Τρίτη 9 Γενάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Στο «πόδι» ενάντια στα σχέδια ξενοδόχων και εργοδοτικών συνδικαλιστών

Κάλεσμα δράσης ενάντια στο χτύπημα της 5ήμερης εργασίας

Από την απεργιακή κινητοποίηση του κλάδου τον Ιούλη του 2017
Από την απεργιακή κινητοποίηση του κλάδου τον Ιούλη του 2017
Το χτύπημα στην 5ήμερη εργασία που δρομολογούν οι εργοδότες με τη βοήθεια της πλειοψηφίας της Ομοσπονδίας του κλάδου (ΠΟΕΕ-ΥΤΕ) καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Πανελλαδική Γραμματεία Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων του ΠΑΜΕ.

Τη στιγμή που οι Συλλογικές Συμβάσεις στις επιχειρήσεις του Επισιτισμού, των Ζαχαρωδών και των Ξενοδοχείων έχουν πλέον λήξει, με το τέλος του 2017, η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας εξακολουθεί να μην ανακοινώνει τίποτε για τις διαπραγματεύσεις της με τις εργοδοτικές οργανώσεις.

«Πρόκειται για την τακτική που ακολουθεί εδώ και χρόνια, να συζητά με τους εργοδότες μακριά από τους εργαζόμενους για τους όρους αμοιβής κι εργασίας. Να υπογράφει τελικά τις επιλογές των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων που αφορούν τους μισθούς και τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων», αναφέρει η Πανελλαδική Γραμματεία.

Οπως υπενθυμίζει, οι εργαζόμενοι έχουν δει το ίδιο έργο και στο παρελθόν: Με αντίστοιχο τρόπο η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας συνυπέγραψε το 2012 τη μείωση των μισθών των ξενοδοχοϋπαλλήλων κατά 15%, αποδέχτηκε και στήριξε τη συμφωνία ΓΣΕΕ και ΣΕΒ για τα 586 ευρώ και το διαχωρισμό «νέων» και «παλιών» εργαζομένων, υπέγραψε το 2013 την επιβολή 10ωρης απλήρωτης δουλειάς, δίνοντας ένα καθοριστικό χτύπημα στο 8ωρο.

«Σήμερα τηρεί για ακόμη μια φορά "σιγήν ιχθύος", γιατί ετοιμάζεται να παραδώσει ό,τι έχει απομείνει ως δικαίωμα: την 5ήμερη δουλειά», προειδοποιεί η Πανελλαδική Γραμματεία. «Είναι πάγια απαίτηση των μεγαλοξενοδόχων να περάσει μέσα από τη Συλλογική Σύμβαση το 6ημερο. Είναι ένας ακόμη τρόπος να μειωθούν παραπέρα οι μισθοί μας από την αύξηση του χρόνου δουλειάς», τονίζει και προσθέτει: «Καταργώντας εδώ και πολλά χρόνια τη σταθερή δουλειά, με την εφαρμογή πάνω από 16 μορφών "ευέλικτης" εργασίας, επιβάλλοντας μισθούς πείνας για όλο τον κλάδο, επικυρώνοντας την απλήρωτη δουλειά των νέων μέσα από δεκάδες προγράμματα "μαθητείας" - "κατάρτισης", επιχειρούν να ολοκληρώσουν την υποταγή τους στους εργοδότες, υπογράφοντας έξι μέρες δουλειάς τη βδομάδα».

«Δεν θα το επιτρέψουμε!», διαμηνύει η Γραμματεία του ΠΑΜΕ και καλεί τα σωματεία να αναλάβουν δράση. Ηδη, στο πλαίσιο της προετοιμασίας των κινητοποιήσεων ενάντια στο πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης, οι δυνάμεις που συσπειρώνονται σε αυτή, ενημερώνουν τους εργαζόμενους για το χτύπημα που προετοιμάζεται ενάντια στο 5ήμερο και τους καλούν να βρεθούν στο δρόμο.

«Η υπεράσπιση όσων δικαιωμάτων έχουν απομείνει, δεν είναι υπόθεση καμιάς πλειοψηφίας ή μειοψηφίας, σε κανένα σωματείο ή Ομοσπονδία.Είναι υπόθεση των ίδιων των εργαζομένων», τονίζει η Πανελλαδική Γραμματεία και καλεί όλα τα σωματεία να συνεδριάσουν άμεσα, να προκαλέσουν Γενικές Συνελεύσεις, να πάρουν αγωνιστικές αποφάσεις. Να διεκδικήσουν Συλλογικές Συμβάσεις με σταθερή δουλειά για όλους, ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, 5ήμερο - 7ωρο - 35ωρο, καμία διάκριση ανάμεσα σε «παλιούς» και «νέους» εργαζόμενους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ