Πέμπτη 4 Γενάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
Νέες απειλές ΗΠΑ κατά της Παλαιστίνης

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΡΑΜΑΛΑ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Η αμερικανική κυβέρνηση συνεχίζει τους εκβιασμούς και τις απειλές με σκοπό να προωθήσει τα συμφέροντα των μονοπωλίων των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή. Ο Πρόεδρος Ντ. Τραμπ, το βράδυ της Τρίτης, διαμήνυσε ότι θα σταματήσει τη χρηματοδότηση της «Υπηρεσίας Αρωγής και Εργων του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες» (UNRWA), που κυμαίνεται ετησίως σε περίπου 370 εκατ. δολάρια, μέχρις ότου η παλαιστινιακή ηγεσία αλλάξει γνώμη και συζητήσει για «ειρήνη». «Πληρώνουμε τους Παλαιστίνιους εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια τον χρόνο, χωρίς καμία αναγνώριση ή σεβασμό», ανέφερε σε ανάρτησή του στο «Τουίτερ» ο Τραμπ, προσθέτοντας: «Αφού οι Παλαιστίνιοι δεν θέλουν πια να μιλήσουν για την ειρήνη, γιατί οφείλουμε να συνεχίσουμε να τους κάνουμε αυτές τις τεράστιες πληρωμές στο μέλλον;».

Η Αμερικανίδα πρέσβειρα στον ΟΗΕ, Νίκι Χέιλι, επανέφερε το θέμα με δηλώσεις της αργά το βράδυ της Τρίτης, αναφερόμενη στην πρόσφατη απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ που καλούσε τις ΗΠΑ να αποσύρουν την απόφαση για αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ, λέγοντας ότι «δεν βοήθησε την κατάσταση».

Η σκλήρυνση της στάσης των ΗΠΑ προκαλεί την έντονη αντίδραση της Παλαιστινιακής Αρχής. Ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος, Μαχμούντ Αμπάς, χαρακτήρισε την πρόσφατη απόφαση του Τραμπ για την Ιερουσαλήμ «το μεγαλύτερο έγκλημα» και κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, τονίζοντας ότι είναι απαράδεκτο οι ΗΠΑ να συνεχίσουν να διαδραματίζουν ρόλο διαμεσολαβητή στην ειρηνευτική διαδικασία με δεδομένες τις θέσεις που έχουν πάρει υπέρ του Ισραήλ.

Επιπλέον, χτες, η Χανάν Ασράουι, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO), ξεκαθάρισε ότι οι Παλαιστίνιοι δεν θα υποχωρήσουν μπροστά «στον εκβιασμό των ΗΠΑ», κατηγορώντας τον Πρόεδρο Τραμπ ότι πλέον «τολμά να κατηγορεί τους Παλαιστίνιους για τις επιπτώσεις των ανεύθυνων πράξεών του».

Ισραηλινοί δολοφόνησαν ξάδελφο της Α. Ταμίμι

Η πολιτική των ΗΠΑ σε βάρος των Παλαιστινίων ενθαρρύνει και αυξάνει καθημερινά τη βία των ισραηλινών κατοχικών αρχών και την αδιαλλαξία του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Χτες, Ισραηλινοί στρατιώτες, επιχειρώντας να καταστείλουν αντικατοχική διαδήλωση δεκάδων εφήβων Παλαιστινίων στην κεντρική Δυτική Οχθη, πυροβόλησαν και σκότωσαν εν ψυχρώ τον 17χρονο Παλαιστίνιο μαθητή Μουσάμπ Φιράς Ταμίμι. Ο νεαρός είναι μακρινός εξάδελφος της 16χρονης Αχεντ Ταμίμι, η οποία διώκεται από το ισραηλινό κράτος επειδή συμμετέχει στον αγώνα του λαού της ενάντια στην ισραηλινή κατοχή. Ο νεαρός ξεψύχησε λίγη ώρα μετά τη διακομιδή του σε νοσοκομείο της περιοχής καθώς είχε δεχθεί τη σφαίρα στο κεφάλι.

Οι ισραηλινές κατοχικές αρχές, σε μία προσπάθεια να δικαιολογήσουν ακόμη ένα έγκλημα σε βάρος Παλαιστινίων εφήβων, ισχυρίστηκαν ότι το αγόρι κρατούσε «όπλο». Δεν εμφάνισαν κανένα στοιχείο, ανακοινώνοντας τη διενέργεια «έρευνας».

Στη διάρκεια της ίδιας επιχείρησης των Ισραηλινών με στόχο τον τερματισμό της διαδήλωσης των νεαρών Παλαιστίνιων τραυματίστηκαν σοβαρά άλλοι τρεις νεαροί.

Ο 17χρονος ήταν ο 14ος Παλαιστίνιος που σκοτώθηκε από ισραηλινά πυρά μετά την απόφαση του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, στις 6 Δεκέμβρη, να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ και ο πρώτος νεκρός Παλαιστίνιος από την αρχή του νέου έτους.

«Κινητικότητα» και στην ισραηλινή Βουλή

Παράλληλα, χτες, βουλευτές του κυβερνώντος δεξιού κόμματος Λικούντ προώθησαν στην ισραηλινή Βουλή (Κνέσετ) νομοσχέδιο που θα επιτρέψει στον υπουργό Εσωτερικών την ακύρωση μόνιμης διαμονής Αράβων του Ισραήλ στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, εφόσον κριθεί πως έχουν διαπράξει «ενέργειες» που συνιστούν «παραβίαση της εμπιστοσύνης προς το κράτος του Ισραήλ». Με λίγα λόγια, το νομοσχέδιο επιχειρεί να διώξει από τη γη τους όσους Παλαιστίνιους έχουν απομείνει στο ανατολικό τμήμα της Ιερουσαλήμ και συμμετέχουν σε αντικατοχικές εκδηλώσεις.

Επιπλέον, χτες, στην Κνέσετ, η πλειοψηφία των βουλευτών προώθησε, στη διάρκεια της πρώτης ψηφοφορίας (απαιτούνται άλλες δύο) νομοσχέδιο που επιδιώκει την επιβολή θανατικής ποινής σε Παλαιστίνιους που έχουν καταδικαστεί για τη δολοφονία Ισραηλινών πολιτών και στρατιωτών. Μεταξύ άλλων, ορίζει ότι τα στρατοδικεία θα μπορούν να αποφασίζουν με απλή πλειοψηφία θανατική ποινή για «τρομοκρατικά εγκλήματα». Ο πρωθυπουργός, Μπ. Νετανιάχου, που ήταν παρών στην ψηφοφορία, είπε πως «πρόκειται για απόδοση δικαιοσύνης σε ακραίες περιπτώσεις», τονίζοντας ότι χρειάζεται περισσότερη συζήτηση και ότι το θέμα θα εξεταστεί σε επίπεδο υπουργών, πριν εισαχθεί εκ νέου στο Κοινοβούλιο. Σε ερώτηση Ισραηλινού Αραβα βουλευτή κατά πόσον ο νόμος θα πρέπει επίσης να εφαρμόζεται σε Εβραίους που καταδικάζονται για δολοφονία Παλαιστινίων, ο Νετανιάχου απάντησε: «Καταρχήν ναι».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ