Πέμπτη 4 Γενάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Επίσκεψη του Γερμανού ΥΠΕΞ, εν μέσω σποραδικών συγκρούσεων

Εν μέσω συνεχιζόμενων - αν και λιγότερο συχνών - βομβαρδισμών στην Ανατολική Ουκρανία, βρίσκεται από χτες στη χώρα ο υπηρεσιακός υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Ζίγκμαρ Γκαμπριέλ. Το πρόγραμμα επίσκεψης του Γερμανού αξιωματούχου ολοκληρώνεται σήμερα και περιλαμβάνει συνάντηση με τον Ουκρανό ομόλογό του Πάβλο Κλίμκιν και επίσκεψη στην πόλη της Μαριούπολης στα ανατολικά. Εκεί θα έχει συναντήσεις με εκπροσώπους του Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), που επιβλέπει την λεγόμενη συμφωνία εκεχειρίας του Μινσκ του Φλεβάρη του 2015. Μια συμφωνία που επί της ουσίας έχει μείνει στα χαρτιά, αφού συνεχείς είναι οι παραβιάσεις της, κυρίως από την πλευρά του ουκρανικού στρατού και των εθνικιστικών νεοναζιστικών ταγμάτων που τον υποστηρίζουν στη λεγόμενη «αντιτρομοκρατική εκστρατεία» κατά των πολιτοφυλακών και κατοικημένων περιοχών των αυτοαποκαλούμενων Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονμπάς (Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ), που στην πραγματικότητα είναι αστικά καθεστώτα που προβλέπουν στη σύνδεση με τη Ρωσία.

Πριν αναχωρήσει για το Κίεβο, ο Γκάμπριελ σημείωσε ότι «ο περασμένος χρόνος σημαδεύτηκε από τα περισσότερα βίαια περιστατικά από την περίοδο της υπογραφής της συμφωνίας του Μινσκ, ακόμα γίνεται ανταλλαγή πυρών στο Ντονμπάς και εξακολουθούν να υπάρχουν πολλά βαρέα όπλα, ωστόσο είναι ενθαρρυντικά στοιχεία η πρόσφατη ανταλλαγή εκατοντάδων αιχμαλώτων των δύο πλευρών και η συμφωνία για την κατάπαυση πυρός κατά τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς». Και κατέληξε ότι «η Γερμανία δεν θα εγκαταλείψει το λαό της Ουκρανίας στην κατεύθυνση της αναζήτησης λύσης στη σύγκρουση και της επίτευξης ειρήνης στην περιοχή».

Φυσικά, το «ενδιαφέρον» του γερμανικού ιμπεριαλισμού, που συνέβαλε στη σύγκρουση - την οποία φούντωσαν βεβαίως οι ΗΠΑ - δεν είναι γιατί «τον πήρε ο πόνος» για τον ουκρανικό λαό. Αυτό που κυρίως υπερασπίζεται και ο Γκάμπριελ είναι η δυνατότητα των γερμανικών μονοπωλίων να συνεχίσουν τις μπίζνες τους τόσο στην Ουκρανία, όσο και με τα αντίστοιχα ρωσικά μονοπώλια, ειδικά στον νευραλγικό τομέα της Ενέργειας. Γι' αυτό η Γερμανία εκφράζει κατά καιρούς επιφυλάξεις για τις κυρώσεις στη Ρωσία, με αφορμή τη σύγκρουση στην Ουκρανία. Μια σύγκρουση που από την αρχή ήταν ενδοαστική και ταυτόχρονα ενδοϊμπεριαλιστική, ανάμεσα σε ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσία, για τον έλεγχο αγορών, ενεργειακών πηγών και των αγωγών μεταφοράς τους.

Οσο για τις παραβιάσεις της Συμφωνίας του Μινσκ, αυτές εξακολουθούν να είναι καθημερινές, αν και το τελευταίο διάστημα παρατηρείται αισθητή κάμψη. Πάντως το τελευταίο 24ωρο οι πολιτοφυλακές καταγγέλλουν παραβίαση σε τρεις περιπτώσεις, με όλμους και ατομικά όπλα σε κατοικημένες περιοχές στις κοινότητες Ζαΐτσεβο, Σπαρτάκ και Τρουντόφσκιγιε. Κατήγγειλαν επίσης, με βάση πληροφορίες από την πόλη Κρασνογκορόφκα την οποία ελέγχει ο ουκρανικός στρατός, ότι γίνονται λεηλασίες σπιτιών για κλοπή σομπών και κλινοσκεπασμάτων, όχι μόνο από τα εθνικιστικά τάγματα αλλά και από μονάδες του ουκρανικού στρατού: Το 30ό μηχανοκίνητο τάγμα και το 3ο σύνταγμα. Στις δε διαμαρτυρίες κατοίκων δίνεται η προκλητική απάντηση ότι «εσείς είσαστε αυτονομιστές και σε λίγο δεν θα έχετε καν αυτά τα σπίτια». Δόθηκε ακόμα η πληροφορία ότι ο θάνατος ενός Ουκρανού στρατιώτη στην ίδια περιοχή δεν προήλθε από πυρά αλλά ως αποτέλεσμα έκρηξης κατά τη διάρκεια της παγίδευσης ενός σπιτιού, μια πρακτική που χρησιμοποιείται για τον εκφοβισμό του ντόπιου πληθυσμού, που θεωρείται ότι στηρίζει τις πολιτοφυλακές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ