Τετάρτη 24 Γενάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Διεργασίες στο αστικό πολιτικό σκηνικό με «μοχλό» την ονοματολογία

Στον απόηχο του συλλαλητηρίου στη Θεσσαλονίκη και ενόψει νέου, στις 4 Φλεβάρη στην Αθήνα, η αντιπαράθεση και οι διεργασίες στο αστικό πολιτικό σκηνικό καλά κρατούν, με επίκεντρο την ονοματολογία της ΠΓΔΜ, δίχως ωστόσο να αμφισβητούνται στο ελάχιστο οι σχεδιασμοί ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, που αποτελούν «ομπρέλα» των διευθετήσεων στις σχέσεις Ελλάδας - ΠΓΔΜ. Για το ζήτημα συγκαλείται μάλιστα εκτάκτως και η Ιερά Σύνοδος την ερχόμενη Παρασκευή.

ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ διαγκωνίζονται για το ποιος είναι πιο ικανός να προωθήσει τους σχεδιασμούς της αστικής τάξης στην περιοχή, αξιοποιώντας και την επίλυση του ονοματολογικού των Σκοπίων. Σε αυτόν τον καβγά εντάσσεται και το χτεσινό νέο επεισόδιο, με τον ΣΥΡΙΖΑ να αξιοποιεί δηλώσεις της Ντ. Μπακογιάννη όταν ήταν ΥΠΕΞ της ΝΔ το 2008, για να δικαιώσει τους σημερινούς χειρισμούς του, και με τη ΝΔ να απαντά στην κυβέρνηση επικαλούμενη τις θέσεις που εκφράζει ο Π. Καμμένος.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, αξιοποιώντας τη στάση της ΝΔ και τις τοποθετήσεις στελεχών της, προσπαθεί να παρουσιάσει ως «προοδευτική πολιτική» την κοσμοπολίτικη αντίληψη στην υπηρέτηση των ευρωΝΑΤΟικών σχεδιασμών, έναντι της εθνικιστικής, την οποία προσάπτει στην αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία κάθε άλλο παρά αμφισβητεί την ουσία αυτών των σχεδιασμών. Η όλη αντιπαράθεση επιβεβαιώνει ότι τόσο ο κοσμοπολιτισμός όσο και ο εθνικισμός, που υποτίθεται ότι αντιπαλεύει η κυβέρνηση, συμπληρώνουν ο ένας τον άλλον στην προσπάθεια υπηρέτησης των ευρωατλαντικών σχεδιασμών και ισχυροποίησης της θέσης της αστικής τάξης, που εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους για την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο οι διεργασίες περιέλαβαν τη χτεσινή σύσταση του υπουργού Εσωτερικών, Π. Σκουρλέτη, προς τους ΑΝΕΛ να είναι προσεκτικοί στις κινήσεις τους για να μην υπονομευτεί η προσπάθεια για λύση στο Σκοπιανό, τονίζοντας ότι «ο κ. Καμμένος εκφράζει τη θέση του κόμματός του, όχι την κυβερνητική θέση».

Σε ό,τι αφορά τη ΝΔ, σήμερα αναμένεται η τοποθέτηση του προέδρου της, Κυρ. Μητσοτάκη, στην Πολιτική Επιτροπή, όπου, κατά την εκπρόσωπο Τύπου της ΝΔ, Μαρία Σπυράκη, «θα συναξιολογήσουμε τα γεγονότα», μεταξύ των οποίων και η συμμετοχή στα συλλαλητήρια, καθώς σ' αυτό της Θεσσαλονίκης έδωσαν το «παρών» αρκετά στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Τη φημολογία περί νέου κόμματος που βρίσκεται στα σκαριά, «δεξιά» της ΝΔ, ενδεχομένως με επικεφαλής τον απόστρατο Φρ. Φραγκούλη, πρωτεργάτη και των συλλαλητηρίων, επιβεβαίωσε η προσφάτως διαγραφείσα από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Κατερίνα Παπακώστα. Μιλώντας στο ρ/σ «Πρακτορείο», σε σχετική ερώτηση απάντησε: «Η πολιτική απεχθάνεται τα κενά, όπως και η φύση. Οταν αφήσεις χώρο, κάποιος θα έλθει να καταλάβει τον χώρο που εσύ αφήνεις. Θα πρέπει να προσέξουμε όλοι στον χώρο που αφήνουμε».

Ο ίδιος ο Φρ. Φραγκούλης, πάντως, φέρεται να δηλώνει ότι «εδώ και 15 χρόνια διαψεύδονται όσοι λένε ότι θα κάνω κόμμα» και από την άλλη διακηρύττει ότι δεν είναι... «ρίψασπις» και ότι αν υπάρξει αναγκαιότητα θα εξετάσει τη δημιουργία νέου κόμματος.

Μια τέτοια εξέλιξη θα επιτάχυνε την αναδιάταξη του αστικού πολιτικού σκηνικού για τη δημιουργία ενός σχήματος «μπαλαντέρ» που θα μπορεί να αποτελέσει το απαραίτητο συμπλήρωμα σε κυβερνήσεις συνεργασίας. Οχι τυχαία, δημοσιεύματα στον Τύπο αποδίδουν σε στελέχη της ΝΔ δηλώσεις, όπως: «Γιατί, καλύτερος είναι ο Καμμένος, ο Μπαλτάκος, ο Κρανιδιώτης και οι άλλοι που έκαναν κόμμα δεξιότερα της ΝΔ; Τουλάχιστον εάν εκλεγεί θα είναι ευκολότερη η συνεργασία του με τη ΝΔ, παρά με την Φώφη που θα μας βάλει και όρους...».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Καταψηφίζει χωρίς να αμφισβητεί το ΝΑΤΟικό περιεχόμενο (2019-01-25 00:00:00.0)
Από το πάνω ράφι (2019-01-17 00:00:00.0)
Μοναδικό «εναλλακτικό σχέδιο» για το λαό η αντεπίθεση με δυνατό ΚΚΕ παντού! (2018-10-13 00:00:00.0)
Διεργασίες με αποχωρήσεις και καταγγελίες για παρασκήνιο (2018-06-27 00:00:00.0)
Κάτι τρέχει στα δεξιά της ΝΔ (2016-02-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ