Τρίτη 23 Γενάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
«Ναι» του SPD σε διαπραγματεύσεις για μεγάλο συνασπισμό

Με μικρή πλειοψηφία ενέκρινε το συνέδριο των Σοσιαλδημοκρατών την έναρξη των κυβερνητικών συνομιλιών με τους χριστιανοδημοκράτες

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Την έναρξη των διαπραγματεύσεων για συνέχιση του μεγάλου συνασπισμού με Χριστιανοδημοκράτες/Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU) υπερψήφισε με μικρή πλειοψηφία το συνέδριο των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) την Κυριακή στη Βόννη. «Ναι» ψήφισαν 362 σύνεδροι (56,4%) και «όχι» 279 σύνεδροι (43,4%), ενώ υπήρχε και μία αποχή. Θυμίζουμε πως το συνέδριο ενέκρινε το αποτέλεσμα των διερευνητικών συνομιλιών των δύο πλευρών (12 Γενάρη), δίνοντας το «πράσινο φως» για επίσημες διαπραγματεύσεις για σχηματισμό κυβέρνησης, οι οποίες αναμένεται να αρχίσουν άμεσα. Αλλά και το τελικό αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων θα πρέπει να εγκριθεί από ένα δημοψήφισμα μεταξύ των περίπου 450.000 μελών του SPD. Διαφορετικά υπάρχει η πιθανότητα μιας μειοψηφικής κυβέρνησης ή νέων εκλογών.

Χτες συναντήθηκαν οι ηγεσίες των CDU/CSU - SPD, Αγκελα Μέρκελ, Χορστ Ζεεχόφερ και Μάρτιν Σουλτς, προκειμένου να καθορίσουν την περαιτέρω διαδικασία των διαπραγματεύσεων, με στόχο αυτές να διαρκέσουν ως τις αρχές ή τα μέσα Φλεβάρη. Οι δυο πλευρές υπολογίζουν πριν ή μετά το Πάσχα (αρχές Απρίλη) - μισό χρόνο μετά τις εκλογές της 24ης Σεπτέμβρη - να έχει βρεθεί κυβερνητική λύση.

Η πρόεδρος της CDU και υπηρεσιακή καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, καλωσόρισε προχτές το αποτέλεσμα του συνεδρίου, που «ανοίγει το δρόμο για διαπραγματεύσεις συνασπισμού». Η Μέρκελ έχει εκφράσει επανειλημμένα την επιθυμία της για «σταθερή κυβέρνηση», δηλαδή όχι μειοψηφική. Ο πρόεδρος της CSU, Χ. Ζεεχόφερ, εμφανίστηκε ικανοποιημένος, όμως ξεκαθάρισε πως δεν θα υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση των αποφάσεων των διερευνητικών.

Οι Σοσιαλδημοκράτες αναζητούν άλλοθι

Τόσο κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, όσο και στις δηλώσεις που ακολούθησαν, η ηγεσία του SPD προσπάθησε να υπογραμμίσει τις «σκληρές διαπραγματεύσεις» που προηγήθηκαν και θα ακολουθήσουν, προκειμένου να «βελτιωθεί το αποτέλεσμα των διερευνητικών». Στην πραγματικότητα, τα δυο κόμματα του κεφαλαίου, που έχουν ήδη συγκυβερνήσει δύο φορές (2005 και 2013), ταυτίζονται στη βασική γραμμή ενίσχυσης της γερμανικής καπιταλιστικής οικονομίας, ενώ τα προεκλογικά τους προγράμματα ήταν πανομοιότυπα.

Ενδεικτικά, στις «σκληρές» διαπραγματεύσεις - όπως αναφέρθηκε και στο συνέδριο - περιλαμβάνονται τρία επουσιώδη ζητήματα και σε καμία περίπτωση παροχές προς το λαό:

  • Να μπουν ορισμένοι «κανόνες» στην προσωρινή - ορισμένου χρόνου εργασία (περιλαμβάνεται και στο πρόγραμμα της CDU). Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα οξυμένο για τους νέους εργαζόμενους που εξαναγκάζονται να δουλεύουν «από σύμβαση σε σύμβαση», με αβέβαιο μέλλον και μεγάλο αίσθημα ανασφάλειας. Οι εργοδοτικές ενώσεις απαιτούν από την επόμενη κυβέρνηση «απεριόριστη ευελιξία» των εργασιακών σχέσεων.
  • Τα πρώτα βήματα προς την κατάργηση της περίθαλψης «δύο ταχυτήτων», δηλαδή ένα βασικό πακέτο «ίσων παροχών» μεταξύ των ασφαλισμένων με «κρατική» και ιδιωτική ασφάλιση. Πάντως η φράση «πρώτα βήματα» φανερώνει «πόσο λίγο πιστεύουν οι Σοσιαλδημοκράτες σε μια θεμελιώδη αλλαγή του ασφαλιστικού συστήματος και στην κατάργηση της ιδιωτικής ασφάλισης», σχολιάζει ο γερμανικός Τύπος. Επίσης οι εργοδότες έχουν απορρίψει οποιαδήποτε αύξηση στις εισφορές τους, όπως και στις δημόσιες δαπάνες για υγειονομική περίθαλψη ή συντάξεις.
  • Επαναδιαπραγμάτευση της «οικογενειακής επανένωσης» των προσφύγων με επικουρική προστασία.

Η στρατηγική σύμπλευση των δύο δυνητικών κυβερνητικών εταίρων φάνηκε και από το επιχείρημα που πρόταξαν στο συνέδριο σχεδόν όλοι οι αντίπαλοι της συνέχισης του μεγάλου συνασπισμού: «Το SPD ολοένα και συρρικνώνεται (σ.σ. εκλογικά) μετά από κάθε συμμετοχή του σε κυβέρνηση της Μέρκελ». Ο Σουλτς προειδοποίησε πως σε περίπτωση νέων εκλογών το αποτέλεσμα θα είναι ακόμη χειρότερο για το SPD. «Τελικά, αποφασίζουμε ποιος θα είναι ο δρόμος για τη χώρα μας και την Ευρώπη», είπε ακόμη στην ομιλία του ο Μ. Σουλτς και τόνισε πως το κόμμα πρέπει να αναλάβει την ευθύνη «χωρίς φόβο, χωρίς θλίψη», αλλά «με θάρρος».

Προβληματισμός βιομηχάνων και επιχειρηματιών

«Το αποτέλεσμα του συνεδρίου του SPD δεν παρέχει κανένα λόγο να ανασάνουμε με ανακούφιση. Η ψηφοφορία θέτει νέα μεγάλα εμπόδια για επιτυχημένες διαπραγματεύσεις», δήλωσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γερμανικών Βιομηχανιών (BDI), Ντίτερ Κεμπφ, προσθέτοντας πως «το κόστος (σ.σ. ενός μεγάλου συνασπισμού) απειλεί να αποδειχθεί ακόμη υψηλότερο από αυτό που ήδη φοβόμασταν». Κάλεσε «η οικονομική πολιτική να μπει στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων».

Aντίστοιχα, ο γγ του Οικονομικού Συμβουλίου της CDU, Βόλφγκανγκ Στάιγκνερ, προειδοποίησε για περαιτέρω παραχωρήσεις στο SPD και κάλεσε τη Χριστιανική Ενωση να μην μετακινηθεί «ούτε ένα χιλιοστό» προς το SPD. Οι συμφωνίες των διερευνητικών συνομιλιών είναι ήδη «ένα τεράστιο τεστ αντοχής για τους επιχειρηματικούς ομίλους της Γερμανίας και για τις θέσεις εργασίας». Το Οικονομικό Συμβούλιο της CDU - δεν ανήκει στην οργανωτική δομή του κόμματος - αντιπροσωπεύει σε εθνικό επίπεδο περίπου 12.000 επιχειρηματίες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ