, σε αυτό το πλαίσιο συγκροτούνται και διάφορες συνεργασίες. Ηδη, Πορτογαλία, Ολλανδία, Κόστα Ρίκα και Γαλλία έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους για την αύξηση επενδύσεων «στην καθαρή μετακίνηση», με την άμεση εμπλοκή κολοσσών όπως η «Michelin» και η «Alstom».

Επίσης, στις αποφάσεις της Συνόδου καταγράφεται και η δημιουργία ενός «Κλιματολογικού Παρατηρητηρίου στο διάστημα». Ιδέα που ξεκίνησε με την πρωτοπόρα συμβολή της Γαλλικής Διαστημικής Υπηρεσίας και - όπως σημειώνει και η ιστοσελίδα της «One Planet Summit» - έχει τη στήριξη από Ρωσία, Κίνα και Ινδία. Ακόμα και από Μεξικό, Μαρόκο, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Τέλος, τη δική τους σημασία έχουν και σχεδιασμοί που προκρίνονται, σηματοδοτώντας τη σταθεροποίηση διαύλων συνεργασίας με διάφορες προεκτάσεις. Τέτοια είναι η «Διεθνής Ηλιακή Συμμαχία» («International Solar Alliance»). Τη συγκρότησή της ανακοίνωσαν την 1η Δεκέμβρη 2015 οι ηγέτες Γαλλίας και Ινδίας, (τότε) Φρανσουά Ολάντ και Ναρέντρα Μόντι, αντίστοιχα, με στόχο τη συνένωση των προσπαθειών «των αναπτυσσόμενων χωρών για την προσέλκυση επενδύσεων και τεχνολογιών σε αυτόν τον τομέα και για την ανάπτυξη των χρήσεων της ηλιακής ενέργειας». Ο στόχος που μπαίνει πλέον είναι να διατεθεί ακόμα ένα τρισεκατομμύριο δολάρια σε αντίστοιχες επενδύσεις. Μάλιστα, μονοπώλια των δύο πλευρών συντονίζονται για «κοινές δράσεις» και σε χώρες όπου λείπουν οι απαραίτητες τεχνικές, αλλά υπάρχουν μεγάλες προοπτικές για την ανάπτυξη και αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας, μεταξύ άλλων σε Μέση Ανατολή, Νοτιοανατολική Ασία κ.τ.λ.


Α. Μ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προτάσεις για διεθνείς «πράσινους» φόρους (2023-09-07 00:00:00.0)
Βαθαίνουν οι κόντρες με όχημα την «υπεράσπιση του περιβάλλοντος» (2017-12-13 00:00:00.0)
Εξαγγελίες περί «Πράσινου Ταμείου» (2014-09-25 00:00:00.0)
Αντιδράσεις, επιφυλάξεις και σκάνδαλα... (2009-12-06 00:00:00.0)
«Πράσινη» Σύνοδος εκατομμυρίων ευρώ (2009-11-07 00:00:00.0)
Εργαλείο προπαγάνδας (2009-07-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ