Πέμπτη 4 Γενάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ - ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ
Προσδοκίες για βελτίωσή τους

ΑΓΚΥΡΑ.--

Την εκτίμηση ότι οι σχέσεις Γερμανίας - Τουρκίας θα βελτιωθούν το 2018 εξέφρασε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, καλώντας πάντως το Βερολίνο να σταματήσει «αντι-τουρκικές τάσεις» και «να επιτίθεται κατά του Προέδρου Ρ. Τ. Ερντογάν».

«Τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2017 δεν ήταν πολύ καλά (για τις διμερείς σχέσεις) αλλά έχει γίνει κάποια πρόοδος από τότε. Τώρα, διεξάγουμε καλό διάλογο, ειδικά με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. Θεωρώ ότι και οι δύο πλευρές είναι έτοιμες να εξομαλύνουν τις σχέσεις (τους)». Οι δηλώσεις Τσαβούσογλου έγιναν στο γερμανικό πρακτορείο dpa, όπου υποστήριξε ότι η χώρα του «δεν επιζητεί καμία κρίση» αλλά «η Γερμανία δε χάνει ευκαιρία για να επιτεθεί κατά της Τουρκίας».

Στο πλαίσιο της προσπάθειας να διατηρηθούν οι δίαυλοι επικοινωνίας εντάσσεται και η επίσκεψη του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στη γενέτειρα του Γερμανού ομολόγου του, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, την οποία επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, Ράινερ Μπρόιλ, χαρακτηρίζοντάς την «ανταποδοτική» και αποφεύγοντας να δώσει συγκεκριμένη ημερομηνία. Ο Τσαβούσογλου είχε δηλώσει τη Δευτέρα στο dpa ότι σκοπεύει να επισκεφθεί τον Γκάμπριελ στην ιδιαίτερη πατρίδα του, το Γκόσλαρ της Κάτω Σαξονίας, το Σάββατο. Οπως υπενθύμισε ο εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΕΞ, ο Ζ. Γκάμπριελ είχε επισκεφθεί την ιδιαίτερη πατρίδα του Μ. Τσαβούσογλου, Αττάλεια, το περασμένο φθινόπωρο, ενώ αναφορικά με τις δηλώσεις του Τσαβούσογλου για τις γερμανοτουρκικές σχέσεις στην ίδια συνέντευξη, ο εκπρόσωπος δεν έκανε κανένα σχόλιο.

Θυμίζουμε ότι το περασμένο καλοκαίρι κορυφώθηκαν οι διμερείς εντάσεις (με τη διακοπή των πωλήσεων γερμανικών όπλων προς την Τουρκία, την αποχώρηση της Γερμανίας από τη βάση στο Ιντσιρλίκ κ.τ.λ.). Για την αποκλιμάκωση της αντιπαράθεσης είχε γίνει η επίσκεψη Γκάμπριελ στην Αττάλεια, χωρίς να έχει ανακοινωθεί επίσημα. Πάντως, οι διμερείς σχέσεις είναι σίγουρο ότι θα εξελιχθούν στο φόντο ευρύτερων διεργασιών, ανταγωνισμών και πιθανών συμβιβασμών της Τουρκίας και με την ΕΕ, ενώ μαίνονται ανακατατάξεις συνολικά στη Μέση Ανατολή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ