Παρασκευή 26 Γενάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΕΩΝ - ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΕΣΥΝ - ΕΝΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ
Ημερίδα ενάντια στη νομιμοποίηση της κάνναβης

Στιγμιότυπο από τις εργασίες της ημερίδας
Στιγμιότυπο από τις εργασίες της ημερίδας
«

Οχι στη νομιμοποίηση της κάνναβης» ήταν το θέμα της ημερίδας που διοργάνωσε το απόγευμα της Τετάρτης, στην Αγορά Αργύρη, ο δήμος Πατρέων, σε συνεργασία με το Εθνικό Συμβούλιο κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ) και την Ενωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων του δήμου. Για την επίδραση της κάνναβης στην ψυχική υγεία μίλησε η Κωνσταντίνα Σωτηριάδου, ψυχίατρος - παιδοψυχίατρος, διευθύντρια του Κέντρου Ψυχικής Υγείας Πάτρας. Παράλληλα, παρουσιάστηκε το προφίλ του χρήστη κάνναβης από την Αννα - Μαρία Βιέρρου, ψυχολόγο θεραπεύτρια του ΚΕΘΕΑ ΟΞΥΓΟΝΟ, ενώ η Γεωργία Ροδοπούλου, γιατρός, γγ του ΕΣΥΝ Πάτρας, ανέλυσε τις κοινωνικές επιπτώσεις από τη νομιμοποίηση της κάνναβης.

Την ημερίδα χαιρέτισε ο δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, ενώ παραβρέθηκαν εκπρόσωποι του Δημοτικού Συμβουλίου και διαμερισματικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι Συλλόγων, Σωματείων και άλλων φορέων. Τις εργασίες της ημερίδας άνοιξε ο πρόεδρος του Παραρτήματος Πάτρας του ΕΣΥΝ, Χρήστος Γκρεκιώτης, και χαιρέτισε η πρόεδρος της Ενωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων, Φωτεινή Συριώτη.

Στην παρέμβασή του, ο πρόεδρος του Κοινωνικού Οργανισμού του δήμου Πατρέων (ΚΟΔΗΠ), Θόδωρος Τουλγαρίδης, τόνισε ανάμεσα σε άλλα: «Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ σχεδιάζει να νομοθετήσει το επόμενο διάστημα την καλλιέργεια και διακίνηση της "ιατρικής" κάνναβης εκτός κρατικού μονοπωλίου. Προάγγελος αυτών ήταν οι ανακοινώσεις πριν από μερικούς μήνες τόσο του υπουργού Υγείας, για την πρόθεση της κυβέρνησης να νομιμοποιήσει τη χρήση κάνναβης για "θεραπευτικούς" σκοπούς, όσο και του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Τσιρώνη, που απροκάλυπτα υποστήριζε με περισσή αυτοπεποίθηση και χωρίς προσχήματα πως ουσίες που δεν είναι εξαρτησιογόνες, όπως το χασίς (!), θα πρέπει να μπορούν να καλλιεργούνται για ατομική ψυχαγωγική χρήση ακόμη και στο μπαλκόνι.

Στο όνομα της ανάκαμψης, η κυβέρνηση δικαιολογεί τη νομιμοποίηση της καλλιέργειας, τυποποίησης και εμπορίας της λεγόμενης "φαρμακευτικής" κάνναβης από εταιρείες. Στην πραγματικότητα, αυτό που ενδιαφέρει και τη σημερινή κυβέρνηση είναι να εξασφαλίσει κάθε πεδίο δραστηριότητας για το κεφάλαιο, να δημιουργήσει επενδυτικές ευκαιρίες για τους μεγάλους ομίλους του κλάδου του φαρμάκου. Με αυτήν την ενέργεια κάνει ένα ακόμη βήμα για τη νομιμοποίηση της κάνναβης πρώτα απ' όλα στη συνείδηση (κυρίως) της νέας γενιάς, προβάλλοντας τα "οφέλη" που θα έχει η ανάπτυξη μιας τέτοιας οικονομικής δραστηριότητας για τις επιχειρήσεις και το κράτος. Απενοχοποιείται με αυτόν τον τρόπο στη συνείδηση των νέων η κάνναβη, νομιμοποιείται στη συνείδησή τους ακόμη και ο τρόπος ζωής που συνοδεύει τη χρήση! Στο βωμό της "ανάπτυξης" η κυβέρνηση δεν διστάζει να θυσιάσει τις συνειδήσεις και τις ζωές της νεολαίας μας! Η νομιμοποίηση της χρήσης κάνναβης για "θεραπευτικούς" σκοπούς, χωρίς συγκεκριμένους όρους και περιορισμούς στον έλεγχο της διακίνησής της, αποτελεί το δούρειο ίππο της νομιμοποίησής της και για "ψυχαγωγικούς" σκοπούς. Αυτό εξάλλου έχει συμβεί στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες και στις χώρες της αμερικανικής ηπείρου. Αποτελεί το όχημα για να οδηγηθεί η νεολαία στη χρήση και την εξάρτηση από όλα τα ναρκωτικά».

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας, επαναλήφθηκε ότι η κάνναβη είναι εξαρτησιογόνος ουσία, ανήκει στα λεγόμενα ναρκωτικά και - αν και δεν ταυτίζεται ως προς τη φαρμακολογική και τοξική της δράση με άλλα ναρκωτικά - ανήκει στην κατηγορία των ψυχοτρόπων ουσιών που προκαλούν εθισμό και εξάρτηση. Αναφέρθηκαν τα στοιχεία του ΚΕΘΕΑ, σύμφωνα με τα οποία 1 στους 4 ενηλίκους που ζητά βοήθεια από τις υπηρεσίες του επιθυμεί να απεξαρτηθεί από την κάνναβη, ενώ 9 στους 10 έφηβους χρήστες που απευθύνονται στο ΚΕΘΕΑ είναι εξαρτημένοι από κάνναβη, ενώ υπογραμμίστηκε ότι η νομιμοποίηση της κάνναβης θα αυξήσει την προσβασιμότητά της, τη διαθεσιμότητά της και θα αμβλύνει τις κοινωνικές αντιστάσεις!

Μερικά από τα αιτήματα αιχμής που αναδείχθηκαν είναι: Οχι στη νομιμοποίηση της κάνναβης. Ενίσχυση των δομών Πρόληψης και Θεραπείας από τον κρατικό προϋπολογισμό. Μαζικές προσλήψεις σε αυτές τις δομές με μόνιμη και σταθερή εργασία. Λειτουργία κέντρου φιλοξενίας και θεραπείας, εφαρμογής στεγνών προγραμμάτων στην Πάτρα, με κρατική ευθύνη. Να μη δοθούν σε επιχειρηματίες οι δομές Πρόληψης και Θεραπείας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ