Παρασκευή 19 Γενάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Εκτόνωση της έντασης στις σχέσεις Ιορδανίας - Ισραήλ

ΑΜΜΑΝ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΡΑΜΑΛΑ.--

Συμφωνία για εκτόνωση της πολύμηνης έντασης που επικρατούσε στις σχέσεις Ιορδανίας - Ισραήλ ανακοίνωσαν αξιωματούχοι αμφοτέρων των χωρών, με αφορμή τα προβλήματα που προκάλεσε η περσινή δολοφονία δύο νεαρών εργατών παλαιστινιακής καταγωγής από Ισραηλινό φρουρό ασφαλείας, στην πρεσβεία του Ισραήλ στην Ιορδανία, για προσωπική υπόθεση του τελευταίου.

Οπως ανακοίνωσαν Ιορδανοί αξιωματούχοι, το Ισραήλ απολογήθηκε ήδη επίσημα για το θάνατο των δύο νεαρών. Ο Ιορδανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Μοχάμαντ αλ Μομάνι δήλωσε πως το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών με επιστολή χτες εξέφρασε «βαθιά λύπη και απολογία» για το συμβάν, διαβεβαιώνοντας πως οι ισραηλινές αρχές θα πάρουν τα προσήκοντα «νομικά μέτρα» για την αντιμετώπιση της υπόθεσης. Ο Μομάνι ανακοίνωσε επίσης πως το Ισραήλ θα αντικαταστήσει τον Ισραηλινό πρέσβη Εϊνάτ Σλάιν που παρείχε πλήρη κάλυψη στον φρουρό ασφαλείας που δολοφόνησε τους δύο νεαρούς εργάτες.

Σε κλίμα αυξημένης έντασης στην ευρύτερη περιοχή, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς ξεκίνησε την περιοδεία του σε Αίγυπτο, Ιορδανία και Ισραήλ, σε μία προσπάθεια να πλασάρει το «ειρηνευτικό σχέδιο» της κυβέρνησης των ΗΠΑ, παρά τις έντονες αντιδράσεις που έχει προκαλέσει στην Παλαιστινιακή ηγεσία και πολλές μουσουλμανικές χώρες η απόφαση του Προέδρου Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Δολοφονία Παλαιστίνιου και εισβολή στην Τζενίν

Νωρίτερα, οι ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις δολοφόνησαν σε χωριό της Δυτικής Οχθης χτες ξημερώματα στην Τζενίν τον 22χρονο Παλαιστίνιο Αχμεντ Τζαράρ, κατηγορώντας τον πως ήταν ο δράστης της πρόσφατης δολοφονίας ενός Εβραίου εποίκου ραβίνου. Οι Ισραηλινοί είπαν πως ο νεαρός ήταν μέλος της ισλαμικής «Χαμάς» και καταζητούνταν. Ωστόσο, το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε πως το θύμα ήταν ένας 30χρονος εργάτης, ξάδελφος του καταζητούμενου με ίδιο ονοματεπώνυμο. Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι κατήγγειλαν επίσης τις κατοχικές αρχές πως εισέβαλαν σε σπίτια στην πόλη Τζενίν, κατεδαφίζοντας τρία που ανήκαν στη μεγαλύτερη οικογένεια των Τζαράρ, με μπουλντόζες του στρατού.

Στην έφοδο των ισραηλινών δυνάμεων συνελήφθησαν αρκετοί νεαροί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ