Πέμπτη 11 Γενάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΠΑΝΙΑ
Νέα επεισόδια στο ενδοαστικό παζάρι

ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Το ρευστό πολιτικό σκηνικό, που δημιουργήθηκε μετά τις εκλογές στην Καταλονία στις 21 Δεκέμβρη, συνεχίζεται με υπαρκτό το διχασμό ανάμεσα στα δύο κύρια αστικά στρατόπεδα, αυτό των «αυτονομιστών» και αυτό των «ενωτικών». Τελευταίο επεισόδιο η διαδικασία εκλογής του προεδρείου του τοπικού κοινοβουλίου και της ορκωμοσίας του νέου πρόεδρου της επαρχίας. Αυτά τα θέματα συζητήθηκαν στη συνάντηση που είχε την Τρίτη το βράδυ στις Βρυξέλλες ο αποπεμφθείς Πρόεδρος, μετά τα γεγονότα του δημοψηφίσματος της 1ης Οκτώβρη 2017 και όσα ακολούθησαν, Κάρλες Πουιτζντεμόντ, με το στέλεχος της σοσιαλδημοκρατικής Ρεπουμπλικανικής Αριστεράς Μάρτα Ροβίρα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που δίνουν τα ισπανικά ΜΜΕ, οι δύο πολιτικές δυνάμεις - η συμμαχία «Μαζί για την Καταλονία» του νεοφιλελεύθερου Ευρωπαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος (PDCat) του Πουιτζντεμόντ και η Ρεπουμπλικανική Αριστερά - που έχουν μαζί με την άλλη αυτονομιστική σοσιαλδημοκρατική (αυτοπαρουσιαζόμενη ως αντικαπιταλιστική) Λαϊκή Ενότητα 70 στις 135 έδρες, φέρονται να συμφώνησαν να ελέγξουν το προεδρείο στις 17 Γενάρη, που θα γίνει η συνεδρίαση του καταλανικού κοινοβουλίου. Επίσης η Ρεπουμπλικανική Αριστερά δεσμεύτηκε να εξετάσει την πρόταση του Πουιτζντεμόντ (η συμμαχία του οποίου ήρθε δεύτερη με 21,75% μετά το νεοφιλελεύθερο συνονθύλευμα των «Πολιτών» που ήρθε πρώτο με 25,48%) να ορκιστεί εξ αποστάσεως. Αυτό μπορεί να γίνει είτε με βιντεομήνυμα, είτε με μήνυμα που θα διαβαστεί από άλλο πρόσωπο. Ο αποπεμφθείς Πρόεδρος θέλει να εξασφαλίσει πρώτα την εκλογή του και όταν γυρίσει στην Ισπανία, εφόσον δεν μπορεί να αποφύγει τη σύλληψή του, αυτή να γίνει με την ιδιότητα του Προέδρου.

Τόσο οι «Πολίτες», όσο και το κυβερνών σε όλη την Ισπανία Λαϊκό Κόμμα, που καταποντίστηκε στις καταλανικές εκλογές με 4,26% και το Σοσιαλιστικό Κόμμα με 13,94%, στο μπλοκ των ενωτικών, δηλώνουν ότι θα προσπαθήσουν να αποτρέψουν να ορκιστεί ο Πουιτζντεμόντ εκ νέου Πρόεδρος, επικαλούμενα ότι δεν υπάρχει τέτοια πρόβλεψη στον κανονισμό της Βουλής. Οσο για το άλλο σοσιαλδημοκρατικό μόρφωμα «Καταλονία από Κοινού - Μπορούμε» (CatComu - Podem), των «Ποδέμος», της Ενωμένης Αριστεράς (όπου συμμετέχει και το μεταλλαγμένο ΚΚ Ισπανίας) και της παράταξης της δημάρχου της Βαρκελώνης, Αντά Κολάου, που πήρε 7,48%, κρατάει μια στάση που φανερώνει διάθεση για παζάρια και με τα δύο στρατόπεδα.

Το βέβαιο είναι ότι όποια κι αν είναι η κατάληξη των μετεκλογικών διεργασιών, η διαδικασία που εγκαινίασε η καταλανική αστική τάξη για αναβάθμισή της μέσα στο ισπανικό κράτος με διεύρυνση της αυτονομίας θα συνεχιστεί. Μια διαδικασία που είναι όχι μόνο ξένη αλλά και εχθρική προς τα λαϊκά συμφέροντα. Οι εργάτες και τα άλλα εκμεταλλευόμενα στρώματα μπορούν να δουν βελτίωση της ζωής τους μόνο με απεγκλωβισμό από τις αστικές σημαίες και δυνάμωμα του ταξικού αντικαπιταλιστικού αγώνα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ