Πέμπτη 11 Γενάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
«Επίθεση φιλίας» στο γερμανικό κεφάλαιο

Ενώ ο επίτροπος Προϋπολογισμού της ΕΕ πιέζει για αύξηση των εισφορών των χωρών - μελών ώστε να καλυφθούν οι «τρύπες» που θα προκαλέσει το Brexit

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

«Επίθεση φιλίας» στο γερμανικό μεγάλο κεφάλαιο και σε μονοπώλια που δραστηριοποιούνται κυρίως στο χρηματοπιστωτικό και τραπεζικό τομέα επιχείρησαν χτες οι Βρετανοί υπουργοί Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ και Brexit, Ντέιβιντ Ντέιβις, τόσο με αρθρογραφία τους στο γερμανικό Τύπο, όσο και με συναντήσεις που είχαν προγραμματίσει έως το βράδυ στο Βερολίνο με εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου.

Πριν την αναχώρησή τους για το Βερολίνο, οι δύο Βρετανοί υπουργοί κάλεσαν, με άρθρο τους στη γερμανική εφημερίδα «Frankfurter Allgemeine», τους Γερμανούς βιομήχανους, επιχειρηματίες να μην ορθώσουν φραγμούς στο εμπόριο της Βρετανίας με τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, έπειτα από την αποχώρησή της από την ΕΕ. «Δεν βγάζει νόημα δύο από τις μεγαλύτερες χώρες της Ευρώπης, η Βρετανία και η Γερμανία, να θέσουν μη απαραίτητους φραγμούς στο εμπόριο αγαθών και υπηρεσιών που θα μπορούσαν να βλάψουν τις μπίζνες και την οικονομική ανάπτυξη των δύο πλευρών», τόνισαν χαρακτηριστικά οι Βρετανοί υπουργοί. Μάλιστα, κάλεσαν τους Γερμανούς βιομήχανους να τους βοηθήσουν να επιτύχουν «μία συμφέρουσα συμφωνία», που θα εξασφαλίζει «το μέλλον» των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών στη Βρετανία, με το επιχείρημα ότι η συνέχιση μίας «ολοκληρωμένης προσέγγισης» στον τραπεζικό τομέα «θα συμβάλλει στην αποτροπή επανάληψης της χρηματοπιστωτικής καταστροφής του 2008 και της επακόλουθης κρίσης στην Ευρωζώνη».

Αυτά ενώ χτες πληροφορίες της εφημερίδας «Financial Times» ανέφεραν ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΕ έστειλαν, μεταξύ του περασμένου Νοέμβρη και Δεκέμβρη, «μπαράζ» υπομνημάτων σε 15 κορυφαίες ευρωπαϊκές βιομηχανίες διαφόρων κλάδων (π.χ. αεροναυπηγικής, διαχείρισης υδάτινων πόρων κ.ά.), προκειμένου να προετοιμαστούν για το ενδεχόμενο να μην υπάρξει εμπορική συμφωνία που να ρυθμίζει τις μελλοντικές σχέσεις των 27 χωρών της ΕΕ με τη Βρετανία, μετά το Μάρτη του 2019.

Οι πληροφορίες ενισχύονται και από την προχτεσινή προτροπή του επικεφαλής των διαπραγματευτών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της ΕΕ για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ, στις κυβερνήσεις χωρών της ΕΕ, ότι οι διαπραγματεύσεις με τους Βρετανούς μπορεί να λήξουν χωρίς την επίτευξη συμφωνίας για τις διμερείς εμπορικές σχέσεις μετά την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ...

Ψάχνουν να καλύψουν τις «τρύπες» του προϋπολογισμού της ΕΕ

Οι διεργασίες και οι αβεβαιότητες που προκαλεί το παζάρι για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ δημιουργούν μεταξύ άλλων «μεγάλες τρύπες» σε πηγές χρηματοδότησης του προϋπολογισμού της ΕΕ από το 2020 και μετά. Χτες, ο επίτροπος Προϋπολογισμού της ΕΕ, Γκίντερ Ετινγκερ, παρουσίασε στις Βρυξέλλες τις πρώτες κατευθύνσεις της Κομισιόν για τον επταετή προϋπολογισμό της ΕΕ (Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο), μετά το 2020, επισημαίνοντας ότι το κενό που αφήνει στα έσοδα της ΕΕ η αποχώρηση της Μ. Βρετανίας εκτιμάται περί τα 12-15 δισ. ευρώ ετησίως, το οποίο θα πρέπει να καλυφθεί από τα υπόλοιπα 27 κράτη - μέλη.

Επιπλέον, ο Γερμανός επίτροπος τόνισε ότι πέρα από τις επενδύσεις σε ανάπτυξη, θέσεις εργασίας και καινοτομία, ο προϋπολογισμός της ΕΕ θα πρέπει μετά το 2020 να αντιμετωπίσει τις μείζονες προκλήσεις της επόμενης δεκαετίας, ψηφιακή επανάσταση, παγκοσμιοποίηση, κλιματική αλλαγή, μετανάστευση, προστασία των συνόρων, άμυνα και ασφάλεια. Ο Ετινγκερ, μάλιστα, πρότεινε να εγκαταλειφθεί το όριο του 1% του κοινοτικού ΑΕΠ και να φτάσει ακόμη και το 1,2% του ΑΕΠ της ΕΕ.

Η Μέι προειδοποιεί για αλλαγές στη μετανάστευση...

Με φόντο όλα τα παραπάνω, η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι προειδοποίησε ότι μετά την αποχώρηση της χώρας της από την ΕΕ θα αλλάξει η μεταναστευτική πολιτική, προβλέποντας «σημαντικά» μέτρα για τον έλεγχο των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών προς το Ηνωμένο Βασίλειο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ανετη η έγκριση του νομοσχεδίου για το Brexit (2020-01-10 00:00:00.0)
Προσωρινή συμφωνία, πριν από τα επόμενα παζάρια (2017-12-09 00:00:00.0)
Συναντήσεις έκφρασης ιδιαίτερων συμφερόντων στην ΕΕ (2016-06-28 00:00:00.0)
Ανησυχία για την «επόμενη μέρα» (2016-06-25 00:00:00.0)
«Αισιοδοξία» Κάμερον - Μέρκελ για συμφωνία εντός Φλεβάρη (2016-01-27 00:00:00.0)
Παζάρια Κάμερον σε Βερολίνο και Βουδαπέστη (2016-01-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ