Πέμπτη 4 Γενάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Συνάντηση πριν από την έναρξη των διερευνητικών συνομιλιών

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Συνάντηση είχαν χτες οι αρχηγοί των τριών κομμάτων Αγκελα Μέρκελ (Χριστιανοδημοκράτες - CDU), Χορστ Ζεεχόφερ (Χριστιανοκοινωνιστές - CSU) και Μάρτιν Σουλτς (Σοσιαλδημοκράτες - SPD) μαζί με τους επικεφαλής των κοινοβουλευτικών τους ομάδων, πριν από την έναρξη των διερευνητικών συνομιλιών την Κυριακή, όπου θα εξετάσουν το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης «μεγάλου συνασπισμού». Οι διερευνητικές συνομιλίες προβλέπεται να έχουν ολοκληρωθεί στις 12 Γενάρη και αν αποτύχουν, υπάρχει η πιθανότητα στήριξης μιας μειοψηφικής κυβέρνησης υπό την Αγκ. Μέρκελ. Σε διαφορετική περίπτωση θα γίνουν νέες εκλογές.

«Θα κάνουμε τα πάντα σε αυτές τις συνομιλίες για να καταλήξουμε σε λογικές συμφωνίες», είπε ο πρόεδρος της CSU, Χ. Ζεεχόφερ πριν από τη χτεσινή συνάντηση, που έγινε για την προετοιμασία των επικείμενων διερευνητικών συνομιλιών.

Πάντως, τις τελευταίες μέρες στελέχη των τριών κομμάτων έχουν προβεί σε «ανταλλαγή» δηλώσεων και απαιτήσεων. Π.χ. στελέχη της CSU υποστηρίζουν περιορισμό των κοινωνικών παροχών για τους αιτούντες άσυλο αλλά και για όσους οι αιτήσεις έχουν απορριφθεί. Επίσης, ζητούν τη διενέργεια ιατρικής εξέτασης για τον προσδιορισμό της ηλικίας ανηλίκων αιτούντων άσυλο, ένα μέτρο που ο γερμανικός ιατρικός σύλλογος χαρακτηρίζει αντιδεοντολογικό, κοστοβόρο και ανακριβές.

Στο μεταξύ, η εφημερίδα «Handelsblatt» επικαλείται 14σέλιδο έγγραφο του SPD, όπου περιλαμβάνονται οι προτάσεις του σχετικά με την ενεργειακή αλλαγή στη Γερμανία και μετατροπές στο νόμο για την Ενέργεια και τις ΑΠΕ (EEG). Οι σοσιαλδημοκράτες προτείνουν, μεταξύ άλλων, μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος (για τις επιχειρήσεις), αντισταθμίζοντας την εισφορά για τις ΑΠΕ με έναν έλεγχο των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα σε όλες τις πηγές Ενέργειας. Συγκεκριμένα, αυτό σημαίνει ότι «οι αδικαιολόγητες επιβαρύνσεις μειώνονται στην ηλεκτρική ενέργεια και αυξάνονται οι εισφορές για θέρμανση και καύσιμα κινητήρων».

Η μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος αποτελεί πάγια απαίτηση της γερμανικής βιομηχανίας, ενώ ήδη χιλιάδες επιχειρήσεις απαλλάσσονται από την εισφορά για τις ΑΠΕ, κάτι που πληρώνουν αδρά οι πολίτες μέσω των «φουσκωμένων» λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος.

Λείπουν πάνω από 185.000 δημόσιοι υπάλληλοι

Στο μεταξύ, «έξω» από τις διαπραγματεύσεις των κομμάτων φαίνεται να είναι οι ελλείψεις προσωπικού σε τομείς του Δημοσίου, όπως σχολεία, παιδικούς σταθμούς, υπηρεσίες Υγείας κ.ά. Σύμφωνα με στοιχεία της Ομοσπονδίας Δημοσίων Υπαλλήλων (DBB), λείπουν πάνω από 185.000 δημόσιοι υπάλληλοι και πιο συγκεκριμένα: 138.000 από την Τοπική Διοίκηση, με 130.000 από αυτούς να λείπουν από τους βρεφονηπιακούς σταθμούς.

Από την Πυροσβεστική Υπηρεσία λείπουν 4.000 και από τις υπηρεσίες για τους νέους 3.000 υπάλληλοι. Κενά 32.000 εκπαιδευτικών εμφανίζονται και στα σχολεία. Από τις υπηρεσίες Υγείας λείπουν περίπου 2.500 εργαζόμενοι διαφόρων ειδικοτήτων, στις δικαστικές υπηρεσίες 3.000 και στα κέντρα ανεργίας και ευρέσεως εργασίας 1.500 υπάλληλοι.

Επίσης, λόγω της αύξησης μεταναστών και προσφύγων και της ανάγκης για δομές ενσωμάτωσής τους, κυρίως τα κρατίδια και οι δήμοι χρειάζονται επιπλέον προσωπικό. Εξάλλου, τα επόμενα 15 χρόνια, η έλλειψη προσωπικού θα επιδεινωθεί, επειδή 1,5 εκατ. εργαζόμενοι του δημόσιου τομέα θα συνταξιοδοτηθούν, όπως υπολογίζει η DBB.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ