Παρασκευή 29 Δεκέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΠαΓΝΗ
Κινητοποιήσεις για μόνιμη και σταθερή δουλειά

Παραστάσεις διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκαν την προηγούμενη βδομάδα στη διοίκηση του ΠαΓΝΗ και την Τετάρτη στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του νοσοκομείου, με πρωτοβουλία του Σωματείου Εργαζομένων του νοσοκομείου, με αφορμή τα αποτελέσματα της προκήρυξης και τις νέες προσωρινές ατομικές συμβάσεις που πρόκειται να υπογραφούν στην καθαριότητα και τη σίτιση. Στις αγωνιστικές παρεμβάσεις συμμετείχαν τόσο εργαζόμενοι που προσλήφθηκαν, όσο και εργαζόμενοι που μένουν χωρίς δουλειά μετά από χρόνια εργασίας. Συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι που κινδυνεύουν να χάσουν την δουλειά τους είναι 20 στο ΠαΓΝΗ και 20 στο Βενιζέλειο, ενώ το Γενάρη απολύεται και μια νοσηλεύτρια της Παιδοψυχιατρικής που δουλεύει με «μπλοκάκι».

Σε ανακοίνωσή του, το Σωματείο επισημαίνει ότι η κυβέρνηση κάνει λόγο για «εκδίωξη των εργολάβων» και για «οριστική λύση από τα νοσοκομεία», ωστόσο αποκρύπτει το γεγονός ότι «η ομηρία και η ανακύκλωση της εργασίας δεν καταργούνται με τις συμβάσεις έργου, ούτε με τις ατομικές συμβάσεις». «Οποια κριτήρια κι αν επελέγησαν σε αυτή τη προκήρυξη», επισημαίνει το σωματείο, «δεν αναιρούν το γεγονός ότι ο αριθμός των εργαζομένων παραμένει μειωμένος για τις ανάγκες του νοσοκομείου. Οσοι παραμείνουν καλούνται να απεμπολήσουν το δικαίωμά τους στη δουλειά (...) αφού οι συμβάσεις ντροπής ορίζουν σαφώς ότι "δεν έχουν δικαίωμα στην εργασία πέραν τις 31/12/2019", παρόλο που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες χρόνων».

Το Σωματείο υπογραμμίζει επίσης ότι «η σύμβαση χωρίζει το χρόνο εργασίας σε ενεργό και ανενεργό», προβλέπει «οι εργαζόμενες στην καθαριότητα να εκτελούν και χρέη βοηθού θαλάμου», συνεχίζοντας την εντατικοποίηση στη λογική της εξοικονόμησης δαπανών. Αναφέρει ακόμη ότι «οι εργαζόμενοι θα δουλεύουν 6ωρα επίσημα, όμως με δόλωμα την ενισχυμένη υπερωρία θα δουλεύουν 16 ώρες χωρίς ρεπό (για να αυξήσουν το μισθό των 500 ευρώ)».

Η διοίκηση του νοσοκομείου επιχείρησε να δικαιολογήσει τις απολύσεις, με πρόσχημα τη «διαφάνεια», τους νόμους και τη μοριοδότηση, ενώ πρότεινε την παράταση της εργασίας για τους απολυόμενους μέχρι να συμπληρώσουν 24 μήνες, δηλαδή μέχρι το αργότερο τον Αύγουστο του 2018.

«Η "λύση" που δίνεται είναι στη κατεύθυνση διαιώνισης του προβλήματος», τονίζει το Σωματείο και καλεί τους εργαζόμενους να συνεχίσουν τον αγώνα για μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα, για μαζικές προσλήψεις για την απορρόφηση όλων των εργαζομένων και την κάλυψη των αναγκών των νοσοκομείων. Οι εργαζόμενοι διεκδικούν ακόμη: Να φύγουν τα συνεργεία - εργολαβικές εταιρείες από κάθε δημόσιο κτίριο και υπηρεσία. Ενταξη όλων των εργαζομένων στην καθαριότητα στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα. Να ληφθούν άμεσα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας.

  • Το ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων ΠαΓΝΗ καλεί όλους τους εργαζόμενους του νοσοκομείου που θα εργάζονται τη μέρα της Πρωτοχρονιάς σε εορταστικό τραπέζι που θα πραγματοποιηθεί στο χώρο του εστιατορίου.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ