Σάββατο 20 Γενάρη 2018 - Κυριακή 21 Γενάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΕΞ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΑΛΒΑΝΙΑΣ
Διαβουλεύσεις για διευθετήσεις στο πλαίσιο ΝΑΤΟ, ΕΕ, κεφαλαίου

Από προηγούμενη συνάντηση των ΥΠΕΞ Ελλάδας - Αλβανίας

Eurokinissi

Από προηγούμενη συνάντηση των ΥΠΕΞ Ελλάδας - Αλβανίας
Στην Κορυτσά βρίσκεται από την Παρασκευή ο Ελληνας ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιάς για διαβουλεύσεις με τον Αλβανό ομόλογό του Ντ. Μπουσάτι, πάνω σε ανοιχτά ζητήματα μεταξύ των δύο πλευρών, στο πλαίσιο των γενικότερων διευθετήσεων που προωθούνται στη Βαλκανική, προς διασφάλιση θέσεων του ευρωατλαντικού άξονα και των μπίζνες του.

Είχε προηγηθεί συνάντησή τους μέσα Νοέμβρη στην Κρήτη, ενώ πρόσφατα ο Αλβανός ΥΠΕΞ έβαζε ξανά θέμα «Τσάμηδων», ως κάτι που εκκρεμεί να λυθεί μεταξύ των δυο χωρών. Συγκεκριμένα, έλεγε ότι στο «πακέτο» των συζητήσεων μεταξύ των δύο πλευρών («διασυνοριακή συνεργασία», θαλάσσιες ζώνες, δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας, νεκροταφεία Ελλήνων στρατιωτών που έπεσαν στον ελληνοϊταλικο πόλεμο κ.ά.), συμπεριλαμβάνεται και το «ζήτημα της Τσαμουριάς», ως κομμάτι της άρσης του λεγόμενου εμπολέμου από την εποχή του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Οπως εξηγούσε τότε, τα ζητήματα αυτά εντάσσονται στο «πρώτο πακέτο» των ζητημάτων που συζητιούνται με την Ελλάδα, με δεύτερο «τα τρέχοντα ζητήματα που αφορούν τα δικαιώματα της εθνικής ελληνικής μειονότητας», το οποίο «συνδυάζεται με τα δικαιώματα των Αλβανών που ζουν στην Ελλάδα». Επίσης, όπως είπε, υπάρχουν προξενικά θέματα που πρέπει να επιλυθούν, προκειμένου «να διευκολυνθούν οι συμπατριώτες μας, τόσο από τις άδειες οδήγησης όσο και για την προστασία και προώθηση των δικαιωμάτων τους, όσων ζουν στην Ελλάδα».

Ως «τρίτο πακέτο» ο Αλβανός ΥΠΕΞ περιέγραφε το «πακέτο του μέλλοντος», λέγοντας ότι αφορά θέματα που σχετίζονται με την τελική διευθέτηση του συνοριακού καθεστώτος, καθώς υπάρχουν ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα από τη μία πλευρά, και από την άλλη η απόφαση του 2009, του συνταγματικού δικαστηρίου της Αλβανίας, που ακύρωσε προηγούμενη συμφωνία Αθήνας και Τιράνων για τη ρύθμιση αυτών των ζωνών. Μια τέτοια ρύθμιση θα ανοίξει δρόμους για τοποθετήσεις και ακόμα πιο εντατική εκμετάλλευση από πλευράς πολυεθνικών ομίλων πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων στο Ιόνιο και την Αδριατική.

Από πλευράς ελληνικού ΥΠΕΞ, λέγεται ότι δηλώσεις περί «Τσαμουριάς» κ.λπ. δεν βοηθούν στην καλλιέργεια καλού κλίματος μεταξύ των δύο πλευρών. Με δεδομένη άλλωστε τη βούληση της αλβανικής αστικής τάξης, μετά το ΝΑΤΟ, να ενταχθεί και στην ΕΕ, η Αθήνα παραπέμπει και στα εμπόδια που μπορεί να βάλει στα Τίρανα σ' αυτήν την πορεία τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ