Σάββατο 13 Γενάρη 2018 - Κυριακή 14 Γενάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΚΗ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Συνεχίστηκαν οι καταθέσεις των μαρτύρων της Πολιτικής Αγωγής

Με την κατάθεση της βουλευτή του ΚΚΕ, Λιάνας Κανέλλη, από τους μάρτυρες της Πολιτικής Αγωγής, συνεχίστηκε την Πέμπτη η δίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή. Η μάρτυρας αναφερόμενη στη δολοφονική επίθεση εναντίον των κομμουνιστών και συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ από τη Χρυσή Αυγή, στο Πέραμα, το 2013, τόνισε καταρχάς ότι οι χρυσαυγίτες ως ναζιστές μισούν και πολεμάνε τους κομμουνιστές. Ανέφερε ότι στόχο είχε να τρομοκρατηθούν οι εργαζόμενοι στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη και να μην μπαίνουν στα σωματεία. «Οι χρυσαυγίτες είχαν δηλώσει σε όλους τους τόνους ότι θα ελέγξουν το Πέραμα. Εγιναν δηλώσεις από πολλά πρόσωπα, από τους Μίχο, Παναγιώταρο, Λαγό. Επεδίωκαν να μη συνεχιστεί ο αγώνας για καλύτερα μεροκάματα, συνθήκες εργασίας, συμβάσεις, να μην πολλαπλασιαστεί η ισχύς των αντιστεκόμενων στη διάλυση της Ζώνης», ανέφερε. «Είμαι στη Βουλή από το 2000. Οι άνθρωποι που τάσσονται με το κεφάλαιο δεν θα είχαν καλύτερο εκπρόσωπο από τη Χρυσή Αυγή. Εχουν κάνει 100 - 150 Ερωτήσεις στη Βουλή για τους εφοπλιστές. Εκφράζουν το εφοπλιστικό κεφάλαιο, τους εργολάβους, τους υπεργολάβους, τον εκβιασμό στα μεροκάματα, έχουν τσιράκια στη Ζώνη. Εχουν ζητήσει να μη φορολογείται γενικότερα το εφοπλιστικό κεφάλαιο», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Η μάρτυρας ήταν ιδιαίτερα διαφωτιστική για το ρόλο του Νίκου Μιχαλολιάκου, υπογραμμίζοντας ότι τίποτα δεν γίνεται χωρίς την αρχηγική εντολή. Αναφερόμενη στη δήλωση του Μιχαλολιάκου περί ανάληψης της «πολιτικής ευθύνης» για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, είπε ότι «το έκανε γιατί δεν είχε περιθώρια να ισχυρίζεται ότι δεν ξέρει, καθώς υπήρχε αντίδραση. Θα υπονόμευε την αρχηγική του θέση. Πολιτική ευθύνη σημαίνει "μην τολμήσετε να αλλάξετε ιδέες επειδή πιάστηκε ο Ρουπακιάς. Συνεχίστε τη γραμμή που ξέρετε"». Και πρόσθεσε η μάρτυρας: «Χαρακτηριστικό του φασισμού είναι η δειλία. Η εξόντωση των Εβραίων στο Αουσβιτς και μετά η άρνηση όσων έγιναν. Η δήλωση Μιχαλολιάκου δείχνει ότι θα στείλει στον Καιάδα όποιον κι αν είναι, αρκεί να μείνει αλώβητος ο αρχηγός. Δεν πάτησε κανένα κουμπί με τα χεράκια του ο Χίτλερ στο Αουσβιτς».

Για τον χρυσαυγίτη δολοφόνο του Παύλου Φύσσα, Γ. Ρουπακιά, κατέθεσε ότι «δεν ήταν περαστικός, αλλά εκπαιδευμένος σφαγέας, μαχαιροβγάλτης. Δεν ξέρω μαχαιροβγάλτες να σκοτώνουν τυχαία».

Για τη δολοφονική επίθεση στους Αιγύπτιους αλιεργάτες τόνισε πως αντίστοιχα προβλήματα είχαν συμπατριώτες τους αλιεργάτες στη Μηχανιώνα: «Επειδή είναι οργανωμένοι, είναι διπλά επικίνδυνοι για τους χρυσαυγίτες. Είναι διπλά στόχος τους».

Η βουλευτής του ΚΚΕ για την επίθεση εναντίον της ανέφερε ότι «ήταν προαποφασισμένη. Λέει ο αρχηγός θα τους κυνηγήσουμε και έρχεται ο Κασιδιάρης και με πλακώνει μέσα στο στούντιο. Ο Κασιδιάρης ήταν ο ευνοούμενος του αρχηγού. Πιστεύω πως είχε σχεδιαστεί να γίνει αρχικά κατά της Ρένας Δούρου. Εγώ αντέδρασα. Το έχουν κάνει και ομοϊδεάτες τους αυτό, στο εξωτερικό, στην τηλεόραση». Η Λιάνα Κανέλλη περιέγραψε τα τέσσερα χτυπήματα που υπέστη και τόνισε πως «ήταν μια βαριά επίθεση».

Η μάρτυρας αναφέρθηκε κατά την εξέτασή της και στο θέμα των «συσσιτίων μόνο για Ελληνες», λέγοντας χαρακτηριστικά: «Είναι ρατσιστές. Τα έκαναν για να εξευτελίσουν όσους πεινάνε και να έχουν τους Ελληνες να εξαρτώνται από αυτούς. Να τους στρέφουν κατά των λοιπών, ότι φταίνε οι ξένοι... Το "καθαρό αίμα" κριτήριο αν θα φας, αν θα ζήσεις, αν θα πεθάνεις. Είναι μεγκελική θεώρηση».

Στη δίκη ξεκίνησε, στη συνέχεια, να καταθέτει το μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος, Χρήστος Κατσώτης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ