Τρίτη 2 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Εικαστικές «γραφές»

Εργο του Θωμά Παπαδοπεράκη
Εργο του Θωμά Παπαδοπεράκη
Εκθεση ζωγραφικής του Θωμά Παπαδοπεράκη, με τίτλο «Σύντομη αναδρομή», εγκαινιάζεται στις 4/10 (8μμ) στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Λυκόβρυσης (Γρηγορίου Λαμπράκη 9). Τα έργα αποτελούν σύντομη αναδρομή μιας 30χρονης ζωγραφικής αναζήτησης του καλλιτέχνη (από τις αρχές της δεκαετίας του '70), περίοδος που χαρακτηρίζεται από το μαύρο χρώμα πάνω στην παραστατική επιφάνεια του τελάρου. Εκτοτε δύο ζωγραφικές ενότητες συμπορεύονται, σε διακυμάνσεις αλληλοενίσχυσης μεταξύ μιας ήρεμης και μιας «ανήσυχης» ζωγραφικής. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 21/10 (καθημερινά και Κυριακές 10πμ-1μμ και 6-10μμ).

  • Εργα με την τεχνική της ελαιογραφίας παρουσιάζει η Μαρία Φωτέα, από τις 4/10 στην γκαλερί «Αδάμ» (Ν. Βάμβα 5). Τίτλος της «Μετά Μεσημβρίαν». Η γραφή της Μ. Φωτέα παρουσιάζει νεκρές φύσεις με κύριο αναγνωρίσιμο χαρακτηριστικό τους μεσογειακούς καρπούς: ένα κλαδί ελιάς και λίγα ώριμα ρόδια, απείθαρχα τοποθετημένα σε έντονα φόντα, με εξπρεσιονιστικό χαρακτήρα και ρεαλιστική διάθεση, διεγείρουν τα αισθητήρια του θεατή και τον παραπέμπουν σε συμβολικούς παραλληλισμούς. Οπως σημειώνει στον κατάλογο, η ιστορικός Τέχνης Αθηνά Σχινά «Κλαδιά ελιάς στροβιλίζονται στις δίνες ενός ανέμου φθινοπωρινού, που πνέει, έχοντας εμποτιστεί από το χρόνο των αναμνήσεων και από μια συγκομιδή εμπειριών ανεξίτηλων...». Διάρκεια έκθεσης έως τις 3/11.
  • «Σε άσπρο και μαύρο» ονομάζεται η έκθεση ζωγραφικής και χαρακτικής του Θάνου Λιανού (εγκαινιάστηκε χτες) στο «Αέναον» (Αντερσεν 18, Κατεχάκη). Η έκθεση περιλαμβάνει είκοσι χαρακτικά (ξυλογραφίες) και δεκατρία τελάρα (ακριλικά), «σε άσπρο και μαύρο». Οπως αναφέρει ο Γ. Γουρζής, προλογίζοντας τον κατάλογο της έκθεσης: «Ο Θ. Λιανός πορεύεται εικαστικά έχοντας στο κέντρο της προσοχής του τον άνθρωπο. Σε ένα περιβάλλον σαν το σημερινό, με τις αξίες σε διωγμό και τον ανταγωνισμό κυρίαρχο, ο Λιανός στέκεται με το μέρος των αξιών. Μαύρο και άσπρο η αισθητική του επιλογή σε σύνθεση χωρίς "δήθεν"». Διάρκεια έκθεσης έως 19/10.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ