Πέμπτη 4 Γενάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΡΒΗΓΙΑ
Αρχισαν οι διαπραγματεύσεις για σχηματισμό κυβέρνησης

ΟΣΛΟ.--

Ξεκίνησαν χτες οι διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης στη Νορβηγία, σχεδόν τέσσερις μήνες μετά τις εκλογές (11 Σεπτέμβρη), όπου σημείωσε οριακή νίκη η λεγόμενη «κεντροδεξιά συμμαχία», της οποίας ηγείται το Συντηρητικό Κόμμα («Δεξιά» - Hoyre) της σημερινής πρωθυπουργού, Ερνα Σόλμπεργκ. Από το 2013 μέχρι σήμερα συγκυβερνούν η «Δεξιά» με το Κόμμα Προόδου (Fremskrittspartiet) με τη στήριξη του Φιλελεύθερου Κόμματος (Venstre), ενώ το τελευταίο συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις για συμμετοχή του στον «κεντροδεξιό συνασπισμό».

«Και τα τρία κόμματα πρέπει να δουν ότι θα έχουν περισσότερα οφέλη από το να είναι μέλη της κυβέρνησης», δήλωσε η Σόλμπεργκ πριν από την έναρξη των συνομιλιών, ενώ πρόσθεσε πως «δεν είναι βέβαιο ότι θα συμφωνήσουμε».

Το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα, που στήριζε την απερχόμενη κυβέρνηση, αποφάσισε πως δεν θα συμμετάσχει στις συνομιλίες για σχηματισμό κυβέρνησης.

Πάντως, ανεξάρτητα από την ακριβή σύνθεση του κυβερνητικού σχήματος στη Νορβηγία προωθούνται: Φοροελαφρύνσεις στις επιχειρήσεις, ένταση της δραστηριότητας εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Αρκτική, ευνοϊκό επιχειρηματικό περιβάλλον και κίνητρα για εναλλακτικές μορφές Ενέργειας, προετοιμάζοντας το έδαφος για την εποχή μετά το πετρέλαιο, περιορισμός των δημόσιων δαπανών και του δημόσιου τομέα, διεύρυνση της φορολογικής βάσης, παράταση του εργάσιμου βίου, «σφιχτή» μεταναστευτική πολιτική ανάλογα και με τις ανάγκες της αγοράς για εργατικό δυναμικό κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ