Πέμπτη 4 Γενάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ
Μεγάλες φιλοκυβερνητικές διαδηλώσεις χτες

Από χτεσινή φιλοκυβερνητική διαδήλωση στην πόλη Κομ
Από χτεσινή φιλοκυβερνητική διαδήλωση στην πόλη Κομ
ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Σε μια προσπάθεια αντιστροφής της εικόνας έντασης που προκάλεσαν τις τελευταίες μέρες στο Ιράν οι μαζικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, με αφορμή το νέο κύμα ακρίβειας και τις περικοπές σε επιδόματα κοινωνικής πρόνοιας, η ιρανική κυβέρνηση «απάντησε» με την παρουσίαση μεγάλων φιλοκυβερνητικών διαδηλώσεων, με κινητοποίηση δημοσίων υπαλλήλων κυρίως. Η δημόσια ιρανική τηλεόραση παρουσίαζε χτες από νωρίς ογκώδεις διαδηλώσεις με τη συμμετοχή χιλιάδων διαδηλωτών «υπέρ της σταθερότητας» στη χώρα. Ορισμένοι φάνηκαν να κρατούν πλακάτ διαμαρτυρίας κατά της πολιτικής του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει ενθαρρύνει απροκάλυπτα τις διαδηλώσεις και την ανατροπή της κυβέρνησης στο Ιράν.

Οι πληροφορίες για χτεσινές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις ήταν λιγοστές. Ο δε επικεφαλής των «Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης», στρατηγός Μοχάμεντ Αλί Τζαφαρί, ισχυρίστηκε ότι ήρθε το «τέλος της ανταρσίας». Απείλησε με «αυστηρές κυρώσεις» όσους συμμετείχαν σε βίαια επεισόδια, κατηγορώντας, εμμέσως πλην σαφώς, ντόπιες και ξένες δυνάμεις, κατονομάζοντας ως τέτοια την οργάνωση «Μουτζαχεντίν του Λαού», που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ. Αναγνωρίζοντας ότι υπάρχει οικονομικό υπόβαθρο λαϊκής δυσαρέσκειας, ευχαρίστησε τον ιρανικό λαό «διότι από τη στιγμή που οι πολίτες κατανόησαν ότι ενεπλάκη η χείρα των ξένων και των στασιαστών, διαχώρισαν τη θέση τους παρά τα οικονομικά προβλήματα, προκειμένου να υπερασπιστούν τις αξίες της επανάστασης και του ισλαμικού Ιράν».

Λίγο πριν από τις δηλώσεις του στρατηγού Τζαφαρί, ανακοινώθηκε η σύλληψη ενός Ευρωπαίου πολίτη στη διάρκεια διαδήλωσης στη δυτική επαρχία Μπορουζέρντ. Οι αρχές υποστήριξαν ότι πρωταγωνιστούσε στην υποκίνηση ταραχών και υποψιάζονται ότι δρούσε σαν πράκτορας ευρωπαϊκής μυστικής υπηρεσίας.

Η είδηση αναδεικνύει τις προσπάθειες ξένων μυστικών υπηρεσιών να εκμεταλλευτούν τη λαϊκή δυσαρέσκεια και τις ενδοαστικές κόντρες, προκειμένου με διάφορες μεθόδους να πετύχουν την προώθηση των συμφερόντων τους.

Εκκλήσεις για ηρεμία

Σε κάθε περίπτωση, συνεχίστηκαν οι αντιδράσεις ξένων αξιωματούχων.

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, εξέφρασε «ανησυχία» για το θάνατο διαδηλωτών, και ο Υπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Ζέιντ Ράαντ αλ Χουσέιν, κάλεσε το Ιράν να ξεκινήσει έρευνα για το θάνατο «όλων» των αντικυβερνητικών διαδηλωτών. Στο Βερολίνο, εκπρόσωπος της καγκελαρίας κάλεσε το Ιράν να σεβαστεί τις ελευθερίες έκφρασης και ελεύθερης συνάθροισης και να ξεκινήσει διάλογο με τους διαδηλωτές.

Με αφορμή την Πρωτοχρονιά, ο Ιρανός Πρόεδρος Χασάν Ροχανί τηλεφώνησε στον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν, εκφράζοντας την επιθυμία για περαιτέρω σύσφιξη των διμερών σχέσεων, προσβλέποντας στην προώθηση των γαλλικών μονοπωλίων σε διάφορους τομείς. Αναφέρθηκε στη «δράση» του Ιράν κατά τζιχαντιστών σε Συρία και Ιράκ, τονίζοντας ότι έγινε «με πρόσκληση των κυβερνήσεων» αμφοτέρων χωρών. Σύμφωνα με ιρανικά ΜΜΕ, είπε ότι «η Γαλλία ποτέ δεν αρνείται το ρόλο των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης για την καταπολέμηση του "Ισλαμικού Κράτους"».

Σε τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στον Τούρκο Πρόεδρο Ρ. Τ. Ερντογάν και τον Ροχανί, ο τελευταίος προέβλεψε ότι οι ταραχές «θα λήξουν σε μια - δυο μέρες».

Τέλος, η Αμερικανίδα πρέσβειρα στον ΟΗΕ, Νίκι Χέιλι, κατηγόρησε το ισλαμικό «καταπιεστικό» καθεστώς, ενθαρρύνοντας τους Ιρανούς διαδηλωτές να εντείνουν τις κινητοποιήσεις τους. Ανήγγειλε ότι θα επιδιώξει «έκτακτη» σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τις εξελίξεις στο Ιράν.

  • Ενοχος κρίθηκε χτες βράδυ από δικαστήριο της Νέας Υόρκης ο αντιπρόεδρος της μεγαλύτερης τουρκικής κρατικής τράπεζας «Halkbank», Mεχμέτ Χακάν Ατίλα, που εμπλέκεται μαζί με τον Τούρκο ιρανικής καταγωγής επιχειρηματία Ριζά Ζαράμπ στην παραβίαση αμερικανικών κυρώσεων σε βάρος του Ιράν. Η ετυμηγορία του δικαστηρίου αναμένεται να τροφοδοτήσει με νέα ένταση τις σχέσεις ΗΠΑ - Τουρκίας.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ