Κυριακή 30 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΥΡΩ
Το νέο νόμισμα μπαίνει στην καθημερινότητά μας

Στόχος της επίσημης διαφημιστικής προπαγάνδας δεν είναι η εξοικείωση με το ευρώ, αλλά η «εξοικείωση» με την ΟΝΕ

Τις μέρες αυτές η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, οι διάφοροι αρμόδιοι ξεκινούν μια χωρίς προηγούμενο διαφημιστική καμπάνια πλύσης εγκεφάλου, με στόχο, υποτίθεται, την «ενημέρωση των πολιτών για το ευρώ». Το ύφος και η αισθητική των τηλεοπτικών σποτ που πρόκειται να προβάλλουν δείχνει ταυτόχρονα και την την έκταση του αποπροσανατολισμού που επιχειρούν. Από τηλεοράσεως θα παρελάσουν πανευτυχείς Ευρωπαίοι, χαρούμενα παιδιά, έφηβοι, ηλικιωμένοι, ωραιοποιημένες πόλεις και χωριά, όλα «εξιδανικευμένα». Σε κάποιο σποτ για παράδειγμα θα δούμε κάτι που μας θυμίζει Ελλάδα -έναν αρχαίο ναό, ο οποίος δεν υπάρχει πουθενά και δεν είναι παρά ένα δημιούργημα κάποιου κομπιούτερ. Ο «εκλεκτικισμός», αυτού του είδους σηματοδοτεί ολόκληρη τη διαφημιστική καμπάνια που συνοδεύει το νεόκοπο νόμισμα. Κεντρικός στόχος τους δεν είναι τόσο η «εξοικείωση των πολιτών» με το νόμισμα, όσο η εξοικείωση με την ίδια την ΟΝΕ. Γι' αυτόν ακριβώς το λόγο η διαφήμιση και η «αισθητική» που προβάλλουν, (σχεδιάστηκε πριν από τα πρόσφατα γεγονότα), επιχειρεί να δημιουργήσει συνειρμούς και ονειρώξεις, να αλλοιώσει την πραγματικότητα. «Εξοικείωση των πολιτών με το ευρώ» σημαίνει φετιχοποίηση του ευρώ. Δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι, ειδικά στην Ελλάδα, λάνσαραν, για την εξοικείωση των μικρών παιδιών, ένα επιτραπέζιο παιχνίδι που το ονόμασαν «Ευρωκλή». Η σύνθεση του ονόματος παραπέμπει, υποτίθεται, στην... ελληνική μυθολογία και βέβαια ελάχιστα έχει να ζηλέψει από τα τηλεοπτικά σκουπίδια ανάλογου ύφους και «αισθητικής». Το κεντρικό σλόγκαν με το οποίο θα μας βομβαρδίζουν, μέχρι κορεσμού, αποφαίνεται: «Ευρώ, το δικό μας νόμισμα»...

Τα χαρτονομίσματα του ευρώ

Η ίδια αλλοιωμένη πραγματικότητα εμφανίζεται και πάνω στις παραστάσεις των χαρτονομισμάτων του ευρώ. Οι αρμόδιοι μας διαβεβαιώνουν ότι απεικονίζονται παραστάσεις από «τις 7 (τόσες τις... μέτρησαν) περιόδους της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής». Η απάντηση στο γιατί τις έβγαλαν 7 (και όχι για παράδειγμα 6 ή 8) είναι εξαιρετικά απλή: 7 είναι τα χαρτονομίσματα του ευρώ, επομένως 7 -και μόνον- περιόδους από την ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική θα μπορούσαν να... βολέψουν, έστω και ως ψευδή, αλλοιωμένη απεικόνιση της πραγματικότητας, πάνω στις όψεις των νεόκοπων χαρτονομισμάτων.

Το μικρότερο χαρτονόμισμα είναι αξίας 5 ευρώ. Απεικονίζει υποτίθεται την πρώτη περίοδο της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής, «κάτι τι» από αρχαία Ελλάδα. Ετσι ισχυρίζονται αυτοί, αλλά ο καθένας που έχει τα μυαλά στη θέση του θα δει κάτι που μοιάζει με το πάνω τμήμα της (μεταγενέστερης) ρωμαϊκής Πύλης του Αδριανού, στους στύλους του Ολυμπίου Διός. Με τους αριθμούς πάντως τα πάνε κάπως καλύτερα. Αποφάσισαν ότι 1 ευρώ αξίζει όσο 340,750 δραχμές.

  • Το μικρότερο χαρτονόμισμα που θα πάρουμε στα χέρια μας, τα 5 ευρώ ισοδυναμεί, μετά τις στρογγυλοποιήσεις, με 1.704 δρχ. Με τον ίδιο τρόπο «φιλοτέχνησαν» και τα υπόλοιπα 6 χαρτονομίσματα.

Η.... ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική... όπως την αντιλαμβάνονται στη διαβόητη ΟΝΕ, συνεχίζεται με τα εξής χαρτονομίσματα:

  • 10 ευρώ, που αντιστοιχούν σε 3.408 δρχ.
  • 20 ευρώ (6.815 δρχ)
  • 50 ευρώ (17.038 δρχ.)
  • 100 ευρώ (34.075 δρχ.)
  • 200 ευρώ (68.150 δρχ.)
  • Τέλος τα 500 ευρώ, το μεγαλύτερο σε αξία νόμισμα, αντιστοιχεί σε 170.375 δρχ.
Τα κέρματα

Είναι φανερό ότι στις καθημερινές συναλλαγές θα χρησιμοποιούνται τα χαρτονομίσματα χαμηλής αξίας. Παράλληλα εκτεταμένη συναλλακτική χρήση θα έχουν τα κέρματα. Ενας πιθανός κίνδυνος για τα νοικοκυριά είναι η υποτίμηση της αξίας των νέων κερμάτων, που βέβαια δεν πρέπει να συσχετίζονται με τα γνωστά μας κέρματα σε δραχμές. Τα νέα κέρματα σε ευρώ υπάρχουν σε 8 αξίες (από 1 λεπτό, μέχρι 2 ευρώ). Η κύρια όψη είναι κοινή για όλα τα κράτη, αλλά στην πίσω όψη, υπάρχουν διαφορετικές εθνικές παραστάσεις και μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε όλα κράτη. Η ακέραια μονάδα, δηλαδή το 1 ευρώ, υποδιαιρείται σε 100 λεπτά (σεντς). Επαναλαμβάνουμε ότι το 1 ευρώ αξίζει όσο 340,75 δρχ. Ωστόσο μετά τις στρογγυλοποιήσεις η αντιστοιχία τους σε δραχμές όπως δίνεται από τα αρμόδια υπουργεία και την Τράπεζα της Ελλάδας είναι η ακόλουθη:

Το 1 λεπτό (ή σεντς) αντιστοιχεί σε 3 δρχ., τα 2 λεπτά σε 7 δρχ, τα 5 σε 17 δρχ, τα 10 σε 34 δρχ, τα 20 σε 68 δρχ, τα 50 σε 170 δρχ. Η ακέραια μονάδα (1 ευρώ) (υπάρχει μόνο σαν κέρμα) και αντιστοιχεί σε 341 δρχ. Τέλος το μεγαλύτερο κέρμα είναι τα 2 ευρώ και ισοδυναμεί με 682 δρχ.

Το χρονοδιάγραμμα της κυκλοφορίας
  • Ο προεφοδιασμός των εμπορικών τραπεζών με κέρματα έχει ήδη ξεκινήσει, ενώ με τραπεζογραμμάτια θα γίνει την 1η Δεκέμβρη.
  • Στις 17 Δεκέμβρη θα διατίθενται στο ευρύ κοινό «συσκευασίες εξοικείωσης», που θα περιέχουν όλα τα κέρματα σε ευρώ, αξίας 5.000 δρχ. Τα νοικοκυριά έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν όσες τέτοιες «συσκευασίες εξοικείωσης» επιθυμούν, χωρίς όμως να μπορούν να τις χρησιμοποιήσουν πριν την 1-1-2002.
  • Λίγο νωρίτερα, στις αρχές Δεκέμβρη, ξεκινά ο προεφοδιασμός επιλεγμένων επιχειρήσεων με τραπεζογραμμάτια μικρής αξίας (5 και 10 ευρώ).

Ολοι οι λογαριασμοί καταθέσεων που υπάρχουν στις τράπεζες θα μετατραπούν από τις ίδιες τράπεζες, χωρίς να χρειάζεται κάποια αίτηση ή άλλη ενέργεια από την πλευρά των καταθετών.

Από το Γενάρη μέχρι τις 28 Φλεβάρη 2002 θα υπάρχει παράλληλη κυκλοφορία και των δύο νομισμάτων, και του ευρώ και της δραχμής. Μετά τις 28 Φλεβάρη η δραχμή καταργείται και δε θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν μέσο συναλλαγής.

Τα χαρτονομίσματα σε δραχμές ανταλλάσσονται από την Τράπεζα της Ελλάδας για δέκα ακόμη χρόνια, δηλαδή μέχρι το 2012, σύμφωνα με όσα προβλέπει το νομοσχέδιο για το ευρώ. Να σημειωθεί όμως ότι τα κέρματα μπορούν να ανταλλαγούν μόνο για τα δύο επόμενα χρόνια, δηλαδή μέχρι το τέλος Φλεβάρη του 2004. Η ανταλλαγή αυτή γίνεται από την Τράπεζα της Ελλάδας, τα 27 υποκαταστήματά της, καθώς και από τις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες (Εφορίες).

Η γνησιότητα των νέων χαρτονομισμάτων του ευρώ, σύμφωνα με τα στελέχη της Τράπεζας της Ελλάδας, μπορεί να πιστοποιηθεί από τους συναλλασσόμενους με τρεις τρόπους: Με την αφή. Υπάρχουν ειδικά ανάγλυφα στοιχεία και στα μεγάλης αξίας χαρτονομίσματα πρόσθετα χαρακτηριστικά γνωρίσματα. Οπτικά από το υδατογράφημα στο οποίο εμφανίζεται η ονομαστική αξία του χαρτονομίσματος και οι γνωστές ταινίες ασφαλείας. Τέλος, τα χαρτονομίσματα του ευρώ εάν εξεταστούν υπό γωνία δίνουν διάφορους ιριδισμούς, παίρνοντας διαφορετικές αποχρώσεις. Ετσι όταν το κρατάμε πλάγια στο φως, διακρίνουμε στο ολόγραμμα μια εικόνα. Επίσης ο αριθμός που δείχνει την αξία του χαρτονομίσματος αλλάζει χρωματισμό.

Η δυσκολία για τα εργαζόμενα νοικοκυριά, τους αγρότες και συνταξιούχους δε βρίσκεται στις μετατροπές των ισοτιμιών. Αργά ή γρήγορα θα «συνηθίσουμε», χωρίς να χρειάζεται να πολλαπλασιάζουμε ή να διαιρούμε. Οι μισθοί, οι συντάξεις, τα μεροκάματα και κάθε άλλου είδους εισόδημα θα πληρώνονται μόνο σε ευρώ. Ετσι το μέτρο σύγκρισης θα αλλάξει εκ των πραγμάτων. Αυτό που δεν πρόκειται να αλλάξει είναι η εκμετάλλευση της εργατικής δύναμης, η οποία μάλιστα στο περιβάλλον της διαβόητης ΟΝΕ θα πάρει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις. Ξέχωρα από αυτό η ίδια η διαδικασία εισαγωγής του ευρώ θα δημιουργήσει -εκ των πραγμάτων- φαινόμενα κερδοσκοπίας και, όπως πάντα, σε βάρος των εργαζόμενων και των συνταξιούχων. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχει το απύθμενο θράσος να διαφημίζει -συν τοις άλλοις- και κάποια μέτρα που υποτίθεται ότι έχει πάρει για την πάταξη κερδοσκοπίας. Μας λένε ότι έχουν κάνει κάποιες «συμφωνίες κυρίων» με τους βιομηχάνους, τα πολυκαταστήματα κ.ά. Είναι πασίγνωστο πού καταλήγουν οι δήθεν συμφωνίες αυτού του είδους. Εχουν όμως και ένα δεύτερο «επιχείρημα». Εστειλαν, λένε, κάποια εγκύκλιο στις «δημόσιες» επιχειρήσεις (ΔΕΗ, ΟΤΕ κ.ά) που «επιβάλει» «πάγωμα τιμολογίων». Αυτά ισχυρίζεται ο Γ. Παπαντωνίου «ξεχνώντας» το γεγονός ότι ο ίδιος και η κυβέρνησή του, έδωσαν το «ελεύθερο» στις διοικήσεις των ΔΕΚΟ να αποφασίζουν για την τιμολογιακή τους πολιτική, όπως επιθυμούν και προς το συμφέρον των μετόχων τους. Στην πραγματικότητα λοιπόν και σε αυτή την περίπτωση έχουμε να κάνουμε με απλό ευχολόγιο. Το πρόβλημα της κερδοσκοπίας και λόγω της εισαγωγής του ευρώ είναι υπαρκτό και διαστάσεις πρόκειται να πάρει και βέβαια δεν πρέπει να αφεθεί στο «φιλότιμο» των κυβερνώντων.


Ανδρέας ΣΑΚΑΡΕΛΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ