Τρίτη 2 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΑΠΝΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ
Ετοιμάζονται οι αποφάσεις ξεκληρίσματος

Στην τελική ευθεία μπαίνουν τα σχέδια της Κομισιόν για τον αφανισμό των καπνοπαραγωγών, μέσω της σταδιακής κατάργησης της επιδότησης.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, η Κομισιόν θα έχει έτοιμη μέσα στον Οκτώβρη μια νέα ολέθρια πρόταση κανονισμού για τα καπνά, η οποία θα προβλέπει δραστικές περικοπές στην πριμοδότηση και εντολές για την «απόσυρση» των καπνοπαραγωγών από την καλλιέργεια αυτή. Με βάση τις ίδιες πληροφορίες, στη νέα πρόταση κανονισμού θα προτείνεται ως έτος έναρξης της σταδιακής κατάργησης της επιδότησης στα καπνά το 2003, δηλαδή από τη μεθεπόμενη παραγωγή.

Το υποκριτικό της υπόθεσης είναι ότι τα επιτελεία των Βρυξελλών μεθοδεύουν τον αφανισμό της καπνοκαλλιέργειας και των καπνοπαραγωγών στο όνομα της δημόσιας υγείας. Η αρχή έγινε την περασμένη άνοιξη στο όνομα της «αειφόρου ανάπτυξης» και οι διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης και της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Γεωργίας, ότι στο κείμενο απόφασης της Συνόδου Κορυφής στο Γκέτεμποργκ τον περασμένο Ιούνη δε συμπεριλήφθηκε η πρόταση για τη σταδιακή κατάργηση της επιδότησης στα καπνά, αποδείχτηκαν ένα ακόμα ξετσίπωτο αποπροσανατολιστικό «τρικ».

Κι ενώ ο επίτροπος Γεωργίας ξεκαθάρισε πριν λίγες μέρες ότι οι επιδοτήσεις στα καπνά θα καταργηθούν, δηλώνοντας πως οι κοινοτικές επιδοτήσεις στην καλλιέργεια καπνού αντίκεινται στο άρθρο 152 της Συνθήκης της Ενωσης γιατί ως πολιτική δεν εξασφαλίζουν ένα υψηλό επίπεδο προστασίας της δημόσιας υγείας, στο υπουργείο Γεωργίας τηρείται σιγή ιχθύος. Φαίνεται πως η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας, μπρος στην οδυνηρή πραγματικότητα για τους καπνοπαραγωγούς, ετοιμάζεται, κατά την προσφιλή τακτική της, να καμουφλάρει την πολιτική ξεπουλήματος των συμφερόντων των καπνοπαραγωγών και της υποτέλειας στην ΕΕ, με ένα νέο κύμα επικοινωνιακής εξαπάτησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ