Τρίτη 23 Γενάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΕΕ
Στο επίκεντρο οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή

Ο Μ. Αμπάς με την Φ. Μογκερίνι

Copyright 2018 The Associated

Ο Μ. Αμπάς με την Φ. Μογκερίνι
Συνεδρίασε χτες με τη συμμετοχή του Ελληνα ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιά το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, όπου οι υπουργοί προχώρησαν σε «ανταλλαγή απόψεων» σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, ειδικότερα την ανακήρυξη από τις ΗΠΑ της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ. Είχαν δε συνάντηση με τον Μ. Αμπάς, Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, ο οποίος επανέλαβε την έκκλησή του να γίνει η Ανατολική Ιερουσαλήμ πρωτεύουσα των Παλαιστινίων και κάλεσε τα κράτη - μέλη της ΕΕ να αναγνωρίσουν αμέσως ένα κράτος της Παλαιστίνης, υποστηρίζοντας πως αυτό δεν θα δημιουργούσε προβλήματα στις διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ για μια ειρηνική διευθέτηση στην περιοχή.

Η επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι, αρκέστηκε να τον «διαβεβαιώσει» πως η ΕΕ «υποστηρίζει» τη φιλοδοξία του να γίνει η Ανατολική Ιερουσαλήμ πρωτεύουσα ενός παλαιστινιακού κράτους. Και κάλεσε αυτούς που εμπλέκονται στη διαδικασία να ομιλούν και να ενεργούν «με σύνεση», με αίσθημα ευθύνης, ακόμα να μην διεκδικούν οι ΗΠΑ το ρόλο του μοναδικού συνομιλητή με το Ισραήλ στη διαδικασία της περιλάλητης «ειρηνευτικής διαδικασίας» στην ΕΕ, αλλά όλες αυτές οι συνομιλίες, με απευθείας συνεννοήσεις μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, να προχωρήσουν στο πλαίσιο του λεγόμενου κουαρτέτου.

«Εχουμε ένα περίπλοκο πλαίσιο (σ.σ. όπου γίνονται οι διαπραγματεύσεις) και για να φέρουμε κάποιο αποτέλεσμα, χρειάζεται να ενώσουμε τις δυνάμεις μας. Μόνες τους οι ΗΠΑ δεν θα τα καταφέρουν, αλλά ούτε η διεθνής κοινότητα θα τα καταφέρει χωρίς τις ΗΠΑ», πρόσθεσε, σε μια προσπάθεια αναζήτησης και επίτευξης κομπρεμί. Δεν παρέλειψε, βέβαια, να καλέσει τις ΗΠΑ να καταβάλουν την ορισμένη χρηματική συνεισφορά τους στο UNRWA, ταμείο του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες στη Μέση Ανατολή. Σε άλλες δηλώσεις της, εξάλλου, η Μογκερίνι δήλωσε «εξαιρετικά ανήσυχη» για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Τουρκίας στη Συρία.

Το ΣΕΥ εξέτασε και την κατάσταση στη Λιβύη. Η Μογκερίνι, εκφράζοντας γενικότερα τη βούληση της ΕΕ να ελέγξει και να διεισδύσει ακόμα βαθύτερα σε μια περιοχή, τη Βόρεια Αφρική και νοτιότερα, που θεωρεί ζωτικών συμφερόντων για τους επιχειρηματικούς της ομίλους, κάλεσε σε δηλώσεις της «να εστιάσουμε εκεί και στη Μεσόγειο γενικότερα, όχι μόνο για το Μεταναστευτικό αλλά και για πώς θα αντιμετωπιστεί συνολικά η κρίση», ώστε να διασφαλιστούν έλεγχος και σταθερότητα για μπίζνες.

Επιπλέον, το ΣΕΥ αποφάσισε να επιβάλει «περιοριστικά μέτρα» με άμεση ισχύ σε 7 πρόσωπα που κατέχουν επίσημες θέσεις στη Βενεζουέλα, με την κατηγορία ότι «εμπλέκονται σε πράξεις που παραβαίνουν τις δημοκρατικές αρχές ή το κράτος δικαίου, και σε παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Τα μέτρα περιλαμβάνουν απαγόρευση μετακίνησης και δέσμευση περιουσιακών στοιχείων.

Στο ίδιο μήκος κύματος, το ΣΕΥ προσέθεσε 17 πρόσωπα από τη Βόρεια Κορέα στον κατάλογο αυτών που υπόκεινται σε δέσμευση περιουσιακών στοιχείων και ταξιδιωτικούς περιορισμούς. Σημειωτέον, οι καταχωρίσεις αυτές είναι επιπλέον αυτών των Ηνωμένων Εθνών, δείχνοντας την πρεμούρα της ΕΕ να «συμπληρώσει» και να «ενισχύσει» το καθεστώς κυρώσεων του ΟΗΕ, όπως αναφέρουν στις Βρυξέλλες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ