Τρίτη 9 Γενάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ
Συζήτηση για «εταιρική σχέση» με την Αγκυρα

Μακρόν - Ερντογάν συζήτησαν για τους όρους της συνεργασίας, σε πολλά φλέγοντα «μέτωπα»

ΠΑΡΙΣΙ.--

Τις καθαρές διαθέσεις Τουρκίας και Γαλλίας (όπως και Τουρκίας και ΕΕ) να παζαρέψουν σκληρά τη συνεργασία τους, την οποία εξακολουθούν να έχουν ανάγκη τα μονοπώλια που εκπροσωπούν, επιβεβαίωσε η επίσημη επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου Ρ. Τ. Ερντογάν στο Παρίσι.

Ο Γάλλος ομόλογός του, Εμανουέλ Μακρόν, χαρακτήρισε ανοιχτά «σαφές, ότι οι πρόσφατες εξελίξεις και οι επιλογές της Τουρκίας δεν επιτρέπουν καμία πρόοδο στην ενταξιακή διαδικασία που έχει ξεκινήσει», προσθέτοντας ωστόσο ότι η σχέση ΕΕ - Τουρκίας πρέπει να επανεξεταστεί «όχι στο πλαίσιο της διαδικασίας ενσωμάτωσης, αλλά στο πλαίσιο μιας συνεργασίας, μιας εταιρικής σχέσης», όπως και ότι «στόχος είναι η προσκόλληση της Τουρκίας και του τουρκικού λαού στην Ευρώπη». Ο Μακρόν δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι κατά τις συνομιλίες εκδηλώθηκαν ξανά οι «διαφωνίες» που υπάρχουν σε ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων (που βέβαια κόβονται και ράβονται στα μέτρα διαφόρων αστικών μεθοδεύσεων και ανταγωνισμών), σημειώνοντας ότι οι δύο πλευρές προσέγγισαν το κεφάλαιο αυτό «με συγκεκριμένο τρόπο», γιατί «μόνο έτσι» μπορεί να προσεγγιστεί. Ενώ εξέφρασε και την ελπίδα ότι η Τουρκία θα παραμείνει πλήρες μέλος της διεθνούς «Σύμβασης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», ζήτημα για το οποίο είπε ότι θα κάνει «τα πάντα».

Από τη δική του μεριά, ο Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία έχει χρειαστεί να περιμένει στην «είσοδο» της ΕΕ για τα τελευταία 54 χρόνια, κρίνοντας ότι η Ενωση δεν έχει εξηγήσει με σαφήνεια τους λόγους. «Δεν μπορούμε συνεχώς να ζητάμε από την ΕΕ "κάντε μας μέλος"». Την ίδια στιγμή, ξεκαθαρίζοντας ότι η Αγκυρα δεν επιδιώκει διάρρηξη αλλά αναπροσαρμογή των σχέσεων με τα ευρωπαϊκά μονοπώλια, ο Τούρκος Πρόεδρος απηύθυνε ειδική πρόσκληση σε γαλλικές εταιρείες για να επενδύσουν στη χώρα του, επισημαίνοντας ότι «δεν υπάρχει κανένα εμπόδιο για την (επιχειρηματική) δράση σας (...) Στόχος μας είναι να ανεβάσουμε τον όγκο των εμπορικών μας συναλλαγών στα 20 δισ. ευρώ. Μπορούμε να τον πετύχουμε», σημείωσε ο Τούρκος ηγέτης.

Αλλωστε, κατά την επίσκεψη Ερντογάν, υπογράφηκαν διάφορες διμερείς συμφωνίες. Ξεχώρισε η μελέτη που ανατέθηκε στη γαλλοϊταλική κοινοπραξία «Eurosam» για την ανάπτυξη και παραγωγή ενός αμυντικού πυραυλικού συστήματος, σε συνεργασία με τις τουρκικές εταιρείες «Aselsan» και «Roketsan».

Επίσης, ειδική συμφωνία υπέγραψαν οι τραπεζικοί όμιλοι «Turkish Eximbank» και «Bpifrance Assurance Export», με αντικείμενο τη χορήγηση εγγυήσεων σε εταιρείες - που εδρεύουν σε Γαλλία και Τουρκία - προκειμένου να αυξήσουν τις εξαγωγές (σε διάφορους προορισμούς) αλλά και τις επενδύσεις «σε τρίτες χώρες».

Ακόμα, επιβεβαιώθηκε ότι ο κολοσσός της «Airbus» συμφωνήθηκε να πουλήσει 25 αεροσκάφη στις «Τουρκικές Αερογραμμές», που βλέπουν τη θέση τους να ενισχύεται διεθνώς στον κλάδο των αερομεταφορών.

Τέλος, οι δύο πλευρές συζήτησαν τα περιθώρια (και την «ανάγκη», σημείωναν διάφορα ρεπορτάζ...) συνεργασίας τους σε μέτωπα όπως το Συριακό. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Μακρόν μίλησε για «σύγκλιση απόψεων και στρατηγικά συμφέροντα» για την ανοικοδόμηση «μιας όσο το δυνατόν ευρύτερης και χωρίς αποκλεισμούς ειρήνης».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διορίζει νέο πρέσβη στη Γαλλία (2020-12-15 00:00:00.0)
Προκαλεί για να κερδίζει θέσεις στο «τραπέζι» της συνεκμετάλλευσης (2020-08-21 00:00:00.0)
Προκλήσεις και εκκλήσεις διαλόγου με «ζεσταμένη την πλάτη» από τους Ευρωατλαντικούς (2020-08-15 00:00:00.0)
Περιφερειακές συνάξεις και τουρκικές προκλήσεις (2019-01-26 00:00:00.0)
Οικονομικά και γεωπολιτικά συμφέροντα ανατροφοδοτούν το εξελισσόμενο παζάρι (2018-10-05 00:00:00.0)
Αντιδράσεις για την εισβολή της Τουρκίας (2018-02-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ