Παρασκευή 22 Δεκέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«Προγράμματα» συρρίκνωσης κρατικών προνοιακών δομών

Σε εξαγγελίες που προκαλούν πολλές ανησυχίες σχετικά με τη συρρίκνωση των κρατικών δομών Πρόνοιας προχώρησε χτες η κυβέρνηση. Πιο συγκεκριμένα, η υπουργός Εργασίας Ε. Αχτσιόγλου και η αναπληρώτρια υπουργός, Θ. Φωτίου, παρουσίασαν προγράμματα που αφορούν στην «αποϊδρυματοποίηση» των ατόμων με αναπηρία που φιλοξενούνται στο παράρτημα ΑμεΑ Λεχαινών του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Δυτικής Ελλάδας και στα παραρτήματα ΑμεΑ του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Αττικής, στην υλοποίηση του προγράμματος «Στέγαση και Εργασία για τους άστεγους».

Τα όσα εξήγγειλαν χτες με τον μανδύα διαφόρων επιστημονικοφανών ιδεολογημάτων που προωθεί εδώ και χρόνια η ΕΕ περί «αποασυλοποίησης και αποϊδρυματοποίησης», αν και αφήνουν πίσω τους πολλά ερωτήματα, δεν επιτρέπουν κανέναν εφησυχασμό. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις εξαγγελίες:

  • Αποϊδρυματοποίηση των ατόμων με αναπηρία που φιλοξενούνται στο παράρτημα ΑμεΑ Λεχαινών (φιλοξενεί 45 ΑμεΑ διαφόρων ηλικιών) και στα παραρτήματα ΑμεΑ του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Αττικής: Από τον Ιούλη του 2016 με τη χρηματοδότηση της ΜΚΟ «Lumos» και το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού θα «προετοιμαστεί η ένταξη των φιλοξενούμενων σε μικρές δομές με το ανάλογο προσωπικό (...) προτείνονται μια σειρά ενεργειών σε βάθος 3ετίας, προκειμένου η πλειοψηφία των φιλοξενούμενων να περάσει σε φροντίδα οικογενειακού τύπου, εναρμονισμένη με τις σύγχρονες τάσεις αποϊδρυματοποίησης».

Δεν αναφέρθηκε ο χαρακτήρας αυτών των δομών, δηλαδή αν θα είναι δημόσια και δωρεάν, με πόσο προσωπικό θα δουλεύουν, αν αυτό το προσωπικό θα είναι μόνιμο. Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με το πρόσφατο κλείσιμο του Θεραπευτηρίου Χρόνιων Παθήσεων Σκαραμαγκά, επιβεβαιώνουν ότι η κυβέρνηση ακάθεκτη υλοποιεί τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης για μείωση κατά 50% των δαπανών για την Πρόνοια (μέσω κλεισίματος ιδρυμάτων, συρρίκνωσης υπηρεσιών, δομών κ.ά.) και μετατόπιση του κόστους από το κράτος στην ίδια την οικογένεια. Παράλληλα, διευρύνει ακόμη περισσότερο το χώρο για κερδοφόρα δράση απ' τους επιχειρηματικούς ομίλους που δραστηριοποιούνται σε αυτόν τον τομέα. Είναι μία συνειδητή πολιτική, σχεδιασμένη στο πλαίσιο της ΕΕ που βήμα βήμα προωθούν όλες οι κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων στη χώρα μας, και η σημερινή, αξιοποιώντας υπαρκτά προβλήματα που προκαλεί η πολιτική τους, όπως η υποστελέχωση και η υποχρηματοδότηση, και να εμφανίζεται ως σωτήριο μέτρο το κλείσιμο αυτών των ιδρυμάτων. Σε μια περίοδο μάλιστα που επιβάλλεται η ύπαρξη ακόμη περισσότερων δημόσιων κέντρων με υψηλής ποιότητας και δωρεάν υπηρεσίες στήριξης των βαριά αναπήρων και των οικογενειών τους. Ανθρώπων, βαριά αναπήρων, που δεν είναι δυνατόν να εκπαιδευτούν και να αυτοεξυπηρετηθούν και οι οικογένειες είτε δεν υπάρχουν είτε αδυνατούν να τους φροντίζουν.

  • Το πρόγραμμα «Στέγαση και Εργασία για τους άστεγους» απευθύνεται σε οικογένειες και άτομα που διαβιούν στο δρόμο, φιλοξενούνται σε κοινωνικούς ξενώνες αστέγων ή υπνωτήρια, γυναίκες που φιλοξενούνται σε ξενώνες γυναικών θυμάτων βίας, άτομα που φιλοξενούνται σε δομές παιδικής προστασίας με συμπληρωμένο το 18ο έτος της ηλικίας τους και δεν σπουδάζουν, ούτε έχουν πρόσβαση σε κατοικία. Κάλυψη ενοικίου έως του ποσού 180 ευρώ για έναν ωφελούμενο, έως 240 ευρώ για δύο ωφελούμενους και έως 300 ευρώ για τρεις ή περισσότερους ωφελούμενους σε μηνιαία βάση. Δαπάνες οικοσκευής άπαξ έως 750 ευρώ για έναν ωφελούμενο, έως 900 ευρώ για δύο ωφελούμενους, 1.000 ευρώ για τρεις και πλέον ωφελούμενους. Λειτουργικές δαπάνες άπαξ έως 750 ευρώ για έναν ωφελούμενο, έως 900 ευρώ για δύο ωφελούμενους, 1.000 ευρώ για τρεις και πλέον ωφελούμενους.

Δεν έγινε αναφορά για πόσο διάστημα θα δίνεται το πενιχρό ποσό των 180 ευρώ για το ενοίκιο, πότε θα τους εξασφαλίσει δουλειά και με τι όρους ή αν θα είναι ένα μέσο για να εξασφαλίσει τζάμπα εργαζόμενους σε ιδιωτικές επιχειρήσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ