Τρίτη 9 Γενάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Νέες κατηγορίες ενάντια στη Ρωσία, για εμπλοκή στις εκλογές του Μεξικού

Αλλη μια υπόθεση εμπλοκής της ρωσικής κυβέρνησης σε εκλογές άλλης χώρας - τούτη τη φορά ο λόγος γίνεται για εμπλοκή στις προεδρικές εκλογές που θα γίνουν φέτος τον Ιούλη στο Μεξικό, προς υποστήριξη του σοσιαλδημοκράτη υποψήφιου Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ - έρχεται να προστεθεί στον μακρύ κατάλογο κατηγοριών που απευθύνουν οι ΗΠΑ ενάντια στη Ρωσία και αναπαράγουν αμερικανικά και άλλα ΜΜΕ. Είχαν προηγηθεί οι κατηγορίες για στήριξη από τη Ρωσία της εκλογής Τραμπ στις ΗΠΑ ή για ρωσική εμπλοκή σε άλλες εκλογικές ή δημοψηφισματικές διαδικασίες, όπως το δημοψήφισμα για το Brexit στη Βρετανία, το δημοψήφισμα και τις εκλογές στην Καταλονία, τις εκλογές στην Αυστρία, στην Ολλανδία και αλλού.

Η υπόθεση με το Μεξικό ήρθε στο φως της δημοσιότητας από ένα βίντεο που γυρίστηκε πριν από ένα μήνα και αναρτήθηκε το Σάββατο στον ιστότοπο της μεξικανικής εφημερίδας «Reforma», το οποίο αφορά απόσπασμα από ομιλία του συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, στρατηγού ε.α. Χέρμπερτ Ρέιμοντ Μακμάστερ, στο Ιδρυμα «Jamestown». Εκεί ισχυρίζεται, χωρίς να φέρνει καμία απόδειξη, ότι πρόκειται για «προσπάθεια, με τη χρήση εξελιγμένων τεχνικών, να πολωθούν δημοκρατικές κοινωνίες, να τεθούν αντιμέτωπες κοινότητες μέσα σε αυτές τις κοινωνίες», και ότι «υπάρχουν τα πρώτα σημάδια και για το Μεξικό», ενώ η στήριξη στον Ομπραδόρ αποδίδεται στο ότι αυτός «ασκεί σκληρή κριτική στη φιλοαμερικανική πολιτική του νυν Προέδρου».

Η Ρωσία έχει διαψεύσει αυτές τις κατηγορίες και με πρόσφατη δήλωση του υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, σε συνάντηση με τον Μεξικανό ομόλογό του στη Μόσχα, Λουίς Βιντεγκαράι Κάσο, τον περασμένο Νοέμβρη.

Ανεξάρτητα από την αλήθεια ή όχι των αμερικανικών ισχυρισμών, είναι φανερό ότι τέτοιες κινήσεις εντάσσονται στον κλιμακούμενο ενδοϊμπεριαλιστικό ανταγωνισμό ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Ρωσία, που εκδηλώνεται σε μια σειρά μέτωπα και πεδία επεμβάσεων ανά τον κόσμο, από τα οποία η κάθε πλευρά επιχειρεί να αποκομίσει το βέλτιστο κέρδος και να μειώσει την επιρροή των ανταγωνιστών της.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ