Παρασκευή 19 Γενάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΒΟΥΛΗ
Ερώτηση του ΚΚΕ για τα προβλήματα του προσωπικού αγώνων

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το δυναμικό που απασχολείται στη διεξαγωγή αγώνων των τοπικών πρωταθλημάτων ερασιτεχνικών σωματείων (κριτές, διαιτητές, γραμματεία, χρονομέτρες κ.λπ.) από τη νέα αύξηση της φορολογίας ήταν το αντικείμενο Ερώτησης των βουλευτών του ΚΚΕ Γιάννη Γκιόκα, Σάκη Βαρδαλή, Λιάνας Κανέλλη, Νίκου Καραθανασόπουλου, Διαμάντως Μανωλάκου και Μανώλη Συντυχάκη, προς την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λυδία Κονιόρδου. Τα προβλήματα εστιάζονται στην εφαρμογή από τις αρχές του χρόνου της διάταξης νόμου η οποία αφενός αυξάνει τη φορολογία στις αμοιβές, οι οποίες παραμένουν όμως στα ίδια επίπεδα, αλλά και ουσιαστικά απαγορεύει σε συνταξιούχους και ανέργους τη συμμετοχή τους ως προσωπικού διεξαγωγής αγώνα.

Συγκεκριμένα, στην Ερώτηση αναφέρονται τα εξής:

«Σύμφωνα με τους ανθρώπους των Αθλητικών Ομοσπονδιών, η εφαρμογή από 1/1/2018 του νόμου 4387/2016, που αφορά τους αμειβόμενους με περιστασιακή απασχόληση και με τίτλο κτήσης που συμμετέχουν στα πρωταθλήματα των Αθλητικών Ομοσπονδιών, δημιουργεί εμπόδια στη διεξαγωγή των αγώνων. Πρόκειται για εκείνο το δυναμικό (κριτές, διαιτητές, χρονομέτρες, γραμματεία κ.λπ.) που χωρίς αυτό δεν μπορεί να διεξαχθεί κανένας αγώνας για κανένα άθλημα.

Πιο συγκεκριμένα, πριν την εφαρμογή του νόμου, από την περιστασιακή αυτή απασχόληση υπήρχε ένα 20% που παρακρατούνταν ως φόρος. Δηλαδή, από τα 15 ευρώ κατά μέσο όρο που έπαιρνε, για παράδειγμα, ένας κριτής σε έναν αγώνα, επέστρεφε ως φόρο 3 ευρώ. Με τη νέα διάταξη, στα 20%, προστίθεται άλλο ένα 26,95%, δηλαδή σύνολο 47%, χωρίς παράλληλα να αλλάζει η αμοιβή.

Επιπλέον, χρειάζεται να ειπωθεί ότι σύμφωνα με τους ανθρώπους των Ομοσπονδιών το δυναμικό αυτό αποτελούνταν σε μεγάλο βαθμό από συνταξιούχους και ανέργους, που με βάση τη νέα διάταξη είναι απαγορευτικό να συμμετέχουν σε αγώνα, αφού αυτομάτως χάνουν οι μεν το 60% ποσοστό της σύνταξης, οι δε το επίδομα ανεργίας.

Είναι επίσης ζητούμενο το αν θα εκδηλωθεί ενδιαφέρον για τους αγώνες, από τη στιγμή που η τελική αμοιβή, όπως θα διαμορφωθεί, δεν θα καλύπτει σε πολλές περιπτώσεις ούτε τη μετακίνησή τους.

Ερωτάται η κα υπουργός τι μέτρα θα πάρει:

-- Για να λυθεί το πρόβλημα, ώστε να μην διαταραχθεί η διεξαγωγή των αγώνων στα πρωταθλήματα των ερασιτεχνικών σωματείων

-- Για να μη μεταφερθεί το κόστος στα σωματεία και τις Ομοσπονδίες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ