Πέμπτη 11 Γενάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
Δεν αποκλείονται και άλλες συναντήσεις Βορρά - Νότου

Ο Νοτιοκορεάτης Πρόεδρος δεν απέκλεισε συνάντηση με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη, «εφόσον διασφαλιστεί ένα επίπεδο επιτυχίας»

ΣΕΟΥΛ.--

Ωθηση σε περισσότερα παζάρια για τις ισορροπίες στην Κορεατική Χερσόνησο ενδέχεται να δώσει η συμμετοχή της Βόρειας Κορέας στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, που θα γίνουν το Φλεβάρη στη νοτιοκορεατική πόλη Πιονγκτσάνγκ. Η απόφαση για τη συμμετοχή ανακοινώθηκε επίσημα μετά τη συνάντηση υψηλόβαθμων αντιπροσωπειών των δύο χωρών, την πρώτη διμερή συνάντηση μετά το Δεκέμβρη του 2015.

Χτες, ο Πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-ιν χαρακτήρισε τη βορειοκορεατική συμμετοχή «πολύ επιθυμητή» και επισήμανε ότι περαιτέρω πρόοδος στις σχέσεις των δύο χωρών δεν θα καταγραφεί χωρίς πρόοδο και στο «πυρηνικό ζήτημα». Είπε ακόμα ότι η Βόρεια Κορέα θα αντιμετωπίσει σκληρότερες διεθνείς κυρώσεις και πιέσεις αν προχωρήσει σε νέες προκλήσεις, υποστηρίζοντας ότι «η αποπυρηνικοποίηση της Χερσονήσου αποτελεί το στόχο μας και το δρόμο για την ειρήνη».

Επιπλέον, ο Μουν δήλωσε: «Μένω ανοιχτός σε κάθε συνάντηση συμπεριλαμβανομένης μιας Συνόδου Κορυφής» (τετ α τετ των ηγετών των δύο χωρών), που όμως θεωρεί ότι «πρέπει να υπάρχουν εγγυήσεις για ένα ορισμένο επίπεδο επιτυχίας».

Στην Ουάσιγκτον, η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Χέδερ Νάουερτ, δήλωσε ότι η πρόσφατη συνάντηση των δύο πλευρών «στόχευε στη διασφάλιση ασφαλών και επιτυχημένων» Αγώνων. Σύμφωνα με το «Ασοσέιτεντ Πρες», και η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σάρα Χάκαμπι Σάντερς είπε ότι η απόφαση της Βόρειας Κορέας να εκπροσωπηθεί στους Αγώνες αποτελεί μια ευκαιρία για να δει την αξία του τερματισμού της απομόνωσής της από τον υπόλοιπο κόσμο.

Πάντως, ανεξάρτητα από το πιθανό ξαναζέσταμα διπλωματικών διαβουλεύσεων, η στρατιωτική ετοιμότητα σε όλη τη γύρω περιφέρεια δυναμώνει, με δεδομένο άλλωστε ότι οι εξελίξεις στη Χερσόνησο αποτελούν μέρος ευρύτερων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και διεργασιών.

Είναι ενδεικτικά η συνεχής ενίσχυση και ο εκσυγχρονισμός των στρατιωτικών μέσων της Ιαπωνίας. Σε αυτό το πλαίσιο, προχωρά η αναθεώρηση διατάξεων του Συντάγματος που έθεταν ακόμα ορισμένα τυπικά εμπόδια για την ανάληψη δράσης των Ενόπλων Δυνάμεων εκτός συνόρων. Ετσι, όπως έγινε γνωστό, προχωρά η αγορά αμερικανικών αντιβαλλιστικών πυραύλων αξίας 130 εκατομμυρίων δολαρίων. Πρόκειται για αντιβαλλιστικούς πυραύλους που μπορούν να εκτοξευθούν είτε από αντιτορπιλικά στη θάλασσα είτε από χερσαία συστήματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ