Σάββατο 20 Γενάρη 2018 - Κυριακή 21 Γενάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 37
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΡΒΙΑ - ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Κόντρες με φόντο τη δολοφονία Ιβάνοβιτς

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.--

Με επιπρόσθετη ένταση τροφοδοτεί τις σχέσεις Βελιγραδίου - Πρίστινας η εν ψυχρώ εκτέλεση του Σέρβου πολιτικού Ολιβερ Ιβάνοβιτς, στη Μιτρόβιτσα του Κοσσυφοπεδίου, την περασμένη Τρίτη, έξω από τα γραφεία του κόμματός του. Κι αυτό γιατί σημειώθηκε σε μία περίοδο κατά την οποία αφενός η κυβέρνηση των Κοσσοβάρων Αλβανών προσπαθεί να καθυστερήσει και να εμποδίσει με κάθε τρόπο τη συγκρότηση ειδικού δικαστηρίου για τα εγκλήματα των πρώην αυτονομιστών του ΟΥΤΣΕΚΑ και αφετέρου ασκούνται έντονες πιέσεις κυρίως από τις Βρυξέλλες, για «κουκούλωμα» των διαφορών ανάμεσα σε Σερβία και Κοσσυφοπέδιο, με απώτερο στόχο τη μεσοπρόθεσμη ένταξή τους στην ΕΕ με φόντο τον κλιμακούμενο ενδοϊμπεριαλιστικό ανταγωνισμό στα Βαλκάνια ανάμεσα σε ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσία, για τον έλεγχο σφαιρών επιρροής, αγορών και ενεργειακών διαδρομών.

Στην Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα αναμένεται αυτό το Σαββατοκύριακο ο Σέρβος Πρόεδρος, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, σε μία προσπάθεια να δείξει τάχα ότι νοιάζεται για τα δικαιώματα και την «ασφάλεια» των χιλιάδων Σέρβων που έχουν απομείνει κυρίως στο βόρειο τμήμα του προτεκτοράτου, ενώ επιχειρεί να εκμεταλλευτεί πολιτικά τη δολοφονία Ιβάνοβιτς για να «ξεπλύνει» πιθανές ευθύνες και της δικής του κυβέρνησης ή να εκβιάσει ανταλλάγματα στο μεγάλο παζάρι που κάνει χρόνια τώρα με την κυβέρνηση στο Κοσσυφοπέδιο, στο πλαίσιο των κοινών προσπαθειών για ένταξη στην ΕΕ. Η επίσκεψή του γίνεται βεβαίως μετά την εξασφάλιση σχετικής άδειας από την κυβέρνηση του πρωθυπουργού του Κοσσυφοπεδίου, Ράμους Χαραντινάι, τον οποίο κατά τ' άλλα η Σερβία κατηγορεί για εγκλήματα πολέμου από τον καιρό που και αυτός ήταν ένας από τους βασικούς διοικητές του ΟΥΤΣΕΚΑ.

Ο Σέρβος υπουργός Εσωτερικών, Νεμπόισα Στεφάνοβιτς, αναφέρθηκε την Παρασκευή στην επίσκεψη του Προέδρου Βούτσιτς στο Κοσσυφοπέδιο, λέγοντας ότι θα επιδιώξει «να δείξει πως με την παρουσία του δεν επιθυμεί μόνο την ειρήνη, αλλά και να διαβεβαιώσει ότι οι άνθρωποι εκεί δεν έχουν ξεχαστεί». Χαρακτήρισε το Κοσσυφοπέδιο «τμήμα της χώρας μας στο οποίο σήμερα δεν έχουμε πλήρη δικαιοδοσία, αλλά ανεξάρτητα από αυτό, φροντίζουμε τους ανθρώπους μας που ζουν εκεί και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε». Επέκρινε την κυβέρνηση στην Πρίστινα για «απαράδεκτη αντίδραση» σε σχέση με τη δολοφονία Ιβάνοβιτς, κατηγορώντας την ότι δεν συνεργάζεται όπως θα έπρεπε για την εξιχνίαση του εγκλήματος.

Οι «νουθεσίες» της ΕΕ

Ο επίτροπος της ΕΕ για τις Σχέσεις Καλής Γειτονίας και Διεύρυνσης, Γιοχάνες Χαν, μιλώντας στο αυστριακό πρακτορείο ειδήσεων APA, είπε ότι η Σερβία και το Μαυροβούνιο έχουν προχωρήσει «πιο πολύ» από άλλες χώρες της περιοχής όσον αφορά στην ενταξιακή διαδικασία. Επισήμανε, ωστόσο, ότι αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα πως οι δύο χώρες θα είναι και οι πρώτες που «θα φτάσουν πρώτες στο τέρμα», επειδή, όπως είπε, «υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν».

Ο ίδιος κατέληξε λέγοντας: «Οποιος θέλει να ενταχθεί στην ΕΕ το 2025 θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις έως το 2023. Θα πρέπει να μάθει να ζει υπό τον κανόνα του νόμου και να έχει επιλύσει όλα τα συνοριακά ζητήματα. Σε καμία περίπτωση δεν θα δεχτούμε χώρες που έχουν ανοικτά συνοριακά ζητήματα με τους γείτονές τους». Μόνο που όλα αυτά τα «συνοριακά προβλήματα» είναι το αποτέλεσμα της ιμπεριαλιστικής επέμβασης που διέλυσε και αιματοκύλισε την ενιαία Γιουγκοσλαβία, την οποία εξαπέλυσαν οι δήθεν «σωτήρες» ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ