Τετάρτη 10 Γενάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΚΗ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Συνεχίστηκαν οι καταθέσεις μαρτύρων

Συνεχίστηκε χτες η δίκη της ναζιστικής Χρυσής Αυγής. Ο Αντώνης Ρέλλας, από την Κίνηση Χειραφέτησης Ατόμων με Αναπηρία «Μηδενική Ανοχή», κατέθεσε ότι σε μπλογκ των χρυσαυγιτών στο διαδίκτυο υπήρχε ανάρτηση ενός υποτίθεται καθηγητή ευγονικής, που μιλούσε για ευθανασία των ανθρώπων με αναπηρία ή και στείρωση όσων έχουν αναπηρίες και ψυχιατρικά προβλήματα. Οπως είπε, «αυτά μετά τη δίκη της Νυρεμβέργης είχαν τελειώσει». Αναφέρθηκε, επίσης, σε στελέχη της Χρυσής Αυγής που εξέφρασαν παρόμοιες θέσεις. Ο μάρτυρας αναφέρθηκε και σε ναζιστικές επιθέσεις σε ανάπηρα άτομα, όπως π.χ. στη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) στη Θεσσαλονίκη στις 19/5/2012, όπου έσπασαν τα γραφεία της, έβαψαν σβάστικες κ.λπ. «Η ΣΕΑΑΝ πρόσκειται στο ΚΚΕ, οπότε είχε και πολιτικό σκέλος», συμπλήρωσε για την υπόθεση.

Εκανε λόγο για διγλωσσία της Χρυσής Αυγής, σημειώνοντας πως και στη ναζιστική Γερμανία δολοφονούνταν οι «ανάξιοι για ζωή» και εγκωμιάζονταν οι ανάπηροι στρατιώτες της Βέρμαχτ.

Νωρίτερα κατέθεσε η Κατερίνα Θωίδου, δημοτική σύμβουλος Νίκαιας - Ρέντη. Η μάρτυρας αναφέρθηκε σε σειρά επιθέσεων των ταγμάτων εφόδου της Χρυσής Αυγής στον Πειραιά, είτε από δική της εμπειρία είτε από μαρτυρίες γειτόνων, όπως την επίθεση με ξύλα που υπέστησαν μέλη της Αντιναζιστικής Πρωτοβουλίας Πειραιά (Σεπτέμβρης 2012), ή τις απειλές που υπέστησαν (Μάης 2014) σε εκλογικό περίπτερο της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, όταν χρυσαυγίτες προσπάθησαν να τους διώξουν φωνάζοντας «θα έχετε όλοι την τύχη του Φύσσα». Η μάρτυρας κατέθεσε για πλήθος επιθέσεων σε μετανάστες την περίοδο 2011 - 2013. Περιγράφοντας μία από τις πολλές, σε Πακιστανό μετανάστη τον Ιούνη 2012, που του άνοιξαν το κεφάλι, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι όταν οι γιατροί είδαν το χτύπημα στο Νοσοκομείο Νίκαιας, όπου πήγε και η ίδια, το αναγνώρισαν ως «χτύπημα της Χρυσής Αυγής», γιατί γίνονταν δεκάδες επιθέσεις σε βάρος τους εκείνη την περίοδο...

Τόνισε ότι η Χρυσή Αυγή καλλιεργούσε το ρατσιστικό μίσος, τον τρόμο και τον φόβο προσπαθώντας να σπείρει τα ιδεώδη του ναζισμού, ιδιαίτερα στη νεολαία. Για τον Παύλο Φύσσα ανέφερε ότι ήταν γνωστός στη λαϊκή νεολαία των γειτονιών του Πειραιά, με συναυλίες, συμμετείχε σε αντιφασιστικά φεστιβάλ κ.λπ. Ετσι τον ήξερε και η Χρυσή Αυγή, που στόχευε στη νεολαία. Για τα περί πολιτικής ευθύνης του αρχηγού Μιχαλολιάκου για τη δολοφονία Φύσσα, η μάρτυρας είπε πως «την εγκρίνει, κρύβεται πίσω από αυτή, έχει την ηθική αυτουργία».

Το πρωί, ο Θανάσης Διαβολάκης, εκπαιδευτικός, αναφέρθηκε και αυτός σε επιθέσεις των ταγμάτων εφόδου στον Πειραιά, λέγοντας ότι «λειτουργούν σαν στρατιωτικό άγημα. Δεν είναι οι ομάδες αυτές κάτι διαφορετικό από τη Χρυσή Αυγή, είναι οργανικό στοιχείο της». Ο μάρτυρας μίλησε επίσης για αποθάρρυνση όσων ήθελαν να καταγγείλουν επιθέσεις της Χρυσής Αυγής, κάνοντας αναφορά σε φοιτητή που δέχθηκε επίθεση στην Καλλίπολη και πήγε να την καταγγείλει στην Αστυνομία, αλλά του είπαν ότι δεν πρόκειται για ρατσιστική επίθεση επειδή ήταν Ελληνας και ότι καλύτερα να κόψει τα μαλλιά του για να μη δέχεται τέτοιες επιθέσεις...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ