Πέμπτη 11 Γενάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Τριβές στον «άξονα» Ρωσίας - Τουρκίας - Ιράν

Η ρωσική αεροπορική βάση στη Χμεϊμίμ της Συρίας γίνεται συχνά στόχος επιθέσεων

Copyright 2018 The Associated

Η ρωσική αεροπορική βάση στη Χμεϊμίμ της Συρίας γίνεται συχνά στόχος επιθέσεων
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Με δεδομένο ότι όσο πλησιάζει η «επόμενη μέρα» στη Συρία, θα φουντώνουν και οι ανταγωνισμοί των ιμπεριαλιστών - που άλλωστε ήταν αυτοί που οδήγησαν στην επέμβαση - σημειώνονται τριβές και ανάμεσα σε χώρες που συγκροτούν «άξονες συνεργασίας».

Χτες, όπως αναφέρουν ρωσικά ΜΜΕ, υπήρξαν ρωσικές παροτρύνσεις προς το Γενικό Επιτελείο του τουρκικού στρατού να πάρει μέτρα και να αυξήσει τον έλεγχο της βόρειας συριακής επαρχίας Ιντλίμπ, ώστε να αποτραπούν νέες επιθέσεις αντικαθεστωτικών σε βάρος των ρωσικών στρατευμάτων. Παράλληλα, ο Ρώσος πρέσβης στον ΟΗΕ, Βασίλι Νεμπένζια, κατήγγειλε χτες στην έδρα του διεθνούς Οργανισμού στη Ν. Υόρκη τις προσπάθειες των ΗΠΑ και άλλων δυτικών χωρών να εστιάσουν το ενδιαφέρον των διεθνών ΜΜΕ στις συγκρούσεις που σημειώνονται το τελευταίο διάστημα στην επαρχία Ιντλίμπ και στο προάστιο της Δαμασκού, Ανατολική Γκούτα, ενώ αποφεύγουν να πουν το παραμικρό για την ανθρωπιστική καταστροφή που αντιμετωπίζουν χιλιάδες κάτοικοι της Ράκα, που έχουν μείνει σχεδόν αβοήθητοι και εγκλωβισμένοι οι περισσότεροι στον πρόχειρο καταυλισμό εκτοπισμένων Ρούκμπαν.

Οι πιέσεις Τσαβούσογλου

Από την άλλη, με συνέντευξή του στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων «Ανατολού», ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, επανέλαβε τις πιέσεις του σε Ιράν και Ρωσία (που είναι μαζί με την Τουρκία «εγγυήτριες δυνάμεις» στη Συρία) «να αναλάβουν τις ευθύνες τους» και να αποτρέπουν τα πλήγματα από τις κυβερνητικές δυνάμεις της Συρίας στην επαρχία Ιντλίμπ.

Ανακοίνωσε επίσης πως η Τουρκία θα διοργανώσει σύνοδο υπουργών Εξωτερικών χωρών που δεν συμμετέχουν στις ενδοσυριακές διεργασίες που γίνονται στην Αστάνα, μετά από τη συνεδρίαση του λεγόμενου «Συριακού Εθνικού Συμβουλίου» στις 29 και 30 Γενάρη στο Σότσι της Ρωσίας. Υποστήριξε ότι οι διεργασίες σε Αστάνα και Σότσι γίνονται προκειμένου να υποστηριχτούν οι ενδοσυριακές διαπραγματεύσεις του ΟΗΕ στη Γενεύη.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, ο Τσαβούσογλου επιβεβαίωσε ότι οι Κούρδοι του Βόρειου Ιράκ και η ιρακινή ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχουν ζητήσει από την Τουρκία να μεσολαβήσει στην κρίση που περνούν οι σχέσεις των δύο πλευρών μετά το κουρδικό δημοψήφισμα για ανεξαρτησία στις 30 Σεπτέμβρη. Είπε, μάλιστα, ότι Τούρκοι αξιωματούχοι θα συζητήσουν την ενδεχόμενη μεσολάβηση στη διάρκεια επίσκεψης που θα πραγματοποιήσουν στη Βαγδάτη στις 21 Γενάρη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ