Πέμπτη 4 Γενάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Καταγγελίες για εκπαίδευση ένοπλων ομάδων

Ενόψει των τριπλών εκλογών που έχουν προγραμματιστεί για φέτος

ΑΓΚΥΡΑ.--

Στο φόντο ενδοαστικών αντιθέσεων που βαθαίνουν στη γειτονική Τουρκία, η πρόεδρος του νεοσύστατου «Καλού Κόμματος», Μεράλ Αξενέρ, κατήγγειλε χτες ότι το κόμμα της έχει πληροφορίες για λειτουργία στρατοπέδων, όπου «πολίτες» εκπαιδεύονται στη χρήση διαφόρων όπλων, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για ομάδες που το κυβερνών ΑΚΡ σκοπεύει να χρησιμοποιήσει, ανάλογα με εξελίξεις που μπορεί να πυροδοτήσουν τα αποτελέσματα των φετινών εκλογών.

Το Μάρτη, θα γίνουν στην Τουρκία τοπικές εκλογές, ενώ το Νοέμβρη έχουν προγραμματιστεί προεδρικές και βουλευτικές εκλογές. Η Αξενέρ - που, θυμίζουμε, ήταν στέλεχος του Εθνικιστικού Κινήματος, από το οποίο αποχώρησε όταν δεν μπόρεσε να ανελιχθεί στην ηγεσία του - αναφέρθηκε σε πληροφορίες για τη λειτουργία τέτοιων «στρατοπέδων» στην επαρχία Τοκάτ κοντά στη Μαύρη Θάλασσα, αλλά και στο Ικόνιο, στην κεντρική Τουρκία. Οι καταγγελίες αυτές πρέπει να ερευνηθούν και τα αποτελέσματα των ερευνών να κοινοποιηθούν, σημείωσε η Αξενέρ.

Υποστήριξε ότι στις περιοχές αυτές έχουν εντοπιστεί διάφορα άτομα που τριγυρνούν τελευταία με όπλα μεγάλου βεληνεκούς και ισχυρίστηκε πως το ΑΚΡ προετοιμάζει αυτά τα «στρατόπεδα» για να προκληθούν αναταραχές σε περίπτωση που τα εκλογικά αποτελέσματα δεν είναι ικανοποιητικά για την ηγεσία του. Μάλιστα, συνέδεσε τη λειτουργία των «στρατοπέδων» αυτών με οργανώσεις όπως η «Sadat». Πρόκειται για μια παραστρατιωτική δομή, που - σύμφωνα με δημοσιεύματα - στήθηκε στις αρχές του 2000 από στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων τα οποία απομακρύνθηκαν από την υπηρεσία τους εξαιτίας «αντιδραστικών ενεργειών». Κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν υποστηρίξει ότι η «Sadat» «προσφέρει» εκπαίδευση σε τομείς όπως «παρακολούθηση, ψυχολογικός πόλεμος, σαμποτάζ, επιδρομές, ενέδρες και δολοφονίες».

Κατά τ' άλλα, η Αξενέρ επανέλαβε εκτιμήσεις ότι ο πρόεδρος του ΑΚΡ (και της χώρας), Ρ. Τ. Ερντογάν, θα επιδιώξει να διεξαχθούν πρόωρα οι προεδρικές εκλογές, επειδή το κόμμα του δυσκολεύεται ήδη να συγκεντρώσει πάνω από το 50% των ψήφων που χρειάζεται. «Χρειαζόμαστε ηρεμία (στη χώρα) και θα την αποκαταστήσουμε», ανέφερε, μεταξύ άλλων, διαμηνύοντας την ετοιμότητα του κόμματός της να συμβάλει στη διασφάλιση της «σταθερότητας» στη χώρα και σε όλη την περιοχή, κάτι που αλληλεπιδρά με ευρύτερες επιδιώξεις.

Στις καταγγελίες της Αξενέρ αντέδρασε ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος ισλαμιστικού κόμματος ΑΚΡ, Μαχίρ Ουνάλ, κατηγορώντας το «Καλό Κόμμα» για «ανεύθυνη γλώσσα» και «ανοησίες» που «πυροδοτούν εμφύλιο πόλεμο».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Εκσυγχρονισμοί» και μεταρρυθμίσεις στο αστικό κράτος εν μέσω ευρύτερων διεργασιών (2021-03-04 00:00:00.0)
Προεκλογική περίοδος τοπικών εκλογών (2019-01-04 00:00:00.0)
Νέα ορμή στο παζάρι για όλη την περιφέρεια (2018-06-28 00:00:00.0)
Εντείνονται οι διεργασίες σε όλα τα αστικά «στρατόπεδα» (2018-05-05 00:00:00.0)
Διεργασίες στο αστικό πολιτικό σύστημα (2018-04-24 00:00:00.0)
Ο Μπαχτσελί θα στηρίξει Ερντογάν (2018-01-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ