Παρασκευή 22 Δεκέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Νέα παζάρια στην Αστάνα...

ΑΣΤΑΝΑ - ΜΟΣΧΑ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Διήμερες διαβουλεύσεις για θέματα που αφορούν τις λεγόμενες ζώνες «αποκλιμάκωσης συγκρούσεων» στη Συρία, την τύχη αιχμαλώτων και αγνοουμένων και τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας ξεκίνησαν χτες στην Αστάνα του Καζακστάν ανάμεσα σε αξιωματούχους των τριών χωρών που είναι εγγυήτριες της εκεχειρίας στη Συρία (Ρωσία, Ιράν, Τουρκία). Σήμερα αναμένεται να συναντηθεί μαζί τους ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Συρία, Στάφαν ντε Μιστούρα, και αργότερα αναμένεται να εκδοθεί ανακοίνωση για τα αποτελέσματα της συνάντησης.

Αίσθηση, πάντως, προκάλεσε στην Αστάνα η δήλωση του επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας και Ειδικός Απεσταλμένος του Βλ. Πούτιν στη Συρία, Αλεξάντερ Λαβρεντίεφ, πως η Ρωσία «εκφράζει ευγνωμοσύνη στους Αμερικανούς ομολόγους της για την συνεισφορά τους στην ήττα του "Ισλαμικού Κράτους" στη Συρία και στο Ιράκ»...

Πάντως, στον προηγούμενο γύρο των διαπραγματεύσεων στην Αστάνα, στα τέλη Οκτώβρη, δεν σημειώθηκε πρόοδος καθώς υπήρξαν αντιδράσεις (κυρίως από τη μεριά της Τουρκίας) στην πρόταση της Μόσχας για σύγκληση ενός «Συριακού Κογκρέσου Εθνικού Διαλόγου» στο Σότσι της Ρωσίας, με τη συμμετοχή των Κούρδων μαχητών στη Συρία και άλλων αντιπολιτευόμενων δυνάμεων.

Νωρίτερα, χτες Ρώσοι βουλευτές επικύρωσαν συμφωνία για την επέκταση της ρωσικής στρατιωτικής ναυτικής βάσης στο Ταρτούς στη βορειοδυτική Συρία, στο πλαίσιο μακροπρόθεσμων γεωπολιτικών σχεδιασμών της Μόσχας στην ευρύτερη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής. Η συμφωνία, που έχει ισχύ για 49 χρόνια με πρόβλεψη για αυτόματη ανανέωση κάθε 25 χρόνια, συμπεριλαμβάνει διατάξεις για τη χρήση των συριακών χωρικών υδάτων και λιμένων από ρωσικά πολεμικά πλοία και καθεστώς διπλωματικής ασυλίας για το πολιτικό και στρατιωτικό προσωπικό των Ρώσων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ