Τρίτη 9 Γενάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΤΟΥΡΚΙΑ
Παζάρια για την τελωνειακή ένωση

ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Η ενίσχυση της συνεργασίας Γερμανίας - Τουρκίας βρέθηκε στον πυρήνα των συζητήσεων μεταξύ των δύο ΥΠΕΞ, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και Μεβλούτ Τσαβούσογλου, το Σάββατο, κατά τη συνάντησή τους στην ιδιαίτερη πατρίδα του Γερμανού ΥΠΕΞ, στο Γκόσλαρ. Το οικονομικό και γεωστρατηγικό παζάρι βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και περνά από διάφορες φάσεις, καθώς οι δύο πλευρές επιδιώκουν να αποκομίσουν τους καλύτερους δυνατούς όρους «συνεργασίας» για τα συμφέροντα των μονοπωλίων της κάθε χώρας.

«Οι δυο μας θα αναβιώσουμε τον στρατηγικό διάλογο των υπουργείων Εξωτερικών», σημείωσε ο Ζ. Γκάμπριελ και πρόσθεσε πως θα προτείνουν στους υπουργούς Οικονομικών να επαναλειτουργήσει η κοινή οικονομική επιτροπή, μετά από μακρόχρονη διακοπή.

Στο μεταξύ, μια μέρα πριν από την επίσκεψη Τσαβούσογλου, ο Γκάμπριελ, ερωτώμενος από το περιοδικό «Spiegel» για το ενδεχόμενο πώλησης τεθωρακισμένων στην Τουρκία, δήλωσε: «Η Τουρκία είναι εταίρος στο ΝΑΤΟ και στον αγώνα κατά του "Ισλαμικού Κράτους". Τα δύο αυτά στοιχεία θα ήταν λόγοι να μην επιβάλουμε περιορισμούς στην εξαγωγή εξοπλιστικών, όπως π.χ. κάνουμε για χώρες της Μέσης Ανατολής. Ωστόσο η γερμανική κυβέρνηση δεν έχει εγκρίνει μεγάλο αριθμό εξαγωγών εξοπλιστικών συστημάτων. Και έτσι θα παραμείνει, όσο δεν επιλύεται η υπόθεση Ντενίζ Γκιουζέλ» (ανταποκριτής της γερμανικής εφημερίδας «Die Welt», με διπλή υπηκοότητα, γερμανική και τουρκική, που συνελήφθη το Φλεβάρη του 2017 και κρατείται στις τουρκικές φυλακές ως «υποστηρικτής της τρομοκρατίας»).

Ο Μ. Τσαβούσογλου επισήμανε - χωρίς να αναφερθεί στον Γκιουζέλ - ότι «η Γερμανία όπως και η Τουρκία είναι υπερήφανα κράτη τα οποία δεν αντιδρούν σε πίεση από έξω» και κατέστησε σαφές τι είναι το πιο σημαντικό στην επίσκεψή του: «Δεν χρειάζεται να συμφωνήσουμε για τη διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, αλλά πρέπει να ξεπεράσουμε ζητήματα όπως η επικαιροποίηση της συμφωνίας τελωνειακής ένωσης με την ΕΕ», δήλωσε.

Οπως αναφέρει το «Spiegel», «από τη στιγμή που τέθηκε σε ισχύ η τελωνειακή ένωση, ο όγκος εμπορικών συναλλαγών μεταξύ Ευρώπης και Τουρκίας αυξήθηκε από 28 σε 145 δισ. ευρώ το χρόνο. Η ΕΕ είναι με διαφορά ο πιο σημαντικός εμπορικός εταίρος της Τουρκίας και μεταξύ των κρατών της ΕΕ η Γερμανία έρχεται πρώτη. Η Αγκυρα επιθυμεί επέκταση της εμπορικής συμφωνίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ