Παρασκευή 19 Γενάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΕΠΙΚΑΙΡΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να ανακληθεί άμεσα η απόλυση της συνδικαλίστριας από την «Σαβοϊδάκης»

Με υπεκφυγές του τύπου «ναι μεν αλλά» προσπάθησε η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου, χτες από το βήμα της Βουλής, να προσπεράσει τα ερωτήματα που της έθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης, κατά τη συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης για το ποια μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση ώστε η εταιρεία «Σαβοϊδάκης» να ανακαλέσει την παράνομη και καταχρηστική απόλυση σε βάρος της συνδικαλίστριας Μ. Καμίτση.

Η εργαζόμενη έχει εκλεγεί μέλος της διοίκησης του Συνδικάτου Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Ηρακλείου και η εργοδοσία την απέλυσε στις 7/12/2017, εξαιτίας της συνδικαλιστικής της δράσης. Συγκεκριμένα, η συνδικαλίστρια πρωτοστατούσε στην ανάδειξη των άσχημων συνθηκών εργασίας, καταγγέλλοντας την καταστρατήγηση του ωραρίου και της σύμβασης εργασίας χωρίς την καταβολή υπερωριών, τις καθυστερήσεις επί μήνες στην καταβολή των μισθών, των δώρων και των επιδομάτων, τις χρωστούμενες άδειες παρελθόντων ετών, τις κάμερες στους χώρους δουλειάς, την παρεμπόδιση της συνδικαλιστικής δράσης με εκβιασμούς και απειλές σε βάρος των εργαζομένων. Σαράντα μέρες πριν την απόλυση, οι καταγγελίες είχαν επιβεβαιωθεί σε τριμερή συνάντηση στην Επιθεώρηση Εργασίας. Αντί ωστόσο η εργοδοσία να εφαρμόσει τα ελάχιστα που προβλέπει η Συλλογική Σύμβαση, απέλυσε τη συνδικαλίστρια, απειλώντας μάλιστα με μηνύσεις την ίδια και το Συνδικάτο.

«Η μεγαλοεργοδοσία έχει ξεσαλώσει στην κυριολεξία και εσείς ως κυβέρνηση παίζετε τον χαβά της. Πατά πάνω στις αβάντες που της κάνετε με την πολιτική σας, όπως όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, με την εργασιακή ζούγκλα που έχει επιβληθεί, την τρομοκράτηση των εργαζομένων για να είναι εύκολα χειραγωγήσιμοι από τα αφεντικά», ανέφερε ο Μ. Συντυχάκης, ζητώντας από την υπουργό να πει τι θα κάνει για την επαναπρόσληψη της συνδικαλίστριας, για να σταματήσει κάθε προσπάθεια τρομοκράτησης των εργαζομένων και ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής της δράσης και για την εφαρμογή της ΣΣΕ.

Η υπουργός παραδέχτηκε ότι «πρόκειται καταφανώς για παράνομη απόλυση», σε σχέση ωστόσο με τις ενέργειες της κυβέρνησης ισχυρίστηκε ότι «αυτό που πρόκειται να κάνουμε άμεσα είναι να καλέσουμε την επιχείρηση σε τριμερή σύσκεψη στο υπουργείο Εργασίας, προκειμένου να απαιτήσουμε την ανάκληση της απόλυσης», ενώ αναφέρθηκε και στη δυνατότητα το ΣΕΠΕ σε δεύτερο βαθμό να αιτηθεί επίσης την ανάκληση της απόλυσης. Εσπευσε επιπλέον να προσθέσει ότι «σε κάθε περίπτωση, υπάρχουν πάντα και τα δικαστήρια».

Απαντώντας στις αναφορές για... «άμεση» δράση του υπουργείου, ο βουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε την καθυστέρηση πάνω από ενός μήνα προτού το υπουργείο να παραδεχτεί ότι πρόκειται για παράνομη απόλυση. Οσο για τις τριμερείς, υπενθύμισε ότι συνήθως καταλήγουν στο «τι να κάνουμε, η αγορά εργασίας είναι αυτή. Δεν μπορούμε να λύσουμε το πρόβλημα», την ίδια ώρα που η κυβέρνηση συνεχώς ενισχύει τα όπλα της εργοδοσίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ