Παρασκευή 28 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στο κατασκοπευτικό μάτι του Αμερικανού «φίλου» όλη η Ευρώπη
  • Υπερεξελιγμένο σύστημα ηλεκτρονικών υποκλοπών παρακολουθεί τα πάντα!
  • Στην υποστήριξη του συστήματος συμμετέχει και η Κρήτη
  • Αναμένεται εκρηκτική η σχετική συνεδρίαση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (του ανταποκριτή μας ΒΗΣ. ΓΚΙΝΙΑ).-

Το σύνολο της καθημερινής πολιτικής και οικονομικής ζωής της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) κατασκοπεύεται από ένα υπερ-εξελιγμένο σύστημα ηλεκτρονικών υποκλοπών ΗΠΑ και Βρετανίας, που στηρίζεται στη χειραγώγηση κάθε είδους πληροφορίας από τις εταιρίες «Microsoft», «Netscape» και «Lotus», σύμφωνα με έρευνα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο οποία θα απασχολήσει την 22/2/2000 στις Βρυξέλλες την Επιτροπή «Δημοσίων Ελευθεριών».

Πρόκειται για τρανταχτή απόδειξη επιβεβαίωσης των σχετικών υποψιών περί παράνομου ελέγχου όλων των «συμμαχικών» χωρών από τον Αμερικανό «μεγάλο αδελφό» μετά τη λήξη του «ψυχρού πολέμου», αφού η έκθεση με πέντε έρευνες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναφέρει λεπτομερώς στόχους, μηχανισμούς και γεγονότα της κατασκοπικής δράσης ΗΠΑ και Βρετανίας, για ολόκληρη τη δεκαετία του '90. Οι φήμες για κατασκοπευτική δράση των ΗΠΑ στην Ευρώπη είχαν απασχολήσει και το 1998 τον ευρωπαϊκό Τύπο, αλλά, τότε, διάφοροι, μεταξύ των οποίων και η Κομισιόν, είχαν προσπαθήσει να «πνίξουν» το όλο ζήτημα.

Οι πληροφορίες αφορούσαν στη μετεξέλιξη του συστήματος ηλεκτρονικής κατασκοπίας ECHELON (Ετσελον στα γαλλικά) που οι ΗΠΑ είχαν ενεργοποιήσει ήδη από τη δεκαετία του '80, με την υποστήριξη δύο βρετανικών βάσεων ηλεκτρονικής παρακολούθησης, των Chicksands και Cheltenham, για την κατασκοπία σε βάρος διπλωματών της Γαλλίας (με κωδικό FRD) και της Ιταλίας (ITD).

Η έρευνα που έγινε από τους εμπειρογνώμονες (STOA) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, και ολοκληρώθηκε το Νοέμβρη του 1999, όχι μόνο επιβεβαιώνει την ύπαρξη του ECHELON, αλλά αποδεικνύει την ύπαρξη ενός εξελιγμένου ECHELON που κατασκοπεύει το σύνολο της ΕΕ. Σύμφωνα με χθεσινό πρωτοσέλιδο της βελγικής εφημερίδας «Le Soir», που επικαλείται την έκθεση του Ευρω-κοινοβουλίου, το υφιστάμενο εξελιγμένο ECHELON, χρησιμοποιώντας τις δυνατότητες υποκλοπών των «Microsoft», «Netscape» και «Lotus» κατασκοπεύει τα (...) πάντα, από ακίνητα και κινητά τηλέφωνα και φαξ, μέχρι το Διαδίκτυο (Ιντερνετ) και τις δορυφορικές επικοινωνίες.

Γίνεται φανερό ότι η «αποκάλυψη» αφορά φυγόκεντρες διαδικασίες εξαιτίας του ανελέητου πολιτικού και οικονομικού ανταγωνισμού της «παγκοσμιοποίησης» και οπωσδήποτε σχετίζεται μ' ένα μικρό μόνο μέρος του νέου πραγματικού «πολέμου κατασκοπίας». Δεν είναι τυχαίο ότι τα γεγονότα που αναφέρονται αφορούν περισσότερο οικονομικές δοσοληψίες, κυρίως της γαλλικής εταιρίας «Thomson CSF», η οποία φέρεται να χάνει δύο συμβόλαια, το 1994 με τη Βραζιλία και το 1995 με τη Σ. Αραβία, συνολικού ύψους δύο τρισ. δραχμών, εξαιτίας υποκλοπών.

Το πόρισμα του Ευρωκοινοβουλίου

Το ECHELON όχι μόνο υπήρχε, αλλά διέθετε περίπου 120 συστήματα δορυφορικής κατασκοπίας ήδη από το τέλος του «ψυχρού πολέμου», ενώ υπέκλεπτε και όλες τις επικοινωνίες διαμέσου υποβρυχίων καλωδίων της Μεσογείου, που συνδέουν την Ευρώπη με την Αφρική και τη Μ. Ανατολή.

Γίνεται φανερό ότι εκτός από τις δύο βρετανικές βάσεις που αναφέρονται, το σύστημα υποστηρίζεται και απ' όλη τη σχετική αμερικανική δομή, μια σημαντική βάση ηλεκτρονικής παρακολούθησης της οποίας βρίσκεται στην Κρήτη. Το όλο σύστημα τελεί υπό την αυστηρή και «διαβαθμισμένη» εποπτεία του αμερικανικού Οργανισμού Εθνικής Ασφαλείας (NSA), και βεβαίως όλων των αμερικανικών Μυστικών Υπηρεσιών. Από το 1995 ο NSA εγκατέστησε εννιά κεντρικά σημεία κατασκόπευσης του Ιντερνετ, ενώ ανέπτυξε και ένα πρόγραμμα με την ονομασία «Ν-gram» που μπορεί να λειτουργεί ως «κοριός» στο Διαδίκτυο για επιλεγμένα ονόματα - κλειδιά π.χ. Τόμσον ή/και Οτσαλάν. Η υποκλοπή γίνεται ευκολότερα σε τηλέφωνα και fax, ενώ παραμένει αδιευκρίνιστο αν υπάρχει και λειτουργεί «ανιχνευτής» φωνών.

Η επίσημη δικαιολογία που έχει δοθεί κατά καιρούς είναι, βέβαια, η (...) καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος. Αλλά οι τεχνολογικές δυνατότητες υποκλοπής, ιδιαίτερα μέσα από τα «προγράμματα πρόσβασης» (browsers) στο Διαδίκτυο είναι τεράστιες, και η εφημερίδα «Le Soir» αναφέρεται εκτεταμένα στα κρυπτοσυστήματα των τριών κολοσσών της πληροφορικής («Microsoft», «Netscape» και «Lotus») που χρησιμοποιούνται από το σύστημα του NSA για κάθε είδους υποκλοπή. Σύμφωνα, μάλιστα, με το πόρισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που επικαλείται η βελγική εφημερίδα από το 1977 ο NSA, η CIA και το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου έχουν δημιουργήσει μια μυστική δομή, που από το 1993 ονομάζεται «Office of executive support», και η οποία διοχετεύει τις πληροφορίες από τις υποκλοπές σ' όλες τις αμερικανικές πολυεθνικές εταιρίες που έχουν συμφέροντα εκτός των ΗΠΑ. Αυτή φαίνεται να 'ναι και η εκδοχή «ελεύθερου εμπορίου» που ενοχλεί περισσότερο τα ευρωπαϊκά συμφέροντα, αφού, όπως έγινε και με τη γαλλική Thomson, οι απώλειες κερδών δεν αφορούν στα ιδεολογήματα περί «ενωμένου δυτικού κόσμου». Κοινά συμφέροντα δε σημαίνει και κοινά οφέλη. Η συνεδρίαση της 22/2/2000 στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναμένεται εκρηκτική.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ