Τετάρτη 3 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΕΡΚΥΡΑ
Ζητούν διάλυση του σωματείου «σκυροδέματος»

Συντονισμένη επίθεση των εταιριών με κυβερνητική κάλυψη

ΚΕΡΚΥΡΑ (του ανταποκριτή μας).--

Σε μια πρωτοφανή επίθεση ενάντια στο σωματείο εργαζομένων στις εταιρίες έτοιμου σκυροδέματος «Αγ. Σπυρίδωνας» προχώρησε η εργοδοσία: Προσέφυγε στο δικαστήριο, ζητώντας τη διάλυση του σωματείου, προφασιζόμενοι ότι δεν έχει... τον απαιτούμενο αριθμό εγγεγραμμένων μελών! Είχε προαναγγείλει μια εκστρατεία εκφοβισμού πιέσεων και εκβιασμών σε ορισμένους εργαζόμενους, για να δηλώσουν ότι δεν ανήκουν στη δύναμη του σωματείου, ούτως ώστε να εξασφαλίσει η εργοδοσία ορισμένες- δηλώσεις-πειστήρια για να τα προσκομίσει στο δικαστήριο.

Η εργοδοτική επίθεση εξαπολύθηκε γιατί η διοίκηση του σωματείου κρατάει αγωνιστική -ταξική στάση και μετά από χρόνια αδράνειας του σωματείου το επαναδραστηριοποίησε και παλεύει για τα προβλήματα των εργαζομένων στο έτοιμο σκυρόδεμα. Οι εργαζόμενοι έχουν υποστεί μεγάλη μείωση των αποδοχών τους παρά την εντατικοποίηση της δουλιάς, η οποία οδηγεί αρκετές φορές σε τραγικά αποτελέσματα: Οπως π.χ. πριν λίγα χρόνια νταλίκα της εταιρίας «Βιομπετόν Ευαγγέλου» κάτω από την πίεση της εντατικοποίησης έτρεχε υπερβολικά και σκότωσε 4 εργαζόμενους.

Στο μαύρο αντεργατικό μέτωπο πρωτοστατούν οι εταιρίες του Β. Ευαγγέλου και Αφών Μαρκεζίνη. Ο πρώτος, αν και γνωστός ακροδεξιός έχει την εύνοια και στήριξη της εταιρίας, της κυβερνητικής ηγεσίας και των τοπικών παραγόντων του ΠΑΣΟΚ που του συγκαλύπτουν καραμπινάτες παρανομίες. Το αντεργατικό του μένος είχε φτάσει στο σημείο να στήσει για ώρες εργαζόμενό του στον ήλιο, στη μέση της αλάνας εργοστασίου του, πράξη για την οποία καταδικάστηκε σε τρία χρόνια φυλακή....

Οι Αφοί Μαρκεζίνη έχουν πλήρη κάλυψη και νομότυπη συναλλαγή με την τοπική ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και τον υφυπουργό Γ. Δρυ, αφού έχουν εξασφαλίσει την ενοικίαση χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων κτισμάτων τους για διάφορες δημόσιες υπηρεσίες έναντι εκατομμυρίων δρχ. το μήνα (ενώ δημόσια κτίρια παραμένουν αναξιοποίητα...).

Στη δίκη που έγινε πρόσφατα δεν παρευρέθηκε σαν μάρτυρας υπεράσπισης, αν και είχε καλεστεί ο πρόεδρος του ΕΚ Αλ. Κατσούρης, ενώ παρευρέθηκε και υπερασπίστηκε το σωματείο ο Γ. Κουλούρης, μέλος της Διοίκησης του ΕΚ Κέρκυρας και επικεφαλής της ΕΣΑΚ.

Οι εργαζόμενοι και συνδικαλιστές είναι ανάστατοι και αγανακτισμένοι από την ολομέτωπη εργατική επίθεση και ετοιμάζονται για κινητοποιήσεις.

Ανακοίνωση εξέδωσε η ΝΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ, στην οποία καταγγέλλει την εργοδοτική μεθόδευση και την κυβερνητική πολιτική, στην οποία στηρίζονται οι εργοδότες. Για το ίδιο θέμα ανακοίνωση - καταγγελία εξέδωσαν και τα σωματεία Οικοδόμων, Λογιστών, Ιδιωτικών Υπαλλήλων, ΕΑΣΚ, Εποχιακών Ολυμπιακής και Ναυτεργατών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ